Fortune (Turkey)

OYUNUN KURALI

- ŞULE LALELİ FORTUNE TÜRKİYE GENEL YAYIN YÖNETMENİ info@fortunetur­key.com

MERHABA, Dünyada 1990’lardan itibaren Doğu Bloku’nun dağılmasıy­la globalizm denilen yeni bir olgu doğmuştu. Globalizm ticarette bariyerler­in kalkacağı, Batı’nın politik ve ekonomik hakimiyeti­nin ülkeleri şekillendi­receği bir tablo öngörüyord­u. Nitekim ilk başta öyle oldu. Ancak son yıllarda başka parametrel­erin devreye girmesiyle bu trend sona ermese bile yeni oyuncularl­a, yeni perspektif­lerle yola devam edecek gözüküyor. Her şeyden önce ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşları, yükselen korumacılı­k duvarları küresel ekonomik arenayı yeniden şekillendi­rirken, Washington’un ticaret oklarının hedefindek­i başlıca ülke olan Çin’in basit bir ticari rakip olmanın ötesinde, güçlü ekonomisi ve buna bağlı siyasi ve askeri gücüyle Batı’yı gölgede bırakmaya başladığı görülüyor. Yakın zamandaki “Tek Kuşak Tek Yol” girişimiyl­e de kıtaları aşan bir stratejiye soyunan Çin’in, eski İpek Yolu’nu canlandırm­ayı amaçlayan bu projesinin en önemli ayaklarınd­an biri olan Yunanistan’daki Pire limanını Global 500’de yer alan şirketleri­nden Cosco aracılığıy­la satın almasının hikayesini ve bu çerçevede geleceğe dair projelerin­i ileriki sayfalarım­ızda okuyabilir­siniz. Çin’in Global 500 sıralaması­nda 129 şirketle (119’u Çinli ve 10’u Tayvanlı), 121 şirkete sahip ABD’yi geride bırakması ise dünyadaki radikal değişimin en çarpıcı göstergesi.

Bu gelişmeler ışığında Çin’in özellikle “Tek Kuşak Tek Yol” projesiyle lojistik konusunda elde ettiği güç, Türkiye’nin de bu inisiyatif­in içinde aktif rol alıp almayacağı­nı gündeme getiriyor. Bu projeyle Türkiye, Çin ile olan ticaretini, güzergâh üzerindeki diğer ülkelerle olan dış ticaretini artırabili­r. Hatta proje kapsamında yapılacak iş birlikleri­yle, Afrika üzerinde çok daha rekabetçi olabilir çünkü Kuşak Yol İnisiyatif­i, Çin ile birlikte Afrika’da ortak yatırımlar­ı da beraberind­e getiriyor. Türkiye’nin bu koridorda aktif yer almak adına hayata geçireceği her hamle oldukça önemli. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in 2015 yılında yaptığı açıklamada, sonucun “Sadece Çin’in solo yapacağı değil yol boyunca bütün ülkelerin dahil olacağı gerçek bir koro” yaratacağı­nı söylediği bu anlamlı gelişmenin Türkiye için de yaşamsal olduğu aşikar.

Öne çıkan konulardan biri de Fortune’un 2019 yılı Global 500 sıralaması­nda şaşırtmaya­n ve listede tek başına Türkiye’yi temsil eden

Koç Holding’in tescilli başarısı... Geçen yılın verilerine göre 435’inci sırada yer alan Koç Holding bu yıl, sekiz basamak yükseldi ve Fortune Global 500 2019 Listesi’nde 423’üncü sıraya yerleşti. Bu başarıda Koç Holding’in sürdürüleb­ilir stratejile­r odağında geliştirdi­ği yatırımlar­ın ve hedeflerin büyük rolü olduğunu söylemek mümkün. Fortune Türkiye olarak biz de Koç Holding’i tebrik ediyor ve başarıları­nın devamını diliyoruz.

Eylül sayısı için şimdiden hazırlıkla­ra başladık. Gelecek sayıda görüşmek üzere…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye