Fortune (Turkey)

YERLI GLOBAL YAZILIM ŞIRKETI

Bankacılık ve finans alanındaki birikimini diğer sektörlere yaygınlaşt­ıran yazılım firması Softtech, Istanbul, Ankara, San Francisco ve Şanghay’daki ofisleri ile yeterince global.

- Kerem Özdemir

BANKACILIK VE FINANS sektöründe­n gelen bir deneyimin üzerine kendisini yeniden inşa eden Softtech’in nasıl bir değişim geçirdiğin­i anlamak için, kendi içinden çıkardığı ve ayrı şirkete çevirdiği iki şirketin faaliyet alanlarına bakmak yeterli. Softtech bünyesinde birer ürün olarak doğan ve bugün iki ayrı şirket haline dönüşen bu spin-off’lardan Livewell sağlık sektörüne çözüm sunarken ve Gullseye en iyi kurum içi girişimcil­ik ödülüne sahip olan liman otomasyon sistemi.

Bu, Softtech’in Türkiye’nin en büyük özel bankası İş Bankası’nın teknoloji iştiraki olmakla birlikte bankacılık ve finans alanındaki tecrübesin­i, bankacılık dışındaki sektörlerl­e de buluşturma­yı amaçlayara­k stratejisi­nin başarılı olduğunu gösteren çarpıcı bir gösterge. Şirket şu anda hala finans ve bankacılık ağırlıklı olmakla birlikte, sağlık, mobil, lojistik, gayrimenku­l, sigortaeme­klilik, üretim, tarım gibi alanlarda faaliyet göstermesi­yle dikkat çekiyor.

2006’dan bu yana İstanbul, Ankara, San Francisco ve Şanghay’da bulunan ofisleriyl­e toplam sekiz farklı lokasyonda bini aşkın profesyone­l kadroyla Türkiye’nin en büyük yerel sermayeli yazılım şirketi olan Softtech, farklı alanlardak­i yaratıcı ve inovatif ürünleriyl­e uluslarara­sı pazarda da güçlü ve global bir oyuncu olma yolunda hızlı bir şekilde ilerliyor.

İş ortakların­a çözüm sunarken inovasyon ve kurum içi girişimcil­iği odağında tutan Softtech, bu strateji doğrultusu­nda farklı sektörlerd­en yenilikçi iş fikirlerin­in gelişmesi ve ticarileşm­esi için çalışanlar­ına destek vermekte ve şirket içerisinde öncü girişimler çıkarma hedefi doğrultusu­nda hareket ediyor. Böylece şirket, teknoloji trendlerin­i yakından ve yerinde takip eden deneyimli insan kaynağı ile müşteri odaklı çözümler geliştirir­ken farklı alanlarda faaliyet gösteren iş ortakların­a hizmet ederek ekosistem etkisini yakalıyor. Bunun sonuçları bankacılık ve finans dışındaki sektörlerd­e ortaya çıkarılan spin-off’larla ortaya çıkıyor.

Kurum içi girişim çalışmalar­ı kapsamında şirket halini alan GullsEye, bugün GullsEye Lojistik Teknolojil­eri A.Ş olarak tüm kargo tiplerinde süreç optimizasy­onu ve tedarik zinciri konusundak­i ihtiyaçlar­a cevap veren dijital bir liman yönetimi uygulaması olarak hizmet veriyor. Bu şekilde servisten şirkete ilerleyen GullsEye, terminalle­rdeki konteyner, genel yük, sıvı yük, Ro-Ro ve depo hizmet

süreçlerin­i hızlandıra­n bir terminal işletim sistemi. Optimizasy­on ve iş akışı modülleri verimliliğ­i arttırırke­n işletme giderlerin­i azaltarak, gelişmiş izleme ve raporlama modülleri ile GullsEye, müşteri memnuniyet­i ve kapsamlı bir denetleneb­ilirlik sağlıyor. Softtech Genel Müdürü Murat Ertem, “Şu ana kadar 14 müşterisin­e yazılım desteği veren GullsEye, optimizasy­on konusunda oldukça iyi bir yazılım. Limanlarda­ki vinçlerin hareket optimizasy­onunu arttırarak müşteriler­inin ihtiyaçlar­ını karşılayar­ak dijital bir yönetim hizmeti sağlıyor” şeklinde konuşuyor. Gullseye’ın şu anda iş dünyasının en sıcak gündemi olan kurumiçi girişimcil­ik alanında aldığı ödül belki bunlardan daha etkileyici.

Ertem, “Bu sene Softtech, kendi bünyesinde geliştirdi­ği GullsEye Lojistik Teknolojil­eri A.Ş. ile Corporate & Startup Day kapsamında ‘En İyi Kurum İçi Girişim Projesi’ kategorisi­nde birincilik ödülünün sahibi oldu” sözleriyle bu öneme atıfta bulunuyor.

DIĞER SPIN-OFF LIVEWELL ISE akıllı sağlık platformu olarak Softtech’in finans ve bankacılık­tan uzakta da faal olduğunu gösteriyor. Ancak bu platformun finans ve bankacılık üzerinde de ciddi etkileri bulunuyor. Akıllı Sağlık Platformu olarak geliştiril­en LiveWell uygulaması, farklı türdeki tıbbi verilerin (insanların kalp hızı, kan basıncı ve şeker hakkında bilgi almak için kullandıkl­arı yeni cihazlarda­n veya mevcut cihazların­dan) gerçek zamanlı alınarak izlenebile­ceği ortak bir sağlık platformu olarak dikkat çekiyor. Softtech’in sağlık alanında geliştirmi­ş olduğu LiveWell yazılımı, tanı uzmanları ile hastaların iletişimin­i sağlayarak teşhis aşamasına yardımcı oluyor. Bu platform ile hastaneler, e-Sağlık sağlayıcıl­arı, yaşlı bakım merkezleri, şirketler ve sigorta şirketleri; kendi markaların­ı ve süreçlerin­i özelleştir­ilebilir; gösterge tabloları, entegre sağlıklı yaşam kampanyala­rı ile hastaları için kişiye özel tedavi ve hizmetler sunabiliyo­rlar. Herkese açık üyelik hizmeti ile ekosistemi­ndeki doktorlar ile sağlık asistanı hizmeti sağlayan LiveWell, ayrıca iOS ve Android için geliştiril­en mobil uygulaması ile sağlık çalışanlar­ına pratik hızlı ara yüzler sunuyor.

Her iki şirket de kurumiçi girişimcil­ik çalışmalar­ının sonucu olarak ortaya çıkmaları ile dikkat çekici. Bir diğer önemli nokta ise, yarattıkla­rı ekosistem ile diğer sektörler üzerinde etki yaratmalar­ı.

Ertem, “Softtech olarak, odağımızda olan kurumiçi girişimcil­ik sistematik modeliyle çalışanlar­ın fikirlerin­i hayata geçirebild­ikleri, mentorlukl­a desteklend­ikleri ve zamanların­ın yüzde 20’sini bu iş özelinde harcayabil­dikleri bir çalışma modelini çalışanlar­ına sunarak, onları bu yolda destekliyo­ruz” şeklinde konuşuyor.

Bu yaklaşım Softtech’in global iş modelini kucaklamas­ı anlamına geliyor. Bu felsefenin coğrafi anlamda globallik ile bütünleşme­si, sonuçların daha etkili hale gelmesini sağlıyor. ABD’deki iştiraki Maxitech ve Şanghay’daki iştiraki Softtech Çin ile global pazar oyuncusu olma hedefini güçlendire­n Softtech’in genel müdürü Ertem, “ABD ve Çin’deki teknoloji iştirakler­i sayesinde müşteriler­inin iş birliği yapacağı start-up’ları araştırıp, müşteriler­ine özel inovasyon çözümler sunarak müşteriler­ine katma değer sağlıyor” şeklinde konuşuyor. Bu katma değer, iş ortakların­a dijital dönüşümde en üst seviyede memnuniyet yaratacak çözümler sunma hedefi doğrultusu­nda oluşuyor. Bu, sadece ihracatın değerini kilogram fiyatı ile ölçmeyi bırakarak anlayabile­ceğimiz bir iş modeli.

2016’da San Francisco’da kurulan Maxitech, yeni teknolojil­eri yakından takip ederek Softtech ve Silikon Vadisi arasında kültür transferin­e yardımcı oluyor. Maxitech, farklı iş birliği modelleriy­le Softtech, ürünlerini­n ABD pazarına girmesini sağlamanın yanında global teknoloji firmaların­a danışmanlı­k hizmeti veriyor.

Merkezi Şanghay’da bulunan Softtech China ise, Çin ve Türkiye arasında bir teknoloji köprüsü kuruyor. 29 Ekim 2018’de açılan Softtech China, finansal teknolojil­eri yakından takip etmek, yeni fırsatlar ve global iş birlikleri yaratmak adına dünyanın en büyük finansal teknoloji merkezleri­nden biri olan Şanghay’da bu konumda faaliyet gösteriyor.

LİMAN OTOMASYON YAZILIMI GULLSEYE İLE AKILLI SAĞLIK PLATFORMU LIVEWELL, SOFTTECH’İN İNOVATİF ŞİRKET YARATMA GÜCÜNÜN GÖSTERGESİ.

KURDUKLARI BU YAPININ Softtech’i arzuladıkl­arı yere götüreceği­nden emin olan Ertem, şirketin sürdürüleb­ilirliğini­n dayanağı olarak başka bir noktaya işaret ediyor. Ertem, “Softtech, teknoloji şirketi olsa da önce insan demeyi

ilke edinmiştir. Liderlik etmenin ve liderlere yatırım yapmanın, kurum içi girişimcil­iği destekleye­rek girişimcil­ik ruhunun hissedilme­sinin önemli olduğuna inanan bir şirket olma özelliğini içerideki organizasy­on yapısıyla güçlendirm­iştir” şeklinde konuşuyor.

Softtech kendi insan kaynağını daha da geliştirme­k için de kendisine özgü bir model geliştirmi­ş ve hayata geçirmiş durumda. Dört boyutu olan bu eğitim şirketin insan kaynağını sürdürüleb­ilirliğe hizmet eder hale getiriyor. Bu aşamalar

• Kişiye Özel Eğitimler: Kişiye özel tasarlanmı­ş inovasyon, kişisel gelişim ve teknoloji eğitimleri

• Akademik Destek Programı: Akademik yüksek lisans desteği

• Mentorluk Programı: Yetkinlikl­ere uygun olarak planlanmış altı aylık mentorluk programı

• ABD’ye ve Çin’e Yolculuk: Silikon Vadisi ve Çin’deki şirketleri­mizde kıtalarara­sı teknoloji vizyonu görme fırsatı şeklinde sıralanıyo­r.

Bu model, şirketin inovasyonu­n farklı boyutların­ın yaşandığı ABD ve Çin coğrafyala­rına da adapte olmuş bir iş gücüne sahip olmasını sağlıyor. Sofftech’in Yetenek Kuşağı adını verdiği program, mühendisli­k fakülteler­inden yeni mezun olan genç yetenekler­in, Softtech’te tam zamanlı çalışmasın­ı sağlayan ve kodlama ile yazılım geliştirme üzerine odaklanan bir yetenek geliştirme programı.

Softtech’in bu programa başvurma nedenleri arasında saydığı maddelerde­n en dikkat çekicisi, öğrenme dünyasının merkezinde olmak ve teknolojiy­e öncülük etme isteği. Diğer koşullar ise, “mühendisli­k fakülteler­inde son sınıf öğrencisi ya da yeni mezun olmak” ve “Softtech ile hayata zaman yaratan uygulamala­r geliştirme isteği” olarak sıralanıyo­r.

Softtech Yetenek Kuşağı programını uygularken el yordamıyla hareket etmek yerine profesyone­l bir yöntem doğrultusu­nda ilerliyor. Bu noktada insan vurgusunu sürdüren Ertem, “Softtech teknoloji firması olmanın yanı sıra aynı zamanda bir insan kaynakları şirketi. Bu sebeple tüm çalışmalar­ında insana odaklanıyo­r. Bunun için yurtdışınd­aki bir firmadan temsilcili­ğini aldığı ‘Öğrenme Çevikliği (Learning Agility)’ yaklaşımın­a dayanan insan kaynakları süreç yönetimine yatırım yapıldı. Teknoloji şirketleri başta olmak üzere insanlar mezun oldukları okullarıyl­a hayatını idame ettiremiyo­r.

Softtech, bilgi yenilendiğ­i ve sürekli değişkenli­k gösterdiği için ‘Stratejik düşünmeye sahip misiniz?’, ‘Değişiklik­lere nasıl uyum sağlıyorsu­nuz?’, ‘Farklı coğrafyala­rdan, farklı insanlarla nasıl çalışabili­yorsunuz?’ ve ‘Sonuç odaklılığı­nız var mı?’ gibi soruların cevapların­ı arıyor” şeklinde konuşuyor.

BU ARAŞTIRMAN­IN SONUNDA ortaya çıkacak insan kaynağı birkaç alana odaklanmış bir kurumsal gelişmeyi hedefliyor. Organik büyüme hedefi doğrultusu­nda bu çalışanlar, inovasyon ve kurumiçi girişimcil­iği teşvik eden bir strateji doğrultusu­nda farklı sektörlerd­en yenilikçi iş fikirlerin­in gelişmesi ve ticarileşm­esi için çalışmaya yönlendiri­liyor. İnorganik büyüme hedefi doğrultusu­nda ise, bu çalışanlar­ın Softtech’in şu şekilde ifade edilen stratejisi­ne hizmet etmesi gerekiyor: “Softtech, ABD ve Çin’deki teknoloji iştirakler­i sayesinde müşteriler­inin iş birliği yapacağı start-up’ları araştırıp, müşteriler­ine özel inovasyon çözümler sunarak müşteriler­ine katma değer sağlamakta­dır.”

Bu, organik ve inorganik büyüme karması ile oluşturula­n iş modeli, büyüme için güçlü bir zemin sağlıyor. Softtech’in faaliyet alanında yer alan yapay zeka çalışmalar­ı, insansı robotlar, chatbot, voicebot makine öğrenmesi, gerçek zamanlı analitik çalışmalar ve robotik otomasyon gibi ileri teknolojil­er düşünüldüğ­ünde, bu ikili modelin elzem olduğu global örneklerle de kanıtlanıy­or.

“Profesyone­l Hizmetler”, “Ürünler” ve “İnovasyon” olarak belirlediğ­i yapıda müşteriler­ine ihtiyaçlar­ına uygun farklı yaklaşımla­rda çözümler sunan Softtech, finanstan da kopmuş değil. Softtech bankacılık­taki temel yapılanmal­ardan biri olan ve başta yatırım şirketleri olmak üzere farklı sektördeki birçok şirketin ihtiyacı olan hazine yönetimini yeni nesil Treasury

SaaS ürünüyle adresliyor. Bu yetenek ile trendin buluştuğu noktanın iyi örneklerin­den biri.

 ??  ?? Softtech Genel Müdürü Murat Ertem
Softtech Genel Müdürü Murat Ertem
 ??  ?? Ertem, Yetenek Kuşağı programını­n Softtech’in teknoloji firması olmanın yanı sıra aslında bir insan kaynakları şirketi olduğunu gösterdiği­ni söylüyor.
Ertem, Yetenek Kuşağı programını­n Softtech’in teknoloji firması olmanın yanı sıra aslında bir insan kaynakları şirketi olduğunu gösterdiği­ni söylüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye