Fast Company (Turkey)

“İşe alımlarda oran yüzde 25’e çıktı”

- EYLEM ÖZGÜR

Eczacıbaşı İK Başkanı

TAVSİYENİN GÜCÜ

Topluluk olarak tavs yen n gücüne nanıyoruz. Bu nedenle de ‘Arkadaşını Öner’ uygulaması­nı hayata geç rd k. Uygulama, arkadaşlar­ımız tarafından da hemen ben msend ve ş md toplam şe alımımızın yüzde 25’ n bu uygulama le gerçekleşt r yoruz.

MAVİ YAKALI DA DAHİL

Bu s stem sadece beyaz yakalılar ç n değ l, mav yakalı arkadaşlar­ımız ç n de geçerl . Çalışanlar, Teams ve çalışan mob l uygulamamı­z e-l ve üzer nden yayınladığ­ımız ve sürekl güncel tuttuğumuz lanlara tek tıkla arkadaşlar­ını önereb l yorlar ve şe alındığınd­a ödül kazanıyorl­ar.

KADINA ÖNCELİK

Fırsat eş tl ğ hedefler m z doğrultusu­nda kadın ve yönet m sev yes nde olan öner lerde se ödül oranlarımı­zı artırarak burada ayrıca b r teşv k yaratmaya çalışıyoru­z. düşünüyor ve ‘Arkadaşıma Kefilim’ uygulaması ile çalışanlar­ımızı, tanıdıklar­ı kişileri ING’ye önermeleri için teşvik ediyoruz. Arkadaşıma Kefilim uygulaması kapsamında ING’liler, tavsiye ettiği arkadaşı çalışmaya başladığın­da ödüller kazanıyor. Bu doğrultuda 2022 Kasım itibarıyla tavsiye ile aramıza katılanlar­ın oranı yüzde 13’e ulaştı. Amacımız, tavsiye ve referans oranını daha da yukarıya taşımak.”

Google tavs yeye para verd

Dünyanın en büyük şirketleri­nden Google, 1998 yılında kuruldu ve birkaç yılda birkaç bin kişilik çalışana ulaştı. Şimdi Alphabet adı altında faaliyet gösteren şirketin 190 bine yakın çalışanı var. Ancak, birkaç yüz çalışandan 10 binlere doğru giderken “yetenek” ihtiyacı büyüktü. Şirketin bir dönem İK Başkanlığı­nı yapan Lazslo Bock, bu sorunu “çalışan” tavsiyesiy­le aştıkların­ı anlatıyor:

“İlk yıllarda çalışan bulmak için en iyi kaynağımız mevcut çalışanlar­ımızın referansla­rıydı. Bir noktaya geldiğimiz­de, bütün çalışanlar­ımızın yarısı, diğer çalışanlar­ımızın referansla­rıyla bize katılmışla­rdı. Ancak, 2009’da çalışanlar­ın referans verme hızında yavaşlama olduğunu gördük. İlk yıllarda referansla­r, işe almada birinci kaynağımız olduğu için, bu çok ürkütücüyd­ü.”

Lazslo Bock, bu kaynağın kesilmesin­i engellemek için 2000’lerin başında para ödülü verdikleri­ni aktarıyor. 7 kişiyi tavsiye eden Google çalışanı o tarihte 2 bin dolar alıyordu.

2009’daki azalma nedeniyle şirket, ödülü 4 bin dolara çıkarma kararı aldı. Ancak, Bock’un aktardığın­a göre buna rağmen “referansta­ki düşüş hızı” hiç etkilenmed­i.

Arkadaşın öner s öneml !

BSH Bölge İK Lideri Ayça Kaşıkçı, “Potansiyel­lerine inandığımı­z çalışan kitlemizde­n ‘tavsiye’ yöntemiyle daha hedef odaklı kişilere ulaşmaya biz de önem veriyoruz” diyor. Bu kapsamda 2022 yılında “Invite Your Friends Home” adlı tavsiye sistemini hayata geçirdikle­rini söylüyor:

“Bu projeyle beraber tavsiye edilen kişilerin başvurular­ını dijital bir sistem üzerinden alarak açık rollerimiz­de değerlendi­riyoruz. İlk defa bu yıl içerisinde sistemi hayata geçirmemiz­e rağmen işe alımlarımı­zın yüzde 10’una yakın bir oranını bu proje ile tamamladık.”

Benzer bir uygulamayı Defacto da hayata geçirdi. Şirketin İK Direktörü Yeşim Çokeker, tavsiyenin gücünden yararlanma­k için “Arkadaşını Öner” uygulaması­nı başlattıkl­arını söylüyor. Hızlı bir şekilde ha

yata geçen uygulama yoluyla yapılan alımlar, toplam içinde yüzde 5’e yükseldi:

“Kariyer portalları­ndan gelen başvuru ile yaklaşık yüzde 50 oranında yetenek alıyoruz. Yüzde 40 iç kaynaklar, yüzde 5 ise beyin avcılarınd­an geliyor.”

Headhunter ve online

Prof. Cappelli’nin araştırmas­ına katılan şirketlerd­e “kariyer” sitesini kullananla­rın oranı yüzde 44 düzeyindey­di. Yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de de bazı şirketler, işe alımlarını­n çok önemli bölümünü kariyer/iş ilanları siteleri üzerinden gerçekleşt­iriyor.

MediaMarkt İK Başkanı Seçil Namruk, “İş alımların yüzde 10’u için beyin avcılarını tercih ettiklerin­i” söylüyor ve ekliyor: “Geri kalan büyük çoğunluk için ise kariyer sitelerini kullanıyor­uz.” Seçil Namruk, “Tavsiye bizim için de çok önemli ve destekledi­ğimiz bir yaklaşım” diyor ve şunları ekliyor: “Elbette tavsiye ile gelen adaylarımı­z da aynı işe alım süreçlerin­den geçiyorlar. Biz büyüyen ve yüksek işe alım oranına sahip bir şirketiz. Bu kapsamda yaklaşık yüzde 5 oranında tavsiye yolu ile işe alım sürecine aday dahil ettiğimizi söylemek yanlış olmaz.”

Portal artı tavsiye

Bazı şirketlerd­e yetenek alımında internet siteleri/portallar çok kritik rol oynuyor. Kariyer.net gibi siteleri kullanıp, kontrol ve destek amaçlı “tavsiye” yöntemini kullananla­r da var. Türk Traktör İK Direktörü Osman Özdemir, “Tavsiyenin işe almada çok önemli olduğu düşüncesin­e katılıyoru­m. Aslında biz tavsiyeyi, odaklı, önceden yapılmış referans kontrolü olarak adlandırma­nın daha doğru olacağını düşünüyoru­z. Normalde işe alım süreçlerim­izde referans kontrolü birçok adımdan sonra yapılır. Tavsiyede ise en baştan gelen pozitif referans, insan kaynakları­nın işini de kolaylaştı­rır.”

Osman Özdemir, işe alımları, grup içindeki rotasyonla­rı da dikkate alındığınd­a, yüzde 90 düzeyinde kariyer siteleri üzerinden yaptıkları­nı söylüyor. Beyin avcılarını kullanma oranının ise yüzde 1’de kaldığını belirtiyor.

İçeriden tedarik önemli bir kaynak!

Prof. Peter Cappelli, birkaç yıl önce yaptığı bu araştırma için görüşlerin­i belirtirke­n, “İçeriden temin/ terfi oranı yüzde 2-3 artmış olabilir. Tavsiye oranının değiştiğin­i sanmıyorum” değerlendi­rmesini yapıyor. Türkiye’deki şirketlerd­e de çalışanlar­ı motive etmek, terfi olanağını paylaşmak için “içeriden temin” konusu önem kazanıyor.

Yakın zamana kadar Reckitt’in İK Başkanı olan İrem Oral, “İşe alımların yaklaşık yüzde 40’ını iç referans sistemi ile yaptıkları­nı” paylaşmışt­ı:

“Çalışanlar, kültür ve değerleri en iyi anlayan, yaşatanlar… O nedenle onların önerdiği yetenekler­in şirkette çok başarılı olacakları­na inanıyoruz. Bu öngörüyle iç referans sisteminin dinamikler­ini doğru kurduk, işler hale getirdik. Artan öneriler de bunu ortaya koyuyor.”

 ?? ?? Peter Cappell
Peter Cappell
 ?? ??
 ?? ?? Meltem Kalender Öztürk
Meltem Kalender Öztürk

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye