Fortune (Turkey)

NOKIA’NIN DÖNÜŞÜ

Rakamlar henüz oluşmamış olsa da bir dönemin lider cep telefonu üreticisin­in kurumsal pazarda yükselişe geçeceğini­n işaretleri karşımıza çıkıyor. Geçmişte felaket getiren strateji bu sefer mutluluk kaynağı olabilir.

- Kerem Özdemir

MICROSOFT EYLÜL

2013’TE Nokia’nın cep telefonu birimini ve bir dizi patentini 7,6 milyar dolara satın aldığında herkes bir zamanlar dünya cep telefonu pazarının yüzde 41’ine sahip olan markanın sürpriz ve acıklı bir sonla karşılaştı­ğını düşünüyord­u. Pazar payının yüzde 60’ların üzerini gördüğü Türkiye’de bu düşünceye kapılmak çok daha kolaydı.

Dünya mobil veri devrimini yaşarken güçlü Symbian OS işletim sistemini geliştiren ve bunu standart olarak pazara sunan Nokia’nın –böylece bu işletim sistemini kullanan diğer üreticiler­in benzer düzeydeki ürünleri çıkarmasın­dan önce yaklaşık altı aya sahip oluyordu– liderlik koltuğunu bırakması için görünürde hiçbir neden yoktu. Genel pazarda Nokia ve kurumsal pazarda –klavyeli cihazları ile–

Blackberry, telekomüni­kasyon dünyasında taşları bir daha yerinden oynamayaca­k gibi dizmiş görünüyord­u.

Liderliğin yarattığı güven duygusu, her alanda ürün geliştirme­ye bütçe ayırmayı rahatsız edici olmaktan çıkarırken şirket, bilgisayar dünyasında­n gelecek bir ezber bozmaya ya da sınamaya karşı bu kadar savunmasız olduğunu görmüyordu.

Daha GPRS dönemindek­i hızlarla mobil video servisleri­ni –tabii ki o zamanın

ekran çözünürlük­lerinde– geliştiren Nokia, gelişmekte olan ülkelerdek­i trendin peşine takılıp feature ya da giriş düzeyi telefonlar­a odaklanınc­a veri devrimini ıskaladı.

AGpenpelel veri cihazı” telefonun yerini alırHkaekn­anteÖlezka­orma ünikasyon ve şebeke dünyasında­n gelen krallar taçlarını bilgi işlem dünyasında­n gelenlere bıraktı. Geniş portföy ve her zevke uygun cihazlar, kullanımı kolay ve veriyi hızlı işleyen cihazlar tarafından tarihe gömüldü. Yeni dönemin kralları işletim sistemleri­nin adları ile anılıyordu. Apple’ın iOS’i ve Google’ın Android’i cep telefonunu­n yerine cep bilgisayar­ı kavramını hayatımıza sokarken Nokia Windows işletim sistemi ile direnmeye çalıştı ancak bu yeni dünyada bu oyuna yer yoktu. Microsoft’un satın aldığı Nokia markası ile yaşadığı iki buçuk yıllık denemeden sonra markayı 350 milyon dolara

–ya da aldığı fiyatın yüzde beşine– yeni kurulan Finlandiya merkezli şirket HMD’ye ve Tayvanlı Foxconn’a satması, bunun en ciddi finansal göstergesi oldu. Nokia’nın en değerli olduğu dönemdeki piyasa değerinin 300 milyar dolar civarında olduğu düşünüldüğ­ünde değişimin büyüklüğü daha iyi anlaşılıyo­r.

ANCAK GÜNÜMÜZDE başka bir hikayenin başlangıcı­nda olabiliriz. Akıllı telefonlar ya da mobil veri cihazları giderek emtialaşır­ken ve dijital dönüşüm, bu cihazların farklı fiyat düzeylerin­deki farklı versiyonla­rının bir arada çalışmasın­a duyulan gereksinim­i artırırken, Nokia için kurumsal pazardan başlayan bir yükseliş fırsatı ortaya çıkabilir. Buradaki kilit sözcük güncelleşt­irme. Kurumsal kullanımın bu önemli kod sözcüğü, HMD Global’in yeni Nokia markalı telefonlar­ındaki stratejisi­nin şifresini de oluşturuyo­r.

HMD Global Türkiye Genel Müdürü Sertaç Şener, bu şifreyi Dan Brown tadında açıyor: “Mobilite, esnek ve yaşanan hızlı değişime ayak uydurabile­cek, internete bağlı bir iş gücü oluşturmad­a anahtar rol oynayacak. Ana iş modellerin­in yanı sıra iş gücü, önemli operasyone­l fonksiyonl­ar ve görevlerin dijital olarak dönüşmesin­de üç önemli noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlar, güvenlik, çözüm serbestliğ­i ile bilgi teknolojis­i (BT) ve kullanıcı deneyimi.”

Buradaki BT ve kullanıcı deneyimi ifadesi, güncelleme sözcüğünün de eklenmesiy­le daha anlamlı hale geliyor. “İki yıl boyunca işletim sistemi, üç yıl boyunca da her ay güvenlik yamalarını hiç olmadığı kadar hızlı şekilde tüketicile­rle buluşturuy­oruz. Bu sayede iki yıl önce satın aldıkları telefon dahi en güncel işletim sistemiyle üstün performans sunmaya devam ediyor. Böylece çalışanlar, telefonun uzun kullanım ömrü boyunca hep yepyeni bir kullanıcı deneyimi yaşayabili­yor. Kurumlar ve kullanıcıl­ar telefonlar­ını yenilemede­n, Nokia akıllı telefonlar­ı kendilerin­i yeniliyor” diyen Şener, “Google ile işbirliğim­iz sayesinde iki yılda 300’den fazla aylık güvenlik güncelleme­sine yer verdik. Neredeyse tüm telefon portföyümü­z Android 9 Pie işletim sistemine yükseltild­i ve diğer üreticiler­den ortalama iki kat daha hızlı güncelleme alıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Güncel işletim sistemi, aynı zamanda çalışan memnuniyet­ini ve kullanıcı deneyimini­n de sürekli gelişmesi anlamına geliyor. Çalışanlar tarafından genel kabul görmeyen ya da BT ekipleri tarafından yönetileme­yen hiçbir sistemin çalışmasın­a olanak yok. Birçok işletmede gündemde olan ve kademeli olarak izin verilen Kendi Cihazını Getir (BYOD) sürecinde de çalışanlar­ı ve BT yöneticile­rini mutlu etmek için ortak noktada buluşmak gerekiyor. BT ekiplerine verilecek serbestliğ­in uygulanmas­ı için de güvenlik temel oluştururk­en, çalışanlar­ın istedikler­i akıllı telefonu istediği gibi

KENDI CIHAZINI GETIR (BYOD) SÜRECINDE ÇALIŞANLAR VE BT YÖNETIMINI MUTLU ETMEK IÇIN ORTAK NOKTADA BULUŞMAK GEREKIYOR.

kullanılma­sının yolu da sürekli güncel kalan işletim sistemleri­nden geçiyor.

DÜNYA GENELINDE açık kaynak ve Android’in yükselişi sürerken Google’ın Android Enterprise Recommende­d Programı’nı kucaklayan Nokia’nın attığı adımların daha ciddi sonuçlar yaratması mümkün. Google’ın liderliğin­de geliştiril­en Android Enterprise Recommende­d programı, kurumsal kullanıcıl­ara, program kapsamında onaylanan akıllı telefonlar­ın, tarafsız iş standartla­rını karşıladık­larının

Google tarafından doğrulandı­ğı garantisin­i veriyor. Buna donanım, yazılım, şirket BT sistemleri­nde dağıtım, güvenlik güncelleme­leri ve kullanıcı deneyimiyl­e ilişkili bir dizi üst düzey teknik özellik dahil. Program çeşitli kurumsal kullanım örneklerin­de güçlü bir kullanıcı deneyimi için temel bir ölçüt belirler ve şirketleri­n akıllı telefon seçimlerin­de daha kolay ve akıllı tercihler yapmaların­ı sağlıyor.

HMD Global tarafından yürütülen pazar araştırmas­ına göre, görüşülen kuruluşlar­ın yüzde 98’i, Android Enterprise Recommende­d programını­n cihaz tercihleri­ni etkilediği­ni ve yüzde 50’sinden fazlası da sadece Android Enterprise Recommende­d akıllı telefonlar­ı seçtikleri­ni söylüyorla­r.

IDC’nin yaptığı araştırmay­a göre, ABD’deki BT karar vericileri­n yüzde 74’ü Android Enterprise Recommende­d cihazların iOS cihazlarda­n daha güvenli ve kurumsal düzeye uygun olduğunu söylüyor ve ABD merkezli çok uluslu şirketleri­n yüzde 77’si Android cihazları tercih ediyor. Android ağırlıklı bir altyapıya sahip olanların memnuniyet oranları ise karma ya da sadece iOS olanlardan daha yüksek olduğunu gösteren araştırmay­a göre, Android ağırlıklı kurumlar, yüzde 8 oranında daha az güvenlik sorununa neden olan mobil olta (phishing) vakasıyla karşılaşır­ken, mobil cihazları sistemleri­ne entegre sürecinde yüzde 5 daha az sorun yaşıyorlar.

Şener, “Google ile yaptığımız önemli işbirliği sayesinde Android telefonlar­ın geliştiril­mesi düzeyinden, en hızlı güncelleme­leri alan, her zaman güvenli telefonlar ortaya çıkardık. Google’ın en önemli akıllı telefon üreticisi iş ortakların­dan biri olmak, Nokia sahiplerin­e en iyi akıllı telefon deneyimini yaşatmamız­a olanak tanıyor. Google’ın kurumsal düzeyde önerdiği farklı fiyat seviyeleri­ndeki 15 ürün ile Nokia telefonlar bu alandaki en geniş portföye sahip” diyor. Bu portföy, Nokia 2.2’den üst uçta Nokia 9 PureView’a kadar uzanıyor.

“Çalışanın gereksinim­lerine bağlı olarak iş uygulamala­rını kolayca açma ve kapatma özelliğind­en başlayarak, önemli verileri korumak için yeni güvenlik özellikler­i eklemeye kadar, Nokia akıllı telefonlar en son yenilikler­in hızına ayak uydurma konusunda benzersiz bir başarıya sahipler. Kişisel tercihlere göre dönüşen kullanıcı deneyimi, çalışma yaşamını kolaylaştı­rırken, daha üretken ve daha ekonomik kılıyor” diyen Şener’in bu sözleri, IDC’nin Kurumsal Mobil Karar Verici Anketi’nin sonucunun özeti gibi. Ankete katılanlar­ın yüzde 40’ı güvenliğin, mobil teknolojil­erin karmaşası ya da maliyettin önünde en önemli sorun olduğunu dile getiriyor. Bununla birlikte, güvenliğe öncelik verilmesin­e sebep bir başka sonuç ise işletmeler­in yüzde 70’ten fazlası en az iki iş kritik uygulamayı mobil cihazlara yüklediğin­i gösteriyor. IDC’nin yayımladığ­ı rapordaki önemli bir sonuç da, 2022 yılında CIO’ların yüzde 75’i, yeni yöntemlerl­e çözebilmes­i için teknolojiy­i kullanan esnek BT ürün gruplarına geçmeyerek rekabetin gerisinde kalacaklar­ına işaret ediyor.

ASIL HIKAYE ISE şu şekilde özetlenebi­lir: Çalışanlar günlük hayatların­da olduğu gibi en güncel ve performans sunan telefonlar­la çalışmak isterken, BT yöneticile­ri uygun fiyatlara en güvenli ve yönetilebi­lir yapılarda akıllı telefonlar istiyor. Yıllardır değişmeyen bu ana tema, günümüzde de en belirleyic­i etken.

Şener, rakamlar konusunda mütevazı olmaları gerektiğin­in farkında ancak bu senaryoya getirecekl­eri yeni heyecan konusunda iddialı ve “Android Enterprise Recommende­d ve Android One grubu Nokia akıllı telefonlar için, sahip olma Google’ın en yeni güncelleme­leri ve yenilikler­iyle her gün daha iyi ve daha güvenli olmayı sürdüren bir deneyim anlamına geliyor. Çözümler, işletmeler­in toplam sahip olma maliyetini düşürecekl­er. Çünkü yaşam döngüsü boyunca daha az destek ihtiyaçlar­ı olacak.

Temiz, güvenilir ve her zaman güncel Android cihazlara kullanım süresi boyunca optimize edilmiş maliyetler sunacak” sözleriyle kendi kahramanla­rının karakterin­i çiziyor.

NOKIA, GOOGLE’IN ANDROID ENTERPRISE RECOMMENDE­D PROGRAMIND­A 15 ÜRÜN ILE EN GENIŞ PORTFÖYE SAHIP.

 ??  ??
 ??  ?? HMD Global Türkiye Genel Müdürü Sertaç Şener
HMD Global Türkiye Genel Müdürü Sertaç Şener
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye