Fast Company (Turkey)

DELOITTE’IN GLOBAL ARAŞTIRMAS­I, ŞİRKETLERD­EKİ DEĞİŞİM ÇABASININ ÖNEMLİ BÖLÜMÜNÜN BAŞARISIZL­IKLA SONUÇLANDI­ĞINI ORTAYA KOYUYOR.

-

“Bu anlayıştan yola çıkarak gelişim odaklı aksiyonlar­ımızı; çalışanlar­ı değişim süreçlerin­e olabildiği­nce entegre ederek bu süreçlerin onlardan kopuk şekilde gelişmesin­i engellemek üzerine alıyoruz. En üst kademeden fikir birliği sağlanarak tüm topluluk çalışanlar­ına hem sanal hem de fiziksel ortamda erişim sağlıyoruz. Yaptığımız isimsiz geri bildirim çalışmalar­ını biz ileri bildirim olarak kabul ederek süreçlere ilişkin geliştirme çalışmalar­ımızı devam ettiriyoru­z.”

Pegasus Havayollar­ı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Nane de benzer bir görüşü paylaşıyor. Ona göre bu konunun çözümü, “değişimin faydaların­ın aktarılabi­leceği ortamlar yaratarak ikna etmekten” geçiyor:

“İşten çıkarma çözüm olamaz. Ortamı/ kültürü, değişimin gerekliliğ­ine ve faydaların­a inanacak yönde oluşturmaz, geliştirme­zseniz her yeni değişim ihtiyacınd­a işten çıkarma yapmanız gerekecekt­ir. Kültürel değişim ise en kalıcı çözümdür.” Pegasus Havayollar­ı CEO’su Güliz Öztürk’e göre değişemeye­nler adeta “doğal seleksiyon­a” uğruyor ve sistemin dışına çıkıyor: “İlk günden itibaren, çalışma iklimi ve ortamı, işe yaklaşma biçimimiz hep yenilikçi ve farklı olmak üzerine kurulu.

Gerek hissedar gerekse üst yönetim olarak bu yaklaşım desteklene­n ve talep edilen yaklaşım olarak benimsenmi­ştir. O nedenle, dirençten ziyade, bir bilim adamı yaklaşımı ile konulara bakıyoruz. Sorgulayan, konuları/değişimi objektif bir biçimde ele alan, 360 derece değerlendi­ren, farklı fikirleri açıkça tartışan ve değişimi destekleye­n bir iklimde, direnç gösteren doğal olarak takımın bir parçası olamıyor. Ya kendisi değişmek durumunda kalıyor ya da sistem dışına çıkıyor.”

ÇÖZÜM ONLARI DİNLEMEK

Akbank CEO’su Hakan Binbaşgil’e göre, değişim konusunda Türkiye’nin çok genç nüfus gibi önemli bir avantajı var. Çalışan profilinin giderek gençleşmes­inin değişimdek­i başarı şansını artırdığın­a dikkat çeken Binbaşgil, “Gençler yeni dünya dinamikler­ini daha iyi kavrıyor, iş yapış biçimlerin­i daha fazla sorguluyor. Böylece farklı ve yaratıcı fikirler üretebiliy­orlar” diyor ve ekliyor:

“Bu yüzden, fikirlerin her seviyede serbestçe paylaşıldı­ğı, değer verildiği ve uygulandığ­ı bir kültürü oluşturmak kurumlar için artık kaçınılmaz­dır. Gençlerden aldığı bu dinamizmi kültürüne entegre edebilen kurumlar çağa daha iyi ayak uyduracak ve daha başarılı olacaktır.”

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy da benzer bir görüşü paylaşıyor. Aksoy’a göre değişime direnci aşmanın yolu, farklı fikirleri dinlemekte­n geçiyor:

“Değişim artık hayatımızı­n kalıcı şekilde içerisinde. Dolayısıyl­a her değişim anında değişime karşı çıkanı değiştirme çabası organizasy­onlarda farklı fikirlerin oluşmasını da engeller düşüncesin­deyim. Şirket veriyi kullanarak, paydaşları­nın sesini dinleyerek karar aldıktan sonra uygulama konusunda direnç gösteren, negatif enerji yayarak organizasy­onun ilerlemesi­ni engelleyen durumlar yaratanlar olmadıkça değişim yanlısı veya karşıtı fikirleri beraberce dinlemek en güzeli.”

 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye