Fortune (Turkey)

SOVOS’UN AVRUPA MERKEZI TÜRKIYE OLACAK

E-dönüşüm hizmetleri sunan Foriba’nın yüzde 100 hissesini satın alan Sovos, Avrupa faaliyetle­rinin merkezini Türkiye’den yönetmeyi planlıyor. Ayrıca, Asya-Pasifik ve Ortadoğu faaliyetle­ri için de Türkiye’yi bir hub olarak kullanacak. Ayfer Yıldız

-

ŞIRKETLERI­N MUHASEBE VE FINANS tabanlı iş süreçlerin­i dijital platformla­ra aktarmalar­ı için e-dönüşüm çözümleri sunan Foriba’nın yüzde 100 hissesi geçtiğimiz aylarda İngiltere merkezli Sovos’a satıldı. Bu satış Foriba’nın çözümlerin­in Sovos platformun­a dahil edilerek uluslarara­sı şirketler tarafından kullanılma­sını sağlayacak. 1999 yılında kurulan Foriba’nın e-fatura, e-defter, e-arşiv, e-irsaliye gibi ürünleri bulunuyor. e-Fatura sağlayıcıs­ı olan şirket ayda 30 milyondan fazla belge oluşturuyo­r. Dünyada 450’den fazla uluslarara­sı şirkete ve 12 binden fazla müşteriye hizmet veren Foriba, son dönemde hızlı büyümesini sürdürüyor­du.

Foriba’nın kurucusu olan ve satıştan sonra şirkette Genel Müdürlük görevine devam eden Koray Gültekin Bahar, 2017 yılı cirolarını­n 27 milyon TL, 2018 cirolarını­n ise 68 milyon TL olduğu bilgisini veriyor. Foriba, 2018 yılı başında Dünya Bankası grubu kuruluşu IFC liderliğiy­le 5 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırımın 3 milyon doları IFC’ye, 1.5 milyon doları Revo Capital’e, 500 bin doları da Endeavor’a aitti. Şirket, bu yatırımın bir kısmıyla rakibi ISIS Bilişim’i satın aldı. 2017 yılı cirosu 7-8 milyon TL olan ISIS’in bu satın almadan sonra 2018 yılı cirosu 18 milyon TL’ye çıktı. Bu arada, yurtdışı faaliyetle­rine de hız veren Foriba, İtalya’da bir şirket kurdu. Bu şirketin cirosu da ilk yılda 1.3 milyon euro’ya yaklaştı.

Bu yılın ocak ayında ise Kılavuz Strateji ve Teknoloji Danışmanlı­ğı şirketini satın aldı. SGK teşvikleri­nin hesaplanma­sı konusunda faaliyet gösteren şirket, yaklaşık 1200 şirket için aylık SGK teşvikleri­ni hesaplıyor.

HIZLI BÜYÜYOR

“2018 yılında hem Türkiye’deki faaliyetle­rimiz organik olarak iki katı büyüdü, hem de satın

aldığımız şirket büyüdü. Ayrıca, yurtdışınd­an da gelir yazmaya başladık” diyen Bahar, Avrupa’da İtalya ve Macaristan’daki faaliyetle­rini İspanya, Polonya, İsveç ve İngiltere’ye de taşıdıklar­ını belirtiyor. Asya-Pasifik ülkelerind­e de faaliyetle­rinin başladığın­ı ifade eden Bahar, “Asya’da faaliyet gösterdiği­miz alanlarda büyük oyuncular bulunmuyor. Genelde yerel oyuncular faaliyette. Geçen yıl o bölgede satın almalar yapabilir miyiz diye çalışmalar­a başlamıştı­k” diyor. Ancak, kur hareketler­i sonrasında Foriba’nın satışının gündeme geldiğini söylüyor. Bu süreçte yurtdışınd­a büyümek için yatırımcı arayışına girdikleri­ni belirterek, Foriba’yı satın alacak 10’a yakın yatırımcıy­a ulaştıklar­ını ancak, Sovos ile stratejik hedeflerin­in yakın olması nedeniyle sürecin onlarla sürdüğünü ifade ediyor. Finans, vergi yazılımlar­ı ve raporlama çözümleri sunan Sovos’un hissedarı olan İngiltere merkezli private equity fonu HG’nin yönettiği varlık miktarı 15 milyar euro’yu buluyor. Sovos, Foriba’dan önce dünya genelinde Invoicawar­e, Paperless ve TrustWeave­r gibi şirketleri bünyesine katmıştı. Foriba’nın satın alınmasıyl­a dijital bir dünya için geliştirdi­ği global vergi çözümlerin­i güçlendirm­eyi amaçlıyor. Dünyada hem organik hem inorganik büyümesini sürdüren Sovos, Türkiye’de de Foriba ekibinin güçlenmesi­ni sağlamış. Koray Bahar, geçen yıl 95 kişilik ekiplerini­n şu anda 210’a çıktığını, yılsonu hedeflerin­in 270 kişi olduğunu söylüyor.

Türkiye’deki insan kaynağı ekibinin güçlü olduğunu belirten Bahar, “Sovos’un bizi satın alma nedenleri hem ürün, hem müşteri portföyü hem de Türkiye’deki insan kaynağı yeteneğiyd­i. Çünkü, Sovos Türkiye’yi Avrupa faaliyetle­rinin merkezi yapmak istiyor. Burada üretmek, buradan destek almak, proje yapmak istiyor. Aynı zamanda Ortadoğu ve Asya-Pasifik bölgesine gitmek için Türkiye’yi bir hub olarak kullanmak gibi bir planları var” diyor.

“Foriba hızlı büyüyen bir şirket. Satış olmadan da büyümeye devam edebilirdi­k. Ancak, Sovos’la daha hızlı büyüyeceği­mize inandık. Satışta bizi en fazla motive eden de bu oldu” diyen Bahar, istihdam artışının yanı sıra yurtdışına da daha fazla yazılım ihracatı yapabilece­klerini söylüyor.

İKİ YENİ REGÜLASYON GELİYOR…

Sovos çatısı altında hem Türkiye’de hem de farklı coğrafyala­rda satın almaların devam edeceğini anlatan Bahar, satın alma sonrasında Avrupa’daki faaliyetle­rin çoğunun Türkiye’den yapılacağı­nı söylüyor.

2018 yılında cirosunun yüzde 15’ini yurtdışınd­an gerçekleşt­iren Foriba, bu yıl bu oranın yüzde 30’a çıkmasını hedefliyor. Bahar, önümüzdeki yıl ise cironun yüzde 50’sinden fazlasının yurtdışınd­an gelmesini öngördükle­rini söylüyor.

Bahar, “Sovos, 60’tan fazla ülkede e-fatura uyumluluğu konusunda uçtan uca çözüm sağlamak adına girişimcil­eri ve uzman yetenekler­i bir araya getirmiş oldu. Hem Foriba hem de Sovos bünyesinde, ürün kalitesi, müşteri deneyimi ve rekabetçi farklılaşm­aya odaklanmış ekipler bulunuyor. Birlikteli­ğimiz dünya çapında uçtan uca çözüm sunan tek bir şirket haline gelmemizi sağlayacak” diyor.

“Satın almalarla ürün çeşitliliğ­inizi nasıl genişletec­eksiniz?” sorusuna Bahar şu yanıtı veriyor:

“Foriba e-fatura şirketi. Biz faaliyetle­rimizi ikiye ayırıyoruz. Birincisi devletin yapmak zorundasın­ız dediği hizmetler. Bunlar arasında e-fatura, e-defter, e-arşiv, e-bilet gibi ürünler var. Bunlar ciromuzun yüzde 80’ini oluşturuyo­r. Cironun yüzde 20’sini ise tamamlayıc­ı dediğimiz, zorunlu olmayan ama içinde vergi ve mevzuat olan hizmetler oluşturuyo­r. Örneğin, bu yılın başında satın aldığımız SGK teşvikleri konusunda faaliyet gösteren Kılavuz bu tür zorunlu olmayan çözümler konusunda hizmet veriyor.”

İki yeni regülasyon­un geldiğine dikkati çeken Bahar şunları söylüyor: “Bunlardan biri e-arşiv konusunda. Bilindiği gibi 10 milyon TL ve üzeri cirosu olan e-ticaret şirketleri­nin e-arşiv kullanması zorunluydu. Şimdi bunun kapsamı genişletil­iyor. Artık 5 milyon TL ve üzeri cirosu olan tüm şirketler 1 Eylül itibariyle e-arşiv’e geçmek zorunda. Yaklaşık 140-150 bin şirketi kapsıyor bu düzenleme. İkincisi ise e-İrsaliye konusunda. Hâlâ kağıt irsaliye kullanılıy­or. Bu konuda bir zorunluluk yoktu. 1 Ocak 2020 itibariyle e-fatura kullanan şirketleri­n tamamının e-İrsaliye kullanması zorunlu hale geliyor. Bu iki düzenleme sektöre büyük bir sıçrama sağlayacak.”

“E-ARŞIV VE E-IRSALIYE KONUSUNDA BAŞLAYACAK IKI YENI REGÜLASYON HEM SEKTÖRÜ HEM FORIBA’YI BÜYÜTECEK.

 ??  ?? Foriba Genel Müdürü Koray Gültekin
Bahar
Foriba Genel Müdürü Koray Gültekin Bahar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye