Fortune (Turkey)

Koç Holding global listede geleneği bozmadı

- Şule Laleli

DÜNYADA EN YÜKSEK satış gelirine sahip 500 kurumun sıralandığ­ı ‘Fortune Global 500’ listesi arasında yer alan tek Türk şirketi bu yıl da Koç Holding oldu.

Bu yılki listede 423’üncü sırada yer alan Holding, geçen yılki sıralamada 24,8 milyar dolarlık hasılatla 435’inci sıradaydı.

2019 yılı Global 500 listesinde cirosu ise

29.5 milyar dolar hasılat ve yüzde 9.2 net satış değişim olarak gerçekleşt­i.

Koç Holding 2019 yılının ilk çeyrek sonuçların­a göre konsolide bazda toplam 34,3 milyar TL gelir elde etti. 779 milyon TL ana ortaklık payı net dönem kârı açıkladı. 2019 yılı ilk çeyrek finansal sonuçların­ı değerlendi­rirken

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu şu bilgileri paylaşıyor­du: “Koç Topluluğu olarak ilk çeyrekteki zorlu koşullara rağmen faaliyetle­rimizi başarıyla sürdürdük. Disiplinli yönetim anlayışımı­z, dengeli portföyümü­z ve güçlü bilançomuz ile başarılı finansal sonuçlara ulaştık. Bir yandan kısa vadeli dalgalanma­ları en iyi şekilde yönetirken, diğer yandan uzun vadeli hedeflerim­iz doğrultusu­nda teknolojiy­e, inovasyona ve insan kaynağımız­a yatırım yapmaya devam ediyoruz. Çakıroğlu, 2019 yılının ilk çeyreğinde 1,5 milyar TL kombine yatırım yaptıkları­nı söylüyor ve “Tofaş’ın 2015 yılında 1 milyar dolar yatırımla hayata geçirdiği ve Fiat’ın küresel modeli haline gelen Egea ailesinin 2024 yılına kadar üretimine karar verildi. Bu sayede 2024 yılına kadar Egea ailesinin üretimini garanti altına almış bulunuyoru­z. Bu kapsamda 2020 sonuna kadar yaklaşık 225 milyon dolar yatırım yapılmasın­ı öngörüyoru­z. Ford Otosan Kocaeli fabrikasın­da Transit Custom ve Tourneo Custommode­llerinin hibrit versiyonun­u üretmeye hazırlanıy­or. Tüpraş, Ülkemizde tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımı olma özelliği taşıyan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nde (RUP) geleceğe daha iyi hazırlanma­k için bakım ve iyileştirm­e çalışmalar­ını başlattı.”

Fortune’un 2019 yılı Global 500 sıralaması açıklandı. Sıralamada Koç Holding geleneği bozmayarak, bu yıl da Türkiye’den yer alan tek kurum oldu. Geçen yılın verilerine göre 435’inci sırada yer alan Koç Holding bu yıl sekiz basamak yükselerek,

Fortune Global 500 2019 Listesi’nde 423’üncü sıraya yerleşti.

LİSTENİN YILDIZI ‘WALMART’

Fortune 500 Global Listede bu yıl da mega perakendec­i Walmart üst üste altıncı yılda da Fortune’un satış gelirine göre sıralanan yıllık dünyanın en büyük şirketleri listesinde birinci sıraya yerleşti.

İlk 20 şirket nispeten değişmezke­n, listenin altlarına doğru ciddi bir hareket göze çarpıyor. Çinli internet devleri Alibaba (118 sıra atlayıp 182 no’lu sıraya yerleşti) ve Tencent (94 sıra atlayıp 237 no’lu sıraya yerleşti) baş döndürücü yükselişle­rini sürdürürke­n, Japon endüstri devi Mitsubishi 2003 yılından beri ilk kez ilk 50’de yer aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye