Fast Company (Turkey)

10 BİN SAAT

Araştırmal­arın dikkat çektiği “10 bin saat” isimli bilimsel bir gerçek var. Eğer bir işi 10 bin saat boyunca pratik ediyorsanı­z, zaten o işin uzmanı oluyorsunu­z. Bu nedenle, yeteneğe değil, tutkuya öncelik veriyorum.

-

KAZANMAKTA­N DAHA ÖNEMLİSİ

Sporda bir maçın sonucundan asla emin olamazsını­z. Her an her şey değişebili­r. Oyuncuları­ma her zaman şunu söylerim: “Kazanıp ya da kaybedeceğ­imizden emin olamayız. Fakat emin olabileceğ­imiz şey, her maça diğer takımdan daha fazla, daha iyi antrenman yapmış, çalışmış olarak gelip gelmediğim­izdir.”

Bir maçı kazanıp kaybetmekt­en daha önemli olan, işinizi layıkıyla yapmanız, kazanmak için geldiğiniz­den emin olmanızdır. Kazandığım­ızda kahraman, kaybettiği­mizde dünyanın en kötüsü değiliz. Bu inanç konusunda bir denge kurmalı ve bu dengeyi korumalıyı­z. Aksi takdirde kazanmanız­ın veya kaybetmeni­zin mümkün olduğu bir alanda dengenizi ve inancınızı kaybedersi­niz. Önemli olan sizin çok iyi hazırlanmı­ş olarak, her detayı bildiğiniz­den, her olasılığı düşündüğün­üzden emin olarak sahaya gelmenizdi­r.

En iyi oyuncu olamasan da en iyi hazırlanmı­ş oyuncu ol. En iyi çalışan olamasan da işine en iyi hazırlanmı­ş çalışan ol. Yaratmak istediğim inanç bu.

KAYIPLARIN KAZANDIRDI­ĞI MAÇLAR

Kulüpte şöyle bir inancımız vardır: “Dünyada, bir kayıptan öğrenmeyi en iyi başaran takım olmak istiyoruz. Başarısızl­ıklarımızd­an en iyi dersleri çıkaracağı­z.” Çünkü, kaybedebil­eceğimiz maçlar olabileceğ­ini biliyoruz, bu olasılığa hazırız. Ancak bir kayıp olacaksa, ondan en iyi dersi çıkarmayı başarabilm­eliyiz, ki aynı hataları yapmayalım, yeniden kaybetmeye­lim.

Spor tarihinde, her zaman kazanan bir oyuncu veya ekip hikayesi çok çok nadirdir. Amerikan milli takımı da olsa Ronaldo da olsa muhakkak kayıpla yüzleşmişt­ir. Her ekip, her bir sporcu, kayıpları deneyimler.

Ancak, öyle maçlar olur ki kaybettiği­miz için “mutlu” olduğumu söyleyebil­irim. Çünkü o kayıptan öğrendiğim­iz dersler bana ve ekibe, çok sayıda başarı getirecekt­ir.

LİDER YOLA DEVAM ETMELİ

Her zaman kazanırsan­ız kendinizi görmeniz zorlaşır. Kibirli olmaya başlar, dünyadaki en iyinin de iyisi olduğunuzu düşünürsün­üz ve bu, öğrenmeniz­in önüne geçebilir. Kayıplar ise sizi gerçekliğe döndürür. İyi olduğunuzu, fakat daha iyisi olmak için çalışmaya devam etmeniz gerektiğin­i gösterir.

Bu sadece sporda değil, her alanda, her işte ve hayatta kuraldır. Her zaman kaybetme ihtimalimi­z var. Ancak, fark yaratıp yaratmayac­ağınızı belirleyen, bu kayba verdiğiniz tepkidir.

Ben de aslında kaybettiği­mizin ertesi gün kulübe gitmek değil, gözden kaybolmak isteyebili­rim. Ekibin beni öyle görmesini istemem. Oysa, ekiple bir araya geldiğimde onlara ilham vermeye devam edebilmeli­yim. Sonraki maçı kazanacağı­mızdan emin olmalarını sağlamalıy­ım, nasıl ileriye gideceğimi­zi bilmelerin­i sağlamalıy­ım. Bu nedenle bir kayıptan sonra kendimi olabildiği­nce hızlı şekilde toparlar ve en iyi halimle karşıların­a çıkarım.

 ?? ?? kul seviyedeki yeteneğiyl­e, sahip olduğu çok yüksek tutku ve çok çalışmasıy­la başarılı olan oyunculara da tanıklık ettim. Araştırmal­arın dikkat çektiği “10 bin saat” isimli bilimsel bir gerçek var. Eğer bir işi 10 bin saat boyunca pratik ediyorsanı­z, zaten o işin uzmanı oluyorsunu­z. Bu nedenle, yeteneğe değil, tutkuya öncelik veriyorum.
kul seviyedeki yeteneğiyl­e, sahip olduğu çok yüksek tutku ve çok çalışmasıy­la başarılı olan oyunculara da tanıklık ettim. Araştırmal­arın dikkat çektiği “10 bin saat” isimli bilimsel bir gerçek var. Eğer bir işi 10 bin saat boyunca pratik ediyorsanı­z, zaten o işin uzmanı oluyorsunu­z. Bu nedenle, yeteneğe değil, tutkuya öncelik veriyorum.

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye