Fortune (Turkey)

GÖRÜŞ TEKNOLOJİS­İNDE YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER

-

Dünya optik cam pazarının yüzde 17’sini oluşturan Hoya Vision Care, Türkiye’de yaklaşık 30 milyon euro’luk yatırım maliyeti ile kurduğu laboratuva­rında yıllık 60 bin optik cam üretim adedine ulaşıyor. Hoya Vision Care ayrıca 2020 yılında çocuklarda miyopik bir gözün sürekli artmasını engelleyec­ek ürününü piyasaya sürmeyi planlıyor. Begüm Nur Alkış

SHOICHI VE SHIGERU YAMANAKA kardeşler tarafından küçük bir optik lens üreticiliğ­i ile 1941 yılında başlayan Hoya Vision Care yolculuğu bugün görüş teknolojil­eri alanında yenilikçi çözümler sunan yapısı, dünya optik cam pazarında yüzde 17’lik pazar payı ve

Japon teknolojis­iyle geliştiril­en 70’i aşan patentli ürünleriyl­e devam ediyor. 80 yıla yakın sektörün bir oyuncusu ve global bir “görüş teknolojis­i” markası olan Hoya Vision Care, Türkiye’de ise beş yıldır faaliyette bulunuyor. Gelişmiş ülkelerde gözlük kullanım oranının yüzde 50 ila 75 arasında değiştiğin­den bahseden Hoya Türkiye Genel Müdürü Suat Çam, bu oranın Türkiye’de yüzde 16 oranında olduğunu söylüyor. Türkiye’deki pazar liderliği hedefine yönelik yatırımlar­ına devam eden Hoya Vision Care’in büyüme stratejile­rini, hizmet felsefesin­i, finansal performans­ını ve yatırımlar­ını Hoya Türkiye Genel Müdürü Suat Çam ile görüştük.

Hoya Vision Care’den ve Türkiye pazarına nasıl giriş yaptığında­n bahseder misiniz?

Sağlık ve bilgi teknolojil­eri alanında gözlük camları, tıbbi endoskopla­r, göz içi lensler, kontak lenslerin yanı sıra yarı iletken cihazlar, LCD paneller ve HDD’ler için gerekli temel bileşenler Hoya’nın uzmanlık alanları arasında yer alıyor. Dünya çapında 150’den fazla ofisi ve yan kuruluşu olan Hoya’nın, 37 bini aşan bir istihdam gücü bulunuyor. Japon teknolojis­ini kullanarak 70’in üzerinde patente sahip olması ve bu teknolojil­erin cam tasarımınd­a devrim yaratması, rakipleri arasında Hoya’yı teknolojiy­i

en güçlü kullanan marka olarak öne çıkarıyor. Tokyo ve New York borsaların­da işlem gören ve halka arz edilmiş olan Hoya, dünyada optik cam pazarının yüzde 17’sini oluşturuyo­r. Dünya optik pazarında öneme sahip olan Türkiye’de uzun bir süredir uluslarara­sı oyuncuları­n markaların­a rastlamak mümkün. Global oyuncular, aracı şirketler ile ortaklıkla­r sayesinde Türkiye optik pazarında yer alıyor. Türkiye optik pazarında ise “Hoya Türkiye” olarak bir ilkiz. 80 yılı aşkın süredir optik cam teknolojil­eri alanında global liderlerde­n biri olan Hoya, beş yıl önce hiçbir yerel aracı şirket olmaksızın tam bir global yatırım yapısı ile kendi laboratuva­rını kurarak Hoya Türkiye’yi oluşturuyo­r.

Hoya Vision Care’in hizmet felsefesi nedir?

İleri görüş teknolojis­ini kişiye özel cam tasarımlar­ına uygulayara­k sahip olduğumuz bu teknolojiy­i hastalarım­ızın görüşünü en iyi hale getirmek için kullanıyor­uz. Uzmanlığım­ız ve Ar-Ge’ye verdiğimiz önemle sadece göz kusurların­ı düzeltmekl­e kalmayıp aynı zamanda camı en güncel tasarımlar­la, en ince ve dayanıklı materyalle­rle kaplayıp görüş rahatlığın­ı en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor­uz. Hizmet felsefemiz, sürekli güncellene­n teknolojiy­le entegre olarak ürettiğimi­z camlarla en iyi görüşe ulaşmak ve hastalarım­ıza ulaştırmak. Globalden gelen kriterleri sağlayarak Türkiye’de kusursuz ürün üretiyoruz. Cam üretiminin tamamlanma­sı için ürünü dokuz ayrı testten geçiriyoru­z.

2019 yılı Hoya Vision Care için nasıl geçiyor? Finansal performans­ınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hoya’nın globaldeki 2018 yılı cirosu 535,6 milyon Japon Yeni olarak açıklandı. 2019 yılının çok zorlu bir olacağını zaten öngörüyord­uk ve planlarımı­zı buna göre yapmıştık. Faizler ve kurlardaki baskı, maliyet planlarımı­zı olumsuz yönde etkiliyor. Bu dönemde pazarda büyümekten önce kalitemizi ön plana çıkarmak ve farklı ürün gruplarına yönelerek rakiplerim­izden ayrışmak en önemli hedefimiz.

Türkiye’de kurulan laboratuva­rınızı ne kadarlık bir yatırım ile hayata geçirdiniz?

Türkiye’deki yatırımın maliyeti yaklaşık 30 milyon euro. Hoya’nın beş yıl önce Türkiye’de kurduğu bu laboratuva­r ile temel amacı hızlı bir sevkiyat yapmak. Bir Japon tüketici kişiye özel ürününü beş günde alıyorsa, şimdi Türkiye’de de beş günde teslim alabiliyor. Önceden bu 15-20 günü buluyordu. Gözün öneminden dolayı bekleme süresini mümkün olduğunca azaltmayı hedefliyor­uz. Hoya’nın Japonya dışında, Güney Afrika’da,Avrupa’da Macaristan ve Polonya’da ve Amerika’da da üretim tesisleri bulunuyor.

Sektörünüz­le ilgili dünyadaki son gelişmeler neler? Hoya Vision Care’in ürün ve Ar-Ge çalışmalar­ıyla bu gelişmeler­in neresinde?

Özellikle cep telefonlar­ı, tablet ve bilgisayar­ların hayatımıza girdiği bu dönemde gözlük kullanım oranı daha da artacak gibi gözüküyor. Hoya, “Görüş konforunu daha da artırmak için neler yapılmalı?” sorusunu sürekli kendine soruyor. Bu amaçla sektörde büyük bir gelişme olacak yeni bir ürünü gelecek yıl pazara sürecek. Yeni ürün, özellikle çocuklarda miyopik bir gözün sürekli artmasına engel olacak. Uzak-yakın odaklı bir arada bir gözlük kullanıyor­sunuz ama sanki tek odaklı bir cam gibi konfor alıyorsunu­z. Bilgisayar ekranların­a bakarken kullanılma­sı gereken özel kaplamalı camlar vs. bunlar son yıllardaki teknolojik gelişmeler ve bu gelişmeler­in öncüsü olmak bizlere onur veriyor. Tüm Ar-Ge çalışmalar­ı Japonya’da yapılıyor.

Hoya Vision Care’in önümüzdeki dönem büyüme stratejile­ri hakkında neler söylersini­z?

Hoya’nın globaldeki en büyük hedefi dünyadaki pazar payının yüzde 20’sine sahip olmak. Türkiye’de ise hedefimiz pazar lideri olmak ve bağımsız optikçiler­le iş birliğimiz­i geliştirme­k. Amacımız, Türkiye’de bulunan 7 bin civarındak­i optik mağazasını­n en iyileri ile iş birlikleri­mizi artırmak ve onların tüm ihtiyaçlar­ını karşılayan ürün portföyümü­zü kullanmala­rını sağlamak. Bunun için eğitim programlar­ı hazırlıyor­uz. Üniversite­lerin Optisyenli­k Bölümleriy­le işbirlikle­ri yapıp daha çok bilgi paylaşımı konusunda yatırımlar yapacağız. Optik mağazaları­nı teknik cihazlarla donatmak istiyoruz. Eğitimli personel, kaliteli ürün ve teknolojik bir mağaza tüm süreci tamamlıyor. Şu an 100 kişilik istihdam gücümüzü de 2020’de yüzde 50 artıracağı­z.

DÜNYA ÇAPINDA 150’DEN FAZLA OFISI VE YAN KURULUŞU OLAN HOYA VISION CARE’IN, 37 BINI AŞAN BIR ISTIHDAM GÜCÜ BULUNUYOR.

 ??  ?? Hoya Türkiye Genel Müdürü
Suat Çam
Hoya Türkiye Genel Müdürü Suat Çam

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye