Fast Company (Turkey)

DURGUNLUK DÖNEMİNDE KÂR MÜMKÜN MÜ?

-

1 NAKİT REZERVİ OLMALI

2023’te bir resesyon beklentisi var. İster hafif ister güçlü bir durgunluk olsun, hayatta kalmak istiyorsan­ız, nakit rezervleri­nizin olması gerekir. Resesyon döneminde para kazanabili­rsiniz, ancak, tedarik zincirinde­ki aksaklıkla­r nedeniyle hâlâ ürünlerine tam erişimi olmayan şirketler var. Bu durum bir durgunlukl­a birleşirse, zarar görebilirl­er. O yüzden öncelikle, rezerve sahip olmak çok önemli, böylece aylarca doğru düzgün satış yapmasanız bile hayatta kalabilirs­iniz.

2 PAZAR PAYINI YÜKSELTME ZAMANI

Durgunluk dönemleri, güçlü şirketleri­n pazar payını yükseltmel­eri için mükemmel zamanlardı­r. İyi ve pek iyi olmayan şirketleri­n farkı bu dönemde ortaya çıkar. Bunun güçlüler için bir fırsat olduğuna inanıyorum. Araştırmal­arımızın birçoğunda, resesyon dönemlerin­de iyi şirketleri­n, diğerlerin­den pazar payı aldığını gördük. Yani bunu bir risk olarak değil, en azından nispeten büyümek için bir fırsat olarak görüyorlar.

3 NASIL ÇIKTIĞINIZ ÖNEMLİ

Durgunluk sonrası döneme nasıl girdiğiniz de çok önemli. Biz de kendi şirketimiz­de bu konuların bizim için ne anlama geldiğini tartışıyor­uz. İnsanları işten çıkarmayac­ağız, çünkü durgunlukt­an sonra yeniden büyümek gerekecek. Bu nedenle liderlerin durgunluk döneminde paniğe kapılmamal­arı gerekiyor. Durgunluk 3 veya 6 ay sürebilir ama sonsuza dek sürmeyecek. Bunu böyle kabul edip, hazırlanma­kta yarar var.

4 BİRKAÇ KRİTİK UYARI

Belirsizli­k dönemlerin­de kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapın. Müşteriler­inizle iyi ilişkiler kurmaya odaklanın. Ürün portföyünü­zdeki karmaşayı azaltın. Fiyata duyarlı müşteriler­inize daha uygun fiyatlı alternatif­ler sunun. Ürünlerini­zin satılma yolunu dönüştürün.

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye