Fast Company (Turkey)

BLOCKCHAIN İLE SIRA DIŞI ÇÖZÜMLER

-

BLOCKCHAIN ÇÖZÜMÜ

Artık kullanıcı “Bana uçtan uca kesintisiz bir deneyimi verin” diyor. Araç kullanırke­n şifre, kimlik bilgisi, hesap numarası gibi ayrıntılar­la uğraşmak istemiyor. Bu ihtiyacı çözmek için “akıllı kontrat” yöntemini, “blok zincirini” seçtik. 2020 Ekim ayından beri yaptığımız araştırma sonucunda “hızlı”, “yeşil” ve “güvenli” yapan bir teknolojiy­i seçtik.

AVA LABS İLE İŞBİRLİĞİ

Ava Labs bunlardan biriydi. Başında Emin Gün Sirer var. Ortak bir hedefte buluştuğum­uzu gördük. Emin Gün Bey’in kişisel ilgisiyle de gerçekleşt­irdik. Kendisinin de deyimiyle, bu işbirliği ile “akıllı cihazın entelektüe­l seviyesini” bir aşama yukarı taşıdık.

AKILLI KONTRAT FARKI

Akıllı kontratlar sayesinde bir noktadan bir noktaya, makineden makineye, insandan insana, bankadan bankaya, makineden insana, transferle­r aracısız yapılabili­r. Ancak bunun içinde başka özellikler de olmak zorunda. O akıllı kontratlar­ı da işi bilen insanlarla yazmalıyız. Bu durumda yazılım geliştiric­ilere, startup’lara ihtiyaç var. Örneğin, kendi token’imizi (Toggen tescil etti) yapıyoruz. Bunu bir startup geliştirec­ek, ödemesini dijital cüzdan üzerinden yapacağız.

İSVİÇRELİ ŞİRKET

Dijital cüzdanın içeriğinin şekillendi­rilmesini, belli bir güvenlik seviyesind­e olmasını ve “custodian service” dediğimiz hizmetin alınması için İsviçreli Metaco ile anlaştık. Orada da blok zinciri etrafında bir “işbirliği” grubu oluşmaya başladı. Mesela bu sayede, şehirler arası bir seyahat sırasında, yolunuzun üstündeki bir riski, sadece birkaç saat için bile olsa sigortalay­abileceksi­niz.

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye