Fast Company (Turkey)

İçiṅ de 10 fintech olan banka

- Ayşegül Adaca Oğan Aktif Bank Genel Müdürü

Aktif Bank, son 10 yılda dijitale büyük yatırımlar yaptı, fintech alanında iştirakler kurarak geleceğe hazırlandı. Bankanın genel müdürü Ayşegül Adaca Oğan, “Bankacılık lisansı olan finansal teknolojil­er ekosistemi­yiz” sözleriyle stratejile­rini ortaya koyuyor, “5 yıllık yol haritaları­yla ilerliyoru­z” diye konuşuyor.

Aktif Bank, Türkiye’nin yeni nesil bankaların­dan… “Yatırım bankası” statüsünde kuruldu ve Türkiye genelinde sadece 13 şube ile hizmet veriyor. Ancak, yaptığı iş yatırım bankacılığ­ından daha fazlasını ifade ediyor, bir dijital banka gibi faaliyet gösteriyor. Genel Müdür Ayşegül Adaca Oğan, bu stratejini­n devam edeceğini, “Şubeleşme olmadan” yollarına devam edecekleri­ni söylüyor.

Bankayı farklı kılan özellikler­inden birini de “Yatırım ve kurumsal bankacılık” alanıyla sınırlı kalmayıp, dijitalleş­menin açtığı fırsatları iyi değerlendi­rmesi oluşturuyo­r. Yarattığı bu fark ile müşteri sayısını 12 milyona çıkarmayı başarmış. N Kolay ile dijital bankacılık hizmetleri­ni, Passo ile etkinlik ve stadyumlar­a giriş biletlerin­i pazarlıyor.

Ayşegül Adaca Oğan, bir taraftan kurumsal bankacılık hizmetleri­ni büyütürken, sayısı 10’dan fazla iştirakiyl­e yurt dışına açılım hazırlıkla­rı yürütüyor. 2023 ve sonrası için iddialı hedefleri olan Oğan, bu dönemin ayrıntılar­ını Fast Company Türkiye ile paylaştı:

SEKTÖRÜN ÜSTÜNDE BÜYÜYORUZ

Biz küçük ve genç bir bankayız. Son 10 yıllık dönemde bankacılık sektörü ortalama yüzde 11-12’lerde büyürken, bizim ortalama büyümemiz yüzde 30’un üzerinde gerçekleşt­i. Hızlı ve verimli büyüyoruz.

Şubeleşme stratejimi­z yok. Bireysel bankacılığ­ı, merkezi ve dijital kanallarla konumlandı­rdık. Bu alanda iki odağımız oldu. Birincisi dijital bankacılık­ta son 5-6 yılda yeni ürünlerimi­z ortaya çıktı. İkinci alanımızı da fiziksel perakende noktaların­da bankacılık hizmeti vermek oluşturuyo­r.

Bugün gündeme gelen “satış anında kredi”, “gömülü finans” veya “eklemlendi­rilmiş finans” gibi uygulamala­rı biz yıllardır fiziksel ortamlarda deneyimliy­oruz. Örne

“Yatırım bankaları liginde rakibi olmayan bir bankayız.”

ğin, TV, beyaz eşya, mobilya ve otomobil satan markalarla yıllardır işbirliği halindeyiz. Bu noktalarda satış anında tüketiciye finansman hizmeti sunuyoruz. Sonuçta, geçmiş yılların verdiği güçlü kaslarla birçok markayla işbirliği yapıyoruz.

Bireysel bankacılığ­ı, fiziksel dağıtım maliyetler­ine girmeden, ortaklıkla­rla, geliri paylaşarak ve kazan/ kazan modeller üreterek 10 yıldır yapıyoruz. Bu süreçte de tek müşterimiz­i kaybetmedi­k. Sistemdeki ortaklıkla­rımızın en genci 7 yaşında.

FİZİKSEL İŞLEMLER ÇOK SINIRLI

Bankacılık­ta şubelerden fiziki işlem yapma oranı azalıyor. Bizim fiziki şube sayımız çok az, o nedenle sektöre göre farklı olabilir. Bütün işlemleri kastediyor­um. Örneğin, bütün bireysel işlemler dijital ortamda yapılıyor. Zaten şubelerimi­zden öyle servisler de vermiyoruz. Fiziksel olarak sadece özel bankacılık ve kurumsal bankacılık işlemleri yapılıyor.

Müşteri de artık fiziksel olarak işlem yapmak istemiyor. Ayrıca, 18 yaşını doldurup müşteri konumuna gelen 3-4 milyon genç de artık şu andaki uygulamala­rı ve hizmetleri de beğenmeyec­ek. Metaverse gibi bir dünyayı içerecek hizmetleri, uygulamala­rı daha fazla isteyecek.

FINTECH EKOSİSTEMİ­YİZ

Aktif Bank olarak banka lisansına sahip bir fintech ekosistemi­yiz. Çok sayıda iştirakimi­z var. 2021’den beri de onların servisleri­ni bir dijital platforma dönüştürme­k için yatırımlar­ımız devam ediyor.

Bunun en güzel örneği de bizim para transfer kuruluşumu­z UPT’dir. Ödeme kuruluşlar­ına lisans verilmeye başlandığı­nda ilk lisansı alan kuruluş UPT olmuştu. Lisansı geliştirdi­k ve e-para lisansımız­ı da aldık.

UPT uygulaması UPTION’ı indirenler, bir sanal ve fiziksel kartı alabilecek durumda. Çeşitli para cinslerind­en hesap açılabiliy­or, hatta bir Avrupalı bankanın IBAN’ına iki dakika içerisinde para gönderebil­iyor. Bu özellikler­e şimdi Amerika ve Kanadalı bankaları de ekleyeceği­z.

UPT’nin fiziksel şubeleri de var, 100’ün üzerinde ülkeye doğrudan para havale edilebiliy­or. Avrupa ve Türk cumhuriyet­lerinde lisans alabilmesi için

“Tier-3 olarak nitelendir­ilen küçük bankalar arasındayı­z. Amacımız, şubeleşmed­en, bir üst segmente çıkıp, Tier-2 banka olmak.”

Tohum desteği

Mindvest adlı bir girişim sermayesi fonu korduk. Amacımız, bu fon ile finansal teknoloji ağırlıklı olmak üzere yeni girişimler­e tohum aşamasında sermaye desteği sağlamak.

Fintech için çözüm

Servis bankacılığ­ı hizmetleri­ni

Apilion çatısı altında konumlandı­rdık. Bir fintech’in finans ihtiyacı olduğu gibi, çözüm ihtiyacı da var. Bu çözümler konusunda yardımcı oluyoruz.

Yeni startup kurmak

Aktif Ventures altında bazı startup ve fintech’ler kurmayı hedefliyor­uz. Bunlardan bir tanesi KOBİ’lere yönelik bir uygulama.

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye