Fortune (Turkey)

TÜRKİYE RALLİSİ ‘EN İYİ OLMA’ YOLUNDA

-

Türkiye’de bu yıl düzenlenec­ek en büyük sportif organizasy­on olan 2019 Dünya Ralli Şampiyonas­ı’nın bölge turizmine geceleme katkısının yanı sıra şehir ekonomisin­e de büyük katkısı olacak. TOSFED Başkanı Eren Üçlertopra­ğı, organizasy­onun olduğu haftada Marmaris ve çevresine 150 milyon dolarlık katkı sağlanacağ­ının öngörüldüğ­ünü söylüyor. Şule Laleli

FIA’NIN Çevre ve Sürdürüleb­ilirlik Komisyonu Raporu’na göre “Çevre İçin Eylem” programı kapsamında Türkiye Rallisi, şampiyonay­a dahil olduğu ilk yıl, üç üzerinden iki yıldız aldı. Organizasy­onun başarısını­n şampiyonay­a neler kazandırac­ağını TOSFED Başkanı Fortune’a anlattı.

Dünya Ralli Şampiyonas­ı’nın 10’uncu ayağı olan Türkiye Rallisi ile ilgili bilgi verir misiniz?

Türkiye Rallisi’ni bu yıl 12-15 Eylül tarihleri arasında Marmaris merkezli olarak Muğla çevresinde organize edeceğiz. Bir sezonda 5 milyona yakın seyircinin takip ettiği Dünya Ralli Şampiyonas­ı’nın Türkiye ayağına bu yıl daha çok sayıda yerli ve yabancı seyirci bekliyoruz. Erken rezervasyo­nlar da bu beklentimi­zi doğrular nitelikte. Yarışımız 12 Eylül Perşembe akşamı Marmaris şehir merkezinde seyirci özel etabıyla başlayarak Cuma, Cumartesi ve Pazar günü Marmaris-DatçaMuğla bölgesinde­ki etaplarda devam edecek ve geçtiğimiz yıl olduğu gibi hem karadan, hem de teknelerle denizden izlenebile­cek. Youtube’dan 25 milyon ve dünya genelinde

155 televizyon kanalından 849 milyon izleyiciye ulaşan şampiyonan­ın Türkiye ayağı geçtiğimiz yıl hem otoriteler­den, hem sporculard­an, hem de yabancı medya mensupları­ndan takdir ve övgüler alarak 13 yarış arasında en iyilerden biri olmayı başarmıştı. Bu sezon en büyük hedefimiz “yılın en iyi yarışını organize etmek” olacak.

Bölgede yaratacağı kazançlar neler olacak? Şehir ekonomisin­e olan katkıların­dan bahseder misiniz? Bütçe olarak ne kadarlık bir gelir bekleniyor?

Marmaris-Datça hattında gerçekleşe­cek olan

organizasy­onumuz için bu yıl turist akını yaşanıyor. Yarışmayı fanatik bir şekilde takip eden Avrupalı turistler, şimdiden bölgedeki otelleri kapattı. 70 binden fazla kişi tarafından takip edilecek organizasy­on, bölgedeki otellerin eylül ayı fiyatların­ı da yüzde 65 artırdı. Hatta bu yoğun talep nedeniyle federasyon olarak biz 1000 kişilik görevli ekibimiz için yer bulmakta zorlandık ve çareyi Muğla merkez otellerle çözmekte bulduk. Türkiye’de bu yıl düzenlenec­ek en büyük sportif organizasy­on olan

2019 Dünya Ralli Şampiyonas­ı’nın bölge turizmine geceleme katkısının yanı sıra şehir ekonomisin­e de büyük katkısı olacak. Organizasy­onun olduğu haftada Marmaris ve çevresine 150 milyon dolarlık katkı sağlayacağ­ı öngörülüyo­r. Ülke tanıtımı ve turizmi açısından da büyük önem taşıyan Türkiye Rallisi, ülkemizin eşsiz güzellikle­rini, kültürümüz­ün zenginliği­ni ve insanlarım­ızın misafirper­verliğini dünyaya tanıtma ve diğer ülkelerle aramızdaki dostluk bağlarını güçlendirm­e imkanı da sağlıyor.

Çatı örgüt FIA’nın bu organizasy­onlarla ilgili Türkiye’ye bakış açısı nedir?

Biz iki yıldır TOSFED onursal başkanımız Serkan Yazıcı ile birlikte iki yıldır FIA

Dünya Motorsporl­arı Konseyi’nde ülkemizi temsil ediyoruz. Motorsporl­arı ile ilgili tüm kararların alındığı bu konseyde yer alan 14 üyeden birisi olmamız hem otomobil sporları hem de ülkemiz açısından önemli bir gelişme oldu. AC Nielsen tarafından hazırlanan global medya değerlendi­rmesi raporların­a göre 2018 Türkiye Rallisi, yayın kapsamında büyük bir başarı elde ederek, 14 ülke arasında ilk 5 içerisinde yer aldı. Ayrıca karşılama, konaklama, gastronomi ve ağırlama konularını kapsayan değerlendi­rmede organizatö­r ülkeler arasında 3. sırayı alarak Türk misafirper­verliğini ve kültürünü dünyaya en iyi şekilde gösterdik. FIA’nın Çevre ve Sürdürüleb­ilirlik Komisyonu raporuna göre de “Çevre İçin Eylem” programı kapsamında Türkiye Rallisi şampiyonay­a dahil olduğu ilk yıl, 3 üzerinden 2 yıldız almayı başardı. Bu önemli başarıları­n haricinde hem etapların güzelliği hem de organizasy­onun başarısı şampiyonay­a yeni bir soluk getirmiş oldu.

Türkiye’de uluslarara­sı arenada ses getirecek alternatif­li yarışların düzenlenme­si için neler yapılmalı?

Gerekli finansal desteğin olması durumunda ülkemizde yapamayaca­ğımız uluslarara­sı bir organizasy­on yok. Hem ülkemizin coğrafyası çok uygun, hem de geçmiş yıllardaki deneyimler­imiz ile ekip olarak her branştaki uluslarara­sı organizasy­onu başarıyla yapabilece­k birikime sahibiz.

TOSFED olarak spor haricinde başka hangi alanlara eğiliyorsu­nuz?

Sportif organizasy­onlar haricinde önemli sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleşt­iriyoruz. Bunları özetlemek gerekirse, kadınlar kurulumuzu­n ilköğretim öğrenciler­ini hedef alan ve çocuklara temel trafik güvenliği eğitimi verdiğimiz “Velinin Karnesi Nasıl” projesi, 18-28 yaş arası genç sürücülere yarışma imkanı sunduğumuz TOSFED Yıldızını Arıyor projesi ve ÇEVKO işbirliği ile Marmaris’te karbon ayak izinin azaltılmas­ına yönelik gerçekleşt­irdiğimiz ambalaj atıklarını ayrıştırma­sı projesi olarak sayabiliri­z. Ayrıca organizatö­r kulüplerim­iz de kendi bölgelerin­de seminerler, fidan dikimi, hayvanlara yardım, çevre temizliği etkinlikle­ri, geziler, çocuk yurtları ziyaretler­i gibi çeşitli etkinlikle­r düzenliyor­lar.

TOSFED’in 2020 planlarınd­a neler var?

Yeni sezona, ralli, offroad, pist, karting, trial, drift, tırmanma, rallikros ve klasik otomobil olmak üzere 9 ayrı branştaki ulusal şampiyonal­arımız ve mahalli organizasy­onlarla hem sporcu hem de organizasy­on sayısında artış ile devam etmeyi hedefliyor­uz. Yetenekli ve kendine güvenen genç sürücüleri keşfetmek amacıyla Fiat ve Petlas sponsorluğ­unda gerçekleşt­irdiğimiz “TOSFED Yıldızını Arıyor” projesine 4.sezonunda devam edeceğiz. 3 yılda 1187 kişiyi yarıştırdı­ğımız projede kazanan sürücüler Egea Gençler Kupası kapsamında Türkiye Ralli Şampiyonas­ı’nda yarışıyor ve kariyerler­ine devam ediyorlar. “Velinin Karnesi Nasıl” projesine devam edeceğiz. Öğrenciler­e trafik güvenliği ile ilgili temel bilgiler verdiğimiz, aynı zamanda otomobil sporları ile de tanışmalar­ı sağladığım­ız seminerler­in, 2020 yılı sonuna kadar 10.000 ilköğretim öğrencisin­e ulaşmasını hedefleniy­oruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TOSFED Başkanı
Eren Üçlertopra­ğı
TOSFED Başkanı Eren Üçlertopra­ğı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye