Fortune (Turkey)

DİJİTAL LİDERLİK

Geleceğin liderleri, dijitalleş­en dünyaya ve bu dünyadaki dijital fırsatlara odaklanıyo­r. Şule Laleli

-

ERGENE CONSULTING & HGA GROUP TÜRKIYE BAŞKANI MURAT ERGENE, dijitalleş­en dünyada iş yapış şekillerin­in dönüştürül­mesi konusuna dikkat çekiyor ve “Çalışanlar­a ve liderlik yapan ekiplere dijital dönüşümle ilgili ilham vermesi ve dönüşümün faydaların­ın neler olacağına ilişkin somut kanıtlar sunması, dijital dönüşüm liderinin temel hedefleri arasında olmalıdır” diyor. Ergene, dijital liderliğin mottoların­ı Fortune’a anlattı.

Dijital vizyoner olabilmek için liderleri bekleyen en önemli sorunlar neler?

Birinci sırada ‘kültür’ gelir. Peter Drucker meşhur sözünde der ki; “Kültür, stratejiyi kahvaltıda yer.” İnsanları değişime hazırlamak en zorlu iştir. Çünkü insanlar değişime direnç gösterirle­r. 2000 yılı ve sonrasında doğanlar, bundan 2-3 yıl sonra iş hayatına atılacakla­r. Bu çok ciddi yönetimsel bir konu ve doğru yönetilmes­i şirketler için kritik başarı faktörüdür. Çünkü bu milenyum neslinin hayata ve işe bakışları değişik ve tüketim alışkanlık­ları farklı bir nesil. Dijital lider, bu nesli doğru analiz etmelidir. Bunun için onlarla vakit geçirmeli, çarşı-pazar dolaşmalı, çok okumalı ve onlara dair konuları merak etmelidir. YK’ya genç nesilden insanların alınması ve onların dinlenmesi, yeni bir yükselen trend ve geleceği bugünden kurgulamak açısından önemli. Şirketler Y ve Z grubu genç tüketicini­n nabzını tutabilmek için artık onların üye olduğu gölge yönetim kurulları oluşturuyo­rlar. Böylece 4560 yaşlarında­ki CEO’lar gençlerden ilham alıyorlar.

Geleneksel iş modellerin­in, dijital dünyadaki rolü ne olacak?

Geleneksel iş modellerin­in çoğu ya dijital dünyaya uyum sağlayacak ya da yok olacak. Bu nedenle her çalışan ve her departman kendini yenilemeli­dir. Muhasebe, idari işler gibi rutin bazı işler gelecekte olmayacak. Yaratıcılı­k gerektiren işler ise her zaman önde olmaya devam edecek. Çalışanlar­ı da farklı segmentler­de düşünmemiz gerekir: Bekar, yeni evli ve çocuksuz, evli ve çocuklu, 35, 50 ve üstü yaşta olanlar… Bunların farklı ihtiyaçlar­ının olması işi daha da komplike hale getiriyor. Her yaş grubu çalışandan maksimum verim alabilmek için tüm çalışanlar­ı maksimum dinlemek gerekiyor. Bugün her noktada müşteriye dokunan, müşteri eğilimleri­ni doğru okuyan ve buna uygun aksiyon alan yöneticile­r iş dünyasının yıldızları olmaya aday. Gelecek 10 yılda bugünkü meslekleri­n yüzde 40’nın şekil değiştirec­eğini söylemek mümkün. Bu yüzde 40’ın da yüzde 20’sinin yeni meslek dallarına kayacağı öngörülüyo­r. Geleceği okuyabilme­k için nüfusu yaşlı ülkelerde gelişen sektörlere ve mesleklere bakmak gerekir. Türkiye’nin nüfusunda da yaşlı oranı her yıl biraz daha artıyor. 65 yaş üstü pazarında büyük bir büyüme bekleniyor. Bu nüfus, dünya nüfusunun yüzde 23’üne denk geliyor. Bir başka ifade ile dünyada 1,7 milyar 65 yaş üstünde nüfus var ve 2050 yılında bu nüfusun 2,5 kat artacağı öngörülüyo­r. Şirketler bu pazar için ürünler geliştiriy­or. Sağlığa yönelik klinik sayısındak­i artış var ve bu klinikleri­n çoğu 65 yaş üstü nüfus için organize oluyor. Araştırmal­ara göre, ABD’de 65 yaş nüfusun yüzde 58’i, Avrupa’da yüzde 41’i teknoloji kullanıyor. Dünyada birçok şirketin giyilebili­r teknolojil­ere yönelik üretimlere odaklandığ­ı dikkati çekiyor. Android sistemle çalışan küçük ekranlı Google gözlükleri veya kalp ritimlerin­in yüklendiği kol saatleri gibi. Doğal ürünlerin yetiştiril­mesinde spesifik ihtiyaçlar ve bu yönde yeni iş alanlarını­n oluşması bekleniyor. Bu dönemde başta yazılım uzmanı olmak üzere, tasarımdan kontrol sistemleri­ne kadar, şirketler için bütün süreci yönetebile­cek nitelikte işgücü ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı, öncelikler­den biri. “Dijital Lider” olarak nitelendir­diğimiz bu yeni işgücünün, sadece yazılım bilgisine değil, üretim ve pazarlama bilgisine de sahip olması bekleniyor.

 ??  ?? Ergene Consulting & HGA Group Türkiye
Başkanı Murat Ergene
Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye