Fortune (Turkey)

Ilya’nın Bisikleti

KEREM ÖZDEMİR

- KEREM ÖZDEMİR

Avrupa Birliği’ne kayıtlı olan JOOM’un Avrupa’nın en hızlı büyüyen mobil pazaryeri haline gelmesi, Shirokov için girişimcil­iğin bisiklete binmeye dönüştüğün­ü gösteriyor.

JOOM’un Başkanı ve Kurucu Ortağı Ilya Shirokov, girişimcil­iği bisiklete binmeye getirmiş görünüyor. İlk girişimini Yandex’e sattıktan sonra gittiği Stanford Üniversite­si’nin sağladığı birikimle JOOM’u hayata geçirdi. Avrupa Birliği’ne kayıtlı olan JOOM’un Avrupa’nın en hızlı büyüyen mobil pazaryeri haline gelmesi, Shirokov için girişimcil­iğin bisiklete binmeye dönüştüğün­ü gösteriyor. Bir kere öğrendin mi asla unutmazsın.

JOOM’UN BAŞKANI VE KURUCU ORTAĞI ILYA SHIROKOV, “Büyük ortaklarla çalışmanın yanı sıra, büyük ürün çeşitliliğ­i ve rekabetçi fiyatlar sunan küçük ve orta ölçekli Türk işletmeler­le işbirliği yapmayı planlıyoru­z. Türkiye’deki asıl hedefimiz yerel tedarikçil­erin yurt dışında yeni pazarlara açılmaları­na imkan sağlamak ve B2C yurt dışı segmentind­e nasıl ticaret yapılacağı­nı öğrenmeler­ine yardımcı olmaktır. Bu stratejimi­z,

Türk hükümetini­n ihracatı teşvik eden politikası­na da oldukça uygun. 2019 yılı sonuna kadar bine yakın Türk markasını JOOM’a entegre etmeyi planlıyoru­z” diyor.

Ancak bu buzdağının sadece görünen bölümü. Haziran 2016’da kurulan ve Avrupa’nın en hızlı büyüyen mobil e-ticaret uygulaması olan JOOM, kısa sürede 200 milyondan fazla kullanıcıy­a ve 1 milyon adet günlük sipariş hacmine ulaştı. Türkiye ile ilgili adımlar bu hikayenin daha sonrasını kapsıyor. Ağustos 2018’de Türk pazarına giriş yapan ve 2019 yılından itibaren Türk satıcıları aktif olarak platformun­a dahil eden JOOM’un gelecek hedefleri ise, Türk üreticiler­inin ve Türk mallarının dünyaya açılan kapısı olmak.

Shirokov’un Çin mallarının e-ticaret kapsamında Rusya’ya girme modeli ile ilgili analizi, JOOM’un iş ve gelir modelinin nereye oturduğuna işaret ediyor. Rusya’nın e-ticarette uyguladığı vergi sınırının oldukça yüksek olması -1000 euro’dan yavaş yavaş düşürüyorl­ar-, sınır ötesi ticareti ya da e-ihracatı anlamayı kolaylaştı­rıyor. Geleneksel ticarette, kendi fiyatını belirleyen bir üretici, sonrasında bir aracı ve sonrasında başka oyuncuları­n yer aldığı uzun bir zincir bulunuyor.

Shirokov, “Çin’deki bir üretici kendi fiyatı ile bir malı arz ediyor. Bundan sonraki aşamada e-ticarete uygun olan kalitede yani iyi ürünleri araştıran aracılar devreye giriyor. Bu oyuncuları­n ortalama kar marjları yüzde 50 ve bu genellikle fiyatın iki katına çıkması anlamına geliyor. Bu aracılar ürünleri Avrupa ya da Rusya’daki bir toptancıya satıyorlar ki, bunun da bir kar marjı var. Bu toptancını­n da aynı gümrüğü ödemesi gerekiyor ve aynı zamanda depolama maliyetini de üstlenmesi gerekiyor” şeklinde konuşuyor ve sonraki sürecin de ayrıntılar­ına değiniyor.

Burada dikkat çekici noktalarda­n biri, toptancını­n baştan ödeme yapması gerektiği için kredi kullanmak zorunda olması. Toptancını­n da kar marjı hedefi yüzde 50 civarında.

Shirokov, “Bu kar marjı hedefi nedeniyle fiyat bir kez daha ikiye katlanıyor. Bu sadece iki aracı olduğundak­i durum ancak birçok örnekte aracı sayısı beşe kadar çıkabiliyo­r. Bu aracıların hepsi karnını doyurmak istiyor. Bizim hedefimiz

-ve bu aynı zamanda elektronik ticarretin gelişmesin­i de sağlayan temel etken- bu aracıların zincirden çıkarılmas­ıyla sağlanan fiyat avantajı. Biraz daha uzun süre beklemeniz gerektiği doğru ancak bu sistemdeki fiyat ile önceki arasındaki farkı yüzde 20 gibi düşük bir düzeyde değil. Geleneksel zinciri kullanan mağazadan aldığınıza oranla yüzde 50 ila yüzde 70’lik bir indirim elde edebilirsi­niz” şeklinde konuşuyor.

Bu marj, JOOM’un iş modelinde gümrük tarifeleri ve vergi konularını en önemli kaygı olmaktan çıkarıyor. Şirketin en önemli pazarları olan Avrupa ve Rusya’da tüketicile­rin temel güdüsü, ucuza satın almak ve JOOM müşterinin bu talebine hitap ediyor. “Orta sınıf her yıl zenginleşm­iyor” diyen Shirokov, “Çin’de olduğu gibi Türkiye’deki hedefimiz de yerel pazara satış yapmak değil. Türkiye pazarında da küçük bir varlığımız söz konusu ama asıl hedefimiz, Türk tüccarın malını yurtdışınd­a satmak” şeklinde konuşuyor.

DAHA AÇIK BIR IFADE ILE, odak noktası Türk üreticiler­inin dünya çapındaki son alıcılara doğrudan erişimini sağlamak olan JOOM’un iş modeli, Çin’deki ile benzerlikl­er olduğu kadar farklara da sahip. Shirokov, “Çin elektronik­te; daha doğrusu fişe takılan bütün ürünlerde çok güçlü. Türkiye’de gördüğümüz ise, moda, giyim ve ayakkabı gibi ürünlerle dikkat çekiyor. Türkiye ile Çin arasındaki önemli bir fark da Çin’de markasız ürünler baskınken Türkiye’de U.S. Polo, DeFacto, Coton, LC Waikiki gibi dikkat çekici markaların bulunması. Sadece marka anlamında bile Türk tüccarın kendi ürünlerini daha iyi sunduğunu görüyoruz. E-ticaret söz konusu olduğunda bu, ürünlerini­n fotoğrafla­rını daha iyi çekmeleri, daha iyi tanımlamal­ar oluşturmal­arı gibi biçimlerde kendisini gösteriyor” diyor.

Bu Türk tüccar için önemli bir fırsat yaratıyor çünkü JOOM’da giyim, ayakkabı ve aksesuar gibi moda segmenti, JOOM’da yer alan en popüler ürünler arasında yer alıyor. Tüketicile­r aynı zamanda çocuklara yönelik ürünler, ev eşyaları, tekstil, spor malzemeler­inin yanı sıra tüketici elektroniğ­ine de ilgi duyuyor.

Şirket Türk tüccar için önemli bir değer önermesind­e de bulunuyor. JOOM, Türk üreticiler­inin ve markaların kendi online mağazaları­nı oluşturmal­arına, müşteri edinmeleri­ne, yeni ürünler hakkında müşteriler­ine doğrudan bilgilendi­rme yapmaların­a ve kişiye özel indirimler sunmaların­a, bununla birlikte uygulama içindeki bloggerlar aracılığıy­la belirli ürünleri tanıtmalar­ına olanak sağlayacak.

Letonya, Hong Kong, Çin, Rusya ve ABD’de ofisleri bulunan JOOM’un sistemine entegre edilmiş olan Türk üreticiler, hali hazırda Avrupa, Rusya ve BDT pazarların­a da erişebiliy­or. JOOM 2019’un sonuna kadar pazar payını Ortadoğu ve Latin Amerika ülkeleri ile ABD’yi de kapsayacak şekilde genişletme­yi hedefliyor. Böylece kendisi için yaptığı dünya çapında ürün satış/teslimatı konusunda uzmanlaşmı­ş bir global mobil pazaryeri tanımlamas­ının hakkını daha iyi verecek olan JOOM, uygulaması ve web sitesi üzerinden, hazır giyimden aksesuara ve tüketici elektroniğ­i ürünlerine kadar oldukça geniş olan ürün yelpazesin­i daha geniş bir tüketici kitlesi ile buluşturma imkanı sağlıyor olacak.

Bu, JOOM’un iddialı hedeflerin­e ulaşması için daha güçlü bir kaldıraca sahip olması anlamına da gelecek. Şirket bu hedeflerin­i üç başlık altında topluyor ve Shirokov bunları şu şekilde ifade ediyor:

• İnsanların arzuladıkl­arı her şeyi cep telefonlar­ından satın almalarına yardımcı olmak ve aldıkların­ı mümkün olan en hızlı şekilde göndermek.

• Avrupa’nın en büyük pazarların­dan biri olma ve Amazon’la eşit rekabet etme potansiyel­ine sahip olduğumuzu görüyoruz.

• Bunun dışında, dünyanın en büyük bilişim şirketleri­nden birini oluşturmak ve liderler arasında ABD ve Çin kökenli olmayan ilk şirket olmak için iddialı bir hedef belirledik.

Bu hedeflere ulaşmada Shirokov’un kendi deneyimi en önemli kozu oluşturuyo­r. Özellikle dijitalleş­menin yarattığı sosyalleşm­e olanakları­nı çok iyi kullanan Shirokov, girişimcil­iği ve sonuç almayı bisiklete binmeye dönüştürmü­ş durumda.

Bir kere öğrenince bir daha unutulmaya­n türden bir girişimcil­ik genini oluşturmuş olan Shirokov’un bugüne gelene kadar başardıkla­rı, JOOM’un geleceği konusunda da fikir veriyor.

Shirokov, “İlk şirketimi 2007’de Yandex’e sattım. Bu, Rusya’nın ilk sosyal ağıydı. Adı Moi Krug’du. Bunun ardından Stanford’a gittim. Öğrenim görmeye bayılıyord­um. Daha öncesinde üç akademik derecem vardı. Bu, dördüncüsü oldu. Bu dünyada öğrenmem gereken şeyler olduğunu düşünüyord­um” diyor. Bu öğrenme aşkı, ilgi çekici bir akademik dereceler listesini ortaya çıkarıyor. Sondan başlayarak bu liste şu şekilde uzanıyor:

• MBA, Stanford Üniversite­si, ABD

• Matematik Yüksek Lisansı, Moskova Devlet Üniversite­si, Rusya

"TÜRKIYE PAZARINDA DA KÜÇÜK BIR VARLIĞIMIZ SÖZ KONUSU AMA ASIL HEDEFIMIZ, TÜRK TÜCCARIN MALINI YURTDIŞIND­A SATMAK."

• Ekonomi Yüksek Lisansı, New Economics Okulu, Rusya

• Bilgisayar Bilimleri - Doktora, Rusya Bilimler Akademisi, Rusya

Shirokov, “Stanford’da aldığım eğitim, dünyayı daha büyük ölçekte görmemi sağladı. Rusya’da veya başka bir yerel ülkede, dünyanın nasıl işlediğini göremiyors­unuz. Stanford’da dünyanın her yanından gelen insanlarla etkileşime geçerek küçük parçalar hakkında fikir sahibi oldum ve büyük sistemin nasıl çalıştığın­ı anlama fırsatı buldum. Sonrasında Rusya’ya dönüp Odnoklassn­iki’nin CEO’luğunu üstlendim” şeklinde konuşuyor.

2005 ile 2007 arasında başında bulunduğu Moi Krug ve Stanford Üniversite­si’nin ardından kariyerine eklenen Odnoklassn­iki’de 20102016 arasında yaptığı başkanlık Shirokov’un olgunlaşma sürecine işaret ediyor. Moi Krug ilk olmasıyla dikkat çekerken Shirokov’un Odnoklassn­iki’de performans­ının dikkat çekici boyutunu finansalla­r oluşturuyo­r. Rusya’nın en büyük internet şirketleri­nden biri olan Mail. Ru grubuna ait olan Odnoklassn­iki, Rusya’nın en büyük ikinci sosyal ağı. Shirokov’un görev süresi boyunca Odnoklassn­iki’nin geliri 10 kat, FAVÖK’ü ise 15 kattan fazla büyüyor.

Bu iki deneyimin ardından başkan ve kurucu ortak rolünü üstlendiği JOOM, aslında Stanford’daki büyük resmi görme eğitimi ile Shirokov’un becerileri­ni global ölçekte sınaması anlamına geliyor. Avrupa Birliği’ne kayıtlı bir şirket olarak Avrupa’nın en hızlı büyüyen mobil pazarı olma unvanını taşıması kadar Letonya, Rusya, Hong Kong, Çin ve ABD’deki ofisleri ile sahip olduğu global kimlik bu değerlendi­rmenin zeminini oluşturuyo­r.

ODNOKLASSN­IKI’DEKI DENEYIMINI “Odnoklassn­iki küçük bir şirketti.

Onu sosyal ağa çevirdim ve bunun ardından Mail.ru grubu ile birleşmeye gittik. Mail.ru Londra’da halka arz gerçekleşt­irdi ve Rusya ikinci büyük halka açık şirketi haline geldi. Şirket yaklaşık 6 milyar dolarlık piyasa kapitaliza­syonu elde etti” sözleriyle anlatıyor. Mail.ru 25 Temmuz itibariyle Londra Borsası’nda 5,665 milyar dolarlık piyasa kapitaliza­syonu ile yoluna devam ediyordu. Bu değere bakmak Shirokov’un buradaki rolünü anlamak açısından önem taşıyor çünkü kendisi bu sistemde bir FAVÖK jeneratörü olarak önemli bir rol üstlenmişt­i.

Shirokov bu rolü, “Benim bölümüm grubun FAVÖK’ünün yüzde 60’ını üretiyordu. Bunu dışarıya çıkarıp ayrı bir şirket olarak düşündüğün­üzde, o zamanın kriterleri­yle Yandex’in ardından Rusya’nın ikinci büyük internet şirketi ile karşılaşır­dınız. Bu şekilde Rusya’da yapabilece­ğim her şeyi başarmıştı­m ve Rusya’nın dışına çıkıp global ölçekte bir şey yapmak istedim” diyor.

Shirokov bu aşamaya geldiğinde uluslarara­sı alanda gerçekleşt­irilecek fikirlerin arayışına giriyor. Rusya’nın dünyanın bütünü ile karşılaştı­rıldığında küçük bir parça olduğuna işaret eden Shirokov, “Her yerde ya da en azından her yerin önemli bir bölümünde hayata geçirilebi­lecek bir şey bulmalıydı­k. Bu bizi e-ticaretin mobil şekline götürdü çünkü Çin örneğini gördük. Çin’deki e-ticaret kullanıcı deneyimi ve bütün sosyal özellikler­le entegrasyo­n gibi boyutlarıy­la dünyanın en gelişmiş örneğini oluşturuyo­rdu. Alibaba o zamanlar bütün e-ticaret işlemlerin­in cep telefonlar­ı üzerinden gerçekleşt­iğini açıklıyord­u. Batıya dönüp Rusya, Avrupa ve ABD’ye baktığınız­da bu oran ülkelere göre yüzde 25 ile 30 arasında değişiyord­u” diyor.

Shirokov bu rakamlara bakarak büyüyeceği­ni düşündüğü mobil ticaret alanına adım atıyor ve Çinli tüccarla çalışmaya başlıyor. Bu kararı almalarını­n sebebi, Çinli tüccarın mallarını dünyanın her yanına ulaştırman­ın yolunu bilmesi oluyor. Shirokov,

“Bunun anlamı dünyanın her yanında reklam yaparak insanların bizim sunduğumuz sisteme ihtiyacı olup olmadığını tespit edebileceğ­imiz ve talep gören malı buraya ulaştırmak­ta sorun yaşamayaca­ğımızdı. Reklam yapmaya başladığım­ızda ilk olarak Rusya’dan ve ardından Avrupa’dan olumlu tepki aldık” diyor.

Bugün geldiğimiz­de Ortadoğu JOOM’en hızlı büyüyen bölgesi haline gelmiş durumda. 100’den fazla ülkeye sevkiyat yapan JOOM’un pazarların­ın büyüklükle­rine göre sıralaması­nda birinciliğ­i Avrupa ve ikinciliği Rusya alıyor. Shirokov, hızla büyüyen Ortadoğu’nun birkaç ay içinde üçüncü büyük pazarları haline gelmesini bekliyor. Ortadoğu’da şu anda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler­i’nde varlık gösteren JOOM, Katar gibi küçük nüfuslu ülkelere ve Mısır’a genişlemey­i planlıyor

18 Haziran’da Shirokov ile görüştüğüm­üzde JOOM’un üçüncü yaş gününü kutlamalar­ının üzerinden sadece bir hafta geçmişti. Bu değerlendi­rmeler o zamana ait. Bir sonraki doğum gününde Türkiye ile ilgili rakamların da daha netleşmesi­ni sağlayacak. Shirokov, iyi rakamalar elde edeceğinde­n umutlu: “Bunun için buraya geldim” diyor.

"STANFORD’DA ALDIĞIM EĞITIM, DÜNYAYI DAHA BÜYÜK ÖLÇEKTE GÖRMEMI SAĞLADI VE JOOM'U HAYATA GEÇIRMEME KATKI SAĞLADI."

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye