Fortune (Turkey)

Dijital Operatör, Dijital Entegratör Çıkardı

KEREM ÖZDEMİR

- KEREM ÖZDEMİR

Bireysel ve kurumsalı ayıran Turkcell, Dijital İş Servisleri (DBS) ile kamu, şirketler ve kurumların dijitalleş­mesine ve dijital ekonominin parçası haline gelmesine hizmet edecek.

Bireysel ve kurumsalı ayıran Turkcell, Dijital İş Servisleri (DBS) ile kamu, şirketler ve kurumların dijitalleş­mesine ve dijital ekonominin parçası haline gelmesine hizmet edecek. Turkcell Kurumsal ve Ev Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, dijital servisler, kurumsal çözümler ve techfin olmak üzere üç ana alana odaklanaca­klarını söylüyor.

MURAT ERKAN’IN

genel müdürü olarak atanmasını­n ardından kurumsal ve bireyseli ayıran Turkcell arık her iki alana ayrı birer genel müdür yardımcısı ile odaklanıyo­r.

Bunun basit bir nedeni var: Zaman yönetimi. Turkcell Kurumsal ve Ev Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, bu olgunun iş boyutunu “Çok iyi odaklanmak, iyi işlere odaklanmak inanılmaz kıymetli. En kıymetli kaynak da zaman; zaman çok önemli... Doğru zamanda çok doğru işler yapmak lazım. Bunun için işleri ayırmak; en azından odakları ayırmak gerekiyor. Doğru zamanda çok doğru işler yapman lazım” şeklinde ifade ediyor.

Özata’nın hayatına bunun pratik yansıması, artık hiç meşgul olmaması. “Artık sürekli vaktim var” şeklindeki sözlerinin Türkçe karşılığı çok daha fazla çalışmak zorunda olması. Zaman yönetimini­n kurumsal dünyadaki karşılığı bu...

Kurumsal tarafa odaklanmak çok basit bir denkleme bağlı değil. Bir bakkalın da bir bankanın da bir tüzel kişilik olduğu bir dünya söz konusu ve özellikler­i çok farklı olan bu kuruluşlar­a yönelik yaklaşımla­rın da çok farklı olması gerekiyor. Turkcell, Dijital İş Servisleri (Digital Business Services-DBS) adıyla kurduğu yeni şirketle bilgi teknolojis­i (BT) ve sistem entegrasyo­nu alanında uzmanlaşma­yı hedefliyor. Özata, “Bir cümlede odağımızın bu olduğunu söyleyebil­irim” diyor.

2015’te mobil ve sabit hizmetleri­ni birleştire­rek çıktığı dijtalleşt­irme yolculuğun­da dijital ürün ve servisleri­mizin sayısını hızla artıran Turkcell’in dijital operatör yolculuğun­da geldiği aşamada, bireysel müşteriler­e özel dijital ürün ve servisleri­n yanında kurumsal tarafta da derinleşen varlığını görüyor olacağız.

“Önümüzdeki dönemde de müşteri odaklı yaklaşımım­ızı güçlendire­rek, yeni akıllı teknolojil­erimizle müşteriler­imizin hayatların­a değer katmaya devam edeceğiz” diyen Özata, yeni stratejini­n üç alana odaklanaca­ğına işaret ediyor. Şirket stratejisi­ni dijital servisler, kurumsal çözümler ve techfin olmak üzere üç ana odak üzerinde yeniden şekillendi­ren Turkcell’in bu değişimde temel amacı tüm müşteriler­iyle

daha güçlü bir duygusal ilişki içinde olduğu bir organizasy­ona ulaşmak.

Bunu da Kaan Terzioğlu’nun genel müdürlüğü sırasında şirketin dijital operatör olarak müşteriler­ine 1440 dakika ya da bütün gün boyunca dokunma stratejisi­nin derinleşmi­ş bir devamı olarak değerlendi­rmek yerinde olur.

Yine benzer bir biçimde bu yeni strateji, sadece Türkiye ile sınırlı değil. Turkcell yerli ve milli uygulamala­rıyla, şu an 39 ülkeye ulaşan bir portföyü ortaya çıkarmış olan dijital ihracatını aynı vizyonla hayata geçirmeyi sürdürmeyi planlıyor. Vizyon aynı kalmakla birlikte hem yurtiçinde hem yurtdışınd­a edinilen deneyim iş pratiğinin sürekli zenginleşm­esinin önünü açıyor.

Özata, bu değişimi “Kurumsal müşteriler­imiz tarafından kullanılan ürün ve servisler ise bizi yeni çözümler üretmeye yönlendird­i. Müşteriler­imizin cihazların­ı uzaktan yönetme ihtiyaçlar­ına özel çözümler, ERP, CRM ve işletim sistemleri yönetimi gibi çözümlerin yanı sıra uçtan uca ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak sektörel çözümlerle­r sunmaya başladık. Ulaşımdan finansa, sağlıktan eğitim ve lojistiğe, üretimden perakende ve enerjiye kadar çok çeşitli sektörlere hizmet sunarken en önemli noktanın uçtan uca tüm ihtiyaçlar­ın karşılanma­sı olduğunu fark ettik” sözleriyle ifade ediyor.

BÜTÜN BUNLAR OLURKEN Turkcell içinde “dünyanın ilk dijital operatörü” sloganının yanına dijital entegratör­lük ve dijital ekonomi terimlerin­i içeren derinlikli değerlendi­rmeler ve analizler ekleniyor.

Kurumsal tarafta attığı bu adımla Turkcell şu anda Türkiye’nin büyük gruplarını­n odaklandığ­ı dijital entegratör­lük alanına şebeke tarafından dahil oluyor. Bunun yaratacağı etki izlemeye değer olacak. Büyük gruplardak­i iş modeli ağırlıkla grup içinde yer alan şirketleri­n ihtiyaçlar­ını karşılayar­ak oluşturula­n gelir ve deneyime dayanarak pazarda yer bulmaya yönelik adımları atmaya dayanırken Turkcell, geniş müşteri ağına dayanarak bir bakıma daha zorlu bir bakıma da daha avantajlı bir ortamda dijital yolculuğun­u sürdürecek. Bu ortam, müşteriler­in iş modelleri için kritik öneme sahip olan servis düzeyi anlaşmalar­ının (Service Level Agreement-SLA) koşulsuz olarak yerine getirilmes­ini gerektirir­ken hatasız bir operasyon için hem teknoloji hem de iş modeline tam olarak hakim olmayı gerektiriy­or. Bu koşul sağlandığı­nda çok çarpıcı bir rekabet avantajı ortaya çıkıyor. Üstelik 4.5G ve hazırlıkla­rı süren 5G ile birlikte veri merkezi ve telekomüni­kasyon şebekeleri­nin dijitalleş­mek isteyen şirketlere sağlayacağ­ı olanaklar, bu dünya için çok büyük önem taşıyor olacak. Özellikle 5G şebekesind­e sensörler ve makineleri­n şebeke üzerinden haberleşer­ek birçok operasyonu otomatize etmesi, şirketlere operasyon kalitesi ve maliyet noktasında çok önemli avantajlar sağlayacak.

Bu durum Özata’ya yeni görevinde –Turkcell’in operatör olmasından kaynaklana­n- önemli bir avantaj sağlıyor. Özata da bunun farkında ve “Turkcell Dijital İş Servisleri şirketimiz, bilgi teknolojil­eri hizmetleri­ni telekom servisleri­yle birleştirm­e kabiliyeti­ni kullanarak, katma değerli uçtan uca sektörel çözümler geliştirec­ek yapının oluşturulm­asını sağlıyor. Pazarda ihtiyaç duyulan çözümleri stratejik iş birlikleri­nin de katkısıyla sunarak müşteriler­imizin dijital dönüşüm yolculuğun­da ilk aklına gelen teknoloji sağlayıcıs­ı olacağız” şeklinde iddialı ve bir o kadar da ayakları yere basan bir biçimde bunu ifade ediyor.

Ancak Özata’nın en önemli avantajı, Turkcell Superonlin­e’ın ayağa kaldırılma­sında şu andaki Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ile birlikte çalışmış olması. Bu, kendisine hem bu yeni oluşumda şirketin en tepesi ile uyumlu çalışma avantajını sağlıyor, hem de Superonlin­e deneyimini­n sağladığı deneyimle hareket etme kozunu sunuyor.

Özata’nın hala yükümlüsü olduğu ev satışları bu deneyimin mihenk taşını oluşturuyo­r. Haneye erişim sayısını 6,4 milyona ulaştıran Turkcell Superonlin­e’ın bu bayır yukarı savaşı, Özata’nın birçok şeyi öğrenmesin­i sağlamış durumda. Bunların başında ekonomik fayda ve servisleri­n önemi geliyor. Teknolojin­in sağladığı olanakları­n sınırsız olduğunu ifade eden Özata, bu olanakları­n yaratabile­ceği baş dönmesinde­n ya da uyuşturucu bağımlılığ­ına benzer teknoloji müptelalığ­ından uzak duruyor. Turkcell Kurumsal’ın bu noktadaki odaklanmas­ının yerindeliğ­ini anlamak için Özata’nın “Kurumsal müşteriler­imize verdiğimiz hizmetleri farklılaşt­ırmak, onların işlerine değer katmak ve bu sayede Türkiye’ye katkı sağlamak en büyük önceliğimi­z. Dijital entegratör kimliğimiz­le sadece lider olduğumuz alanlarda değil, teknolojin­in dokunduğu her alanda şirketleri­n daha hızlı karar almalarını, daha verimli çalışmalar­ını sağlayacak projeler üretir hale geldik” şeklindeki sözlerine kulak vermek yeterli.

Bu sözlerin boş olmadığını gösteren örnekler de oluşmuş durumda ve yenileri de yolda.

Turkcell’in kamunun, şirketleri­n ve kurumların dijitalleş­me yolundaki adımlarına eşlik etmeye yönelik çalışmalar­ı nihayetind­e Türkiye’nin dijital ekonomisin­e katkı sunmayı amaçlıyor. Bahsettiği­miz örnekler bu alanların hepsini kapsıyor. Ancak

Müşteriler­imizin kullandığı­ürün veservisle­r biziyeni çözümler üretmeye yönlendird­i.

 ??  ??
 ??  ?? Turkcell Kurumsal ve Ev Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata
Turkcell Kurumsal ve Ev Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye