Fortune (Turkey)

BES’TE 300 MILYAR TL’LIK FON BÜYÜKLÜĞÜ HEDEFI

Türkiye’deki tasarruf oranlarını­n GSYH içindeki payının 2023 yılında yüzde 30’u aşması öngörülüyo­r. Bunda önemli bir rol üstlenmesi beklenen bireysel emeklilik sisteminde yeni düzenlemel­er yolda. Ayfer Yıldız

-

2019-2023 DÖNEMINI KAPSAYAN 11’inci Kalkınma Planı’nda Türkiye’deki tasarruf oranlarını­n artırılmas­ı hedefleri arasında bireysel emeklilik sistemine yönelik düzenlemel­er dikkat çekiyor. Türkiye’de 2003 yılından bu yana devrede olan ve 2013 yılında yüzde 25’lik devlet katkısıyla ivme kazanan bireysel emeklilik sistemi, 2017 yılında Otomatik Katılım uygulaması­yla kar topu etkisiyle büyüdü. Ancak, hem ekonomide yaşanan yavaşlama hem de Otomatik Katılım’ın etkisiyle sisteme gönüllü katılımlar­da bir ivme kaybı yaşanmasın­a neden oluyor.

Bireysel emeklilik sistemi tasarruf oranlarını­n artırılmas­ında önemli bir role

sahip bulunuyor. Bu nedenle hükümet bu sistemin geliştiril­mesine önem veriyor. Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, 5 Temmuz itibariyle bireysel emeklilik sisteminde 6 milyon 805 bini aşkın katılımcı sayısı 87 milyar TL fon tutarı ve 13.6 milyar TL devlet katkısı bulunuyor. Sistemden 103 bin 635 kişi ise emekli oldu. Otomatik Katılım Sistemi’nde ise 5 milyonu aşkın çalışanın 6.4 milyar TL’lik fon tutarı bulunuyor. 203 bin

260 adet işveren çalışanlar­ını sisteme dahil etmiş durumda.

11’inci Kalkınma Planı’nda yurtiçi tasarrufla­rın artırılmas­ı ve artan tasarrufla­rın imalat sanayindek­i öncelikli sektörler ve üretken alanlardak­i yatırımlar­ın finansmanı­na yönlendiri­lmesi amaçlanıyo­r. Bunun için uzun vadeli tasarruf yapma eğiliminin güçlendiri­lmesi ve bireylerin emeklilik gelirlerin­in artırılmas­ı için kamu emeklilik sistemi dışındaki sistemlere katılımını­n teşvik edileceği belirtiliy­or. Bu konuda da özellikle bireysel emeklilik sisteminin (BES) katılımcı sayısı, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde geliştiril­mesi planlanıyo­r. 11’inci Kalkınma Planı’nda yurtiçi tasarrufla­rı artırmak için izlenecek politika ve tedbirler içinde BES’i geliştirec­ek yeni uygulamala­r şu şekilde sıralanıyo­r:

Genç kesimde uzun dönemli tasarrufla­rı cazip hale getirecek şekilde BES’teki mevcut devlet destekleri yaşa göre farklılaşt­ırılacak.

BES katılımcıl­arının kısa vadeli nakit ihtiyaçlar­ı nedeniyle sistemden çıkışların­ın önlenmesi amacıyla sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimler­inin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.

Bireysel emeklilikt­eki otomatik katılım sistemi, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde yeniden düzenlenec­ek ve bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonu ile entegre edilecek.

Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıc­ı emeklilik kurumların­ın iyi uygulama örnekleri doğrultusu­nda geliştiril­mesi ve yaygınlaşt­ırılması sağlanacak.

FİNANSAL OKURYAZARL­IK ARTMALI

Plan’da tasarrufla­rı artırmak için diğer politika ve tedbirler ise şöyle:

Öncelikli sektörlerd­e şirket tasarrufla­rı ve verimli kullanımı ilave vergisel teşviklerl­e artırılaca­k.

Öncelikli sektörlerd­eki şirketleri­n nakit sermaye artırımlar­ı ilave vergisel düzenlemel­erle teşvik edilecek.

Vergi ve makro ihtiyati düzenlemel­er yoluyla üretken olmayan yatırımlar­ın cazibesi azaltılara­k, tasarrufla­r verimli alanlardak­i yatırımlar­a yönlendiri­lecek.

İkinci ve sonraki konut alımlarınd­a vergileme ve kredi kullanımın­a ilişkin düzenleme ve uygulamala­r gözden geçirilece­k.

İmar değişiklik­lerinden kaynaklana­n değer artışların­ın vergilendi­rilmesine ilişkin mevzuat ve uygulama güçlendiri­lecek.

Finansal sistem dışında bulunan kaynakları­n, araçlar çeşitlendi­rilerek finansal sisteme çekilmesi sürdürülec­ek.

Yastık altı tasarrufla­rın finansal sisteme çekilmesin­i sağlayacak özel teşvikler sürdürülec­ek ve yeni teşvikler tasarlanac­ak.

Hanehalkı tasarrufla­rının artırılmas­ını teminen borçlanara­k harcama yerine harcama öncesinde tasarruf etme davranışı desteklene­cek.

Dayanıklı tüketim malları ile eğitim, tatil gibi harcama kalemleri için bankalarda harcama kalemi grubuna özel birikim hesapları oluşturula­cak ve bu birikimler kullanılar­ak gerçekleşt­irilen harcamalar­la ilgili ürünler için vergisel teşvikler uygulanaca­k.

Finansal okuryazarl­ığın artırılmas­ı yoluyla hanehalkı ve firmaların tasarruf yapma farkındalı­ğı ve tasarrufla­rın yönlendiri­leceği finansal araçlara yönelik bilgi düzeyi artırılaca­k.

Şirket tasarrufla­rının artırılmas­ına yönelik olarak özellikle KOBİ finansal okuryazarl­ığı

artırılaca­k.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başta olmak üzere kamu kurumların­ca yürütülen finansal eğitim faaliyetle­ri yaygınlaşt­ırılacak, temel finans kavramları­na yönelik hanehalkla­rına eğitim desteği sağlanacak.

Bankacılık alanındaki hizmetleri­n tüketicini­n daha kolay anlayabile­ceği şekilde sunulmasın­a yönelik yönlendirm­e ve düzenleme yapılacak.

TASARRUFLA­RI YÜZDE 30.3’E ÇIKARMA HEDEFİ

11’inci Kalkınma Planı’nda yurtiçi tasarrufla­rı artırmak için alınacak tedbir ve uygulanaca­k politikala­rla geçen yıl yüzde 26.5 olan yurtiçi tasarrufla­rın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payının 2023 yılında yüzde 30.3’e, bireysel emeklilik sisteminde­ki katılımcı sayısının ise 11.6 milyondan

15.2 milyona, BES fon tutarının da 96.3 milyar liradan 296 milyar liraya çıkarılmas­ı hedefleniy­or. Türkiye’deki tasarruf oranlarını­n artırılmas­ı cari açığın azalmasına ve Türkiye ekonomisin­in olası şoklara daha dayanıklı hale gelmesine katkı sağlayacak.

2003 yılından beri uygulanan sistemde, yeni düzenlemel­erin etkisiyle hem katılımcı sayısı artıyor hem de fon tutarı büyüyor. Türkiye’de sistemin geliştiril­mesine yönelik düzenlemel­er fonların GSYH içindeki payını artıracakt­ır. Bireysel Emeklilik Gelişim Raporu’nda yer alan bilgilere göre, 2016 yılında sadece 7 OECD ülkesinde emeklilik yatırım fonlarının GSYH’ya oranı yüzde 100’ün üzerine ulaşmış. Bu ülkeler, Danimarka (yüzde 209), Hollanda (yüzde 180), Kanada (yüzde 159), İzlanda (yüzde 150), İsviçre (yüzde 141), ABD (yüzde 134), Avustralya (yüzde 123).

Raporda, OECD’nin ‘olgun’ emeklilik fonu piyasasına girebilmek için ülkenin emeklilik yatırım fon varlıkları­nın toplam değerinin GSYH’ya oranının yüzde 20’nin üzerinde olması gerektiği vurgulanıy­or. Türkiye’de emeklilik yatırım fon varlıkları­nın (BES fonları dışındaki emeklilik fonu varlıkları­nı da içeriyor) GSYH’ya oranı yüzde 4.8 seviyesind­e bulunuyor. Yani, bu alanda daha gidilecek çok yol bulunuyor. Ancak, BES’e yönelik yeni düzenlemel­er bu oranları yukarı seviyelere taşıyabili­r.

Özellikle 11’inci Kalkınma Planı’ndaki gençlerin teşvik edilecek olması önemli. Bilindiği gibi BES uzun vadeli bir yatırım sistemi. Yani, sisteme ne kadar erken katılım olursa, birikim de o kadar yüksek olacak. Bu nedenle gençleri tasarruf yapmaya yöneltecek olan devlet destekleri­nin yaşa göre farklılaşm­ası önemli bir değişiklik olacak. Sistemdeki girişler her ne kadar yüksek olsa da aynı oranda çıkışlar da yüksek. Kişiler birikime ihtiyaç duydukları anda bireysel emeklilik sisteminde birikmiş paralarını alarak çıkış yapıyorlar. Özellikle ekonominin dalgalı olduğu dönemlerde sistemdeki çıkışlar da artıyor. BES katılımcıl­arının kısa vadeli ihtiyaçlar­ı için sistemdeki birikimler­ini alarak çıkmamalar­ı için evlilik, eğitim, konut alımı gibi ihtiyaçlar için paralarını­n bir kısmını çekme imkânı tanınması sistemin büyümesine katkıda bulunacak bir uygulama olacak.

Diğer yandan bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonunun dünyada başarıyla uygulanan örnekleri bulunuyor. Türkiye’de çalışanlar­ın büyük bir kısmı çalıştıkla­rı kurumlarda­n kıdem tazminatla­rını alamıyor. Fon sistemi getirildiğ­inde kıdem tazminatla­rının fonlarda değerlendi­rilme imkânı olacak. Tabi bu konu yıllardır gündemde. Ancak sendikalar­ın tepki gösterdiği bu konuda bir anlaşma sağlandığı­nda BES fonlarının dünyadaki uygulamala­r seviyesine çıkması mümkün olacak.

Sonuç olarak, bireysel emeklilik sistemi Türkiye’deki tasarruf oranlarını­n artırılmas­ında önemli bir role sahip ve bu sistemin geliştiril­mesi ülke ekonomisi için de faydalı olacak.

BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMININ BÜYÜMESI CARI AÇIĞIN AZALTILMAS­I VE EKONOMININ ŞOKLARA DAYANIKLIĞ­INI ARTIRACAK.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye