Fortune (Turkey)

GARAJ SEPETI’NIN BEŞINCI TURU

Araba.com ve Tasit.com’u bünyesinde bulunduran Garaj Sepeti, yeni açılımları için beşinci yatırım turunu sürdürüyor. 1,5 yılda 15 milyon liranın üzerinde yatırım alan şirketin kat ettiği mesafe bu yakıtı doğru harcadığın­ı gösteriyor. Kerem Özdemir

- BU ÖRNEKLER GARAJ SEPETI CEO’SU

GARAJ SEPETI’NIN radarıma girmesi, 2017 sonunda Tasit. com’u satın alması ile oldu. Aradan bir yıl geçtiğinde Tasit. com, kimliğini geliştirer­ek sürücülerl­e araç hizmet sağlayıcıl­arını buluşturan bir pazaryeri olarak hizmet sunmaya başlamıştı. Bu değişim, Garaj Sepeti’nin Türkiye’de otomotiv ekosistemi­nin dijitalleş­mesine öncülük etme hedefi ile uyumlu bir adım oluşturuyo­rdu. Yapılan altyapı yatırımlar­ı ile yaklaşık yedi aylık çalışma sonucunda yenilenere­k bir pazaryerin­e dönüşen Tasit.com’da araç kiralama, oto tamir ve bakım, ekspertiz, oto kuaför, sigorta, kasko gibi mobilite hizmetleri yer amaya başladı.

Garaj Sepeti bu arada, Datamotiv’i bünyesine kattıktan sonra otomotiv sektörünün önemli oyuncuları­ndan Araba. com’u da satın alarak büyümesini besledi ve istenen ölçeği yakalama yönünde önemli mesafe kat etti. Türkiye’de otomotiv ekosistemi­nin dijitalleş­mesine öncülük eden şirket, bugüne geldiğimiz­de şu tablo ile karşımıza çıkıyor.

Garaj Sepeti, 2018 yılında satın aldığı Araba.com’u yaptığı altyapı yatırımlar­ı ile ‘Türkiye’nin Araba Pazarı’ haline getirdi. Yaklaşık 9 aylık çalışma sonucunda yenilenen Araba.com’da araç, yedek parça alım satımı, araç kiralama hizmetleri yer alıyor. Şu anda Araba.com’un 3 milyonluk veritabanı bulunuyor; sürekli artan değerlerle ayda 7 Milyon liralık kayıtlı alım satım işlemi yapılıyor. 2019 yılını 100 milyonun üzerinde tamamlayac­ağını öngörüyor.

Araba.com ve Tasit.com’u bünyesinde barındıran Garaj Sepeti, iki yıl içinde internetin en büyük dijital otomotiv şirketi haline geldi. Şu anda 4,5 milyon üye veritabanı­na sahip Garaj Sepeti’nde 6 milyonun üzerinde ikinci el araç ilan geçmişi bulunuyor. 8 bin KOBİ (6500 Oto Galeri, 1500’den fazla hizmet noktası) üyenin yer aldığı Garaj Sepeti’nin hedefi 10 bin oto galeri, 10 bin hizmet noktası olmak üzere 20 bin KOBİ’yi dijitalleş­tirmek. Şirket beşinci yatırım turunu tamamlamas­ının ardından bu yönde yeni adımlar atma fırsatı bulacak.

Yenilenen Araba.com ile beraber hayata geçen yeni hizmetlere bakıldığın­da bu gelişim

vizyou açıkça görülüyor. Araba.com’un hizmetleri­nden üç örnek bunun için yeterli.

Sertifikal­ı Araç: Internette ihtiyaç duyulan arabayı bulsak da alternatif­lerine ilişkin gerçek sahipleri ile konuşup pazarlık yapmak, bazıları ile buluşmak, arabayı bir tamirciye veya bir ekspertize götürmek gerekiyor. Sertifikal­ı Araçlar ise Araba.com uzmanı tarafından yerinde bizzat incelenmiş pazarlığı yapılmış araçlardır. Yedi gün sebepsiz iade garantisi ile de müşteriler hiç endişe etmeden sadeceArab­a.com uzmanı ile muhatap olarak araç alım işlerini tamamlıyor­lar

Bana Araba Bul: Internette tüm ilan sitelerini gezip uygun arabayı bulmak oldukça zaman alıyor. Araba.com’un yeni hizmeti sayesinde bütçesini veya tercih edilen aracın özellikler­ini Araba Bul formunda belirten sürücülere en uygun araç uzmanlar tarafından en kısa sürede bulunuyor.

Hemen Araba Sat: Hemen Araba Sat özelliği ile aracı satmak çok kolaylaşıy­or. Hemen Araba Sat sayfasında­n aracın satış değerine ilişkin fiyat motoru müşteriye fiyat aralığı veriyor. Bu fiyatı beğenen müşteriler ister Araba.com’un Hemen Araba Sat noktasına aracını getiriyor ve 30 dakikada parasını nakit olarak alıyor isterse de Araba. com uzmanları aracınızı yerinde ziyaret ederek ödemeyi yapıyor. Tanımadığı­nız pek çok kişiyle konuşmak, aracı potansiyel alıcılarla birlikte ekspertizl­ere götürmek, pazarlık yapmak gibi işlerden tamamen kurtuluyor­lar.

Mehmet Çelikol için profesyone­l yaşamının ardından adım attığı girişimcil­ik alanında başarılı bir karne anlamına geliyor. Çelikol, kısa tarihçesin­i “Boğaziçi Üniversite­si Bilgisayar Mühendisli­ği mezunuyum. MBA eğitimine ek olarak Marmara Üniversite­si’nde İletişim ve Özyeğin Üniversite­si’nde Girişimcil­ik yüksek lisans eğitimleri aldım. Profesyone­l hayatıma Turkcell’de Portal Kategori Yöneticili­ği ile başladım hemen sonrasında Spor ve Şans Oyunları Servisleri Ürün Müdürlüğü ve

Mobil Reklam Ürün Müdürlüğü yaptım. Sonrasında Unilever, Türk Telekom, Darty’de yöneticili­k görevleri üstlendim. Son olarak MediaMarkt E-Ticaret Direktörü olarak görev aldım. 2017 yılında da arkadaşlar­ımla kendi girişimimi kurdum” şeklinde anlatıyor ancak ortada sadece Çelikol’un hikayesi yok.

Garaj Sepeti, Uber’inkini aratmayaca­k tatta bir kuruluş hikayesine sahip. Çelikol bu hikayeyi de, “Her şey 2016 yılının yaz aylarında bir Pazar günü başladı. Kuşadası’ndan Marmaris’e geçiyordum. Yolda lastiğim patladı, hatta yarıldı. O halde yola devam etmem imkansızdı. Arabamı kenara çektim ve doğal olarak internette tamirci, lastikçi gibi aramalar yapmaya başladım. Fakat başarılı olamadım. Bir lastik patlaması saatlerce süren bir maceraya dönüştüğün­den kafamı kurcalamay­a başladı. Sektörün dijital dönüşüme olan ihtiyacını fazlasıyla idrak ettim. Yaz boyunca dünya ve Türkiye otomotiv pazarını araştırdım. İstanbul’a döndüğümde de araştırmal­arımı ve aklımdaki yapıyı şu anda ortağım olan arkadaşlar­ıma anlattım” sözleriyle ifade ediyor.

Bu hikayenin hikaye olarak kalmasını engelleyen şirketin aldığı yatırımlar­la bugün geldiği nokta. Garaj Sepeti’nin tohum öncesi yatırımdan başlarsak yaklaşık 1,5 yılda dört tur yatırım aldık, aldığımız toplam yatırım miktarı 15 milyon lirayı aştı. Bu yatırımlar şöyle sıralanıyo­r:

Tohum Öncesi

• Yemek Sepeti kurucuları­ndan Melih Ödemiş liderliğin­de, Emre Açıkel, Erdal Sayan ve Mustafa Türker

ùkinci Tur

• Fırat İşbecer liderliğin­de Galata Business Angels üyeleri (Varol Civil, Ömer Aras, Görkem Oktay, Ahu Serter, Yılmaz Yıldız ve Umur Özal)

• Bireysel Yatırımcı Erdem Yurdanur

• Tohum öncesi yatırımcıl­ardan Melih Ödemiş, Emre Açıkel ve Erdal Sayan devam etti.

Seri A Yatırımı

• Fplus Ventures ve Fiba CVC: Finberg

• Map Yatırım’dan: Birol Yücel, Can Bedii Yüceoğlu, Murat Yüceoğlu

• Galata Business Angels’dan Melih Ödemiş, Fırat İşbecer, Varol Civil, Cem Topçuoğlu, Erinch Özada, Yılmaz Yıldız • Bireysel Melek Yatırımcı: Bilhan Bilge

Dördüncü Yatırım: Mevcut yatırımcıl­ar ile gerçekleşt­irildi

• Fplus Ventures

• Fiba CVC: Finberg

• Galata Business Angels: Melih Ödemiş, Fırat İşbecer, Varol Civil, Cem Topçuoğlu, Erinch Özada, Ömer Aras, Görkem Oktay, Ahu Serter

• MAP Yatırım’dan: Birol Yücel, Can Bedii Yüceoğlu, Murat Yüceoğlu

Bu yatırımcı portföyü ve Türkiye’de otomotiv ekosistemi­nin dijitalleş­mesine öncülük etme şeklindeki dijital ekonomiye uygun iş odağı Garaj Sepeti’ni izlemeye devam etmenin yararlı olacağını gösteriyor.

 ??  ?? Garaj Sepeti CEO’su
Mehmet Çelikol
Garaj Sepeti CEO’su Mehmet Çelikol

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye