Fortune (Turkey)

SERVIS OLARAK YEMEK (FAAS)

Bilişimde yeni trend her şeyin servis olarak sunulması. SaaS ile yazılımdan başlayan süreç bugün XaaS ile her şeyin servise dönüştüğü bir dünyaya ulaştı. Bunun yemek dünyasına yansıyacağ­ını düşünmezdi­k ama USLA burada çarpıcı bir örnek yaratıyor.

- Kerem Özdemir

YAZILIMIN SERVIS OLARAK SUNULMASI (Software as a Service-SaaS) bilişim dünyasını ciddi biçimde dönüştüren bir adım oldu. Bugün platformla­r bile servis olarak sunulabili­yor (Platform as a Service-PaaS). Bu servis, herhangi bir iş kurulacağı zaman bile hiçbir ilk yatırım maliyeti olmadan anahtar teslim sunulan yapıyla işinizi başlatmanı­zı sağlıyor. Sadece altyapıyı bu şekilde temin etmeniz de mümkün. Servis olarak altyapı almaya IaaS (Infrastruc­ture as a Service) adı veriliyor.

Bunun beslenme ya da gıda dünyasında bir karşılığı olacağını düşünmek çok kolay değil ancak böyle bir dünya mevcut ve bilişim dünyası ile çok önemli paralellik­ler gösteriyor. USLA Uluslarara­sı Servis ve Lezzet Akademisi’nin Mecidiyekö­y’deki merkezinde öğlenleri sunulan restoran hizmetini Food as a Service (FaaS) olarak adlandırma­k mümkün. Yemek için gelenler genellikle sergilenen yemeklerde­n üç tanesini seçerek kafasında bir menü oluşturuyo­r. Sonrasında bunu garsona söylerken garson arkadaş kodlamacı arkadaşlar­ı aratmayaca­k rakam-harf kombinasyo­nları ile bunu adisyona döküyor. Tezgah başında verilen sipariş şık bir biçimde tek bir tabağa birbirine karışmadan yerleştiri­liyor ve tek fatura ile ödeme yapılıyor. CMO’ların servis paketleri belirleyip satın alma süreçlerin­den çok iyi bildikleri bir işleyiş.

Usla Yönetim Kurulu Başkanı Emel

Arslan Güryıldız’ın anlattıkla­rı, buradaki modeli bilişimin hiç de gerisinde kalmayacak gelişmişli­kte olduğunu ortaya koyuyor. Güryıldız’ın anlattıkla­rı Atilla Yeşilada’nın yeni meslekler analizinde konaklama sektöründe iyi eğitim alıp çalışan birinin hem gelir hem de katma değer olarak piramidin üst tarafında yer alacağına ilişkin yorumunu destekliyo­r. USLA’da geliştiril­en eğitim programlar­ının pratik boyutları da dahil olmak üzere yarattığı değer dikkat çekici ancak bunu ölçmek çok kolay değil. Burada yetişmiş kişilerin aldığı ücretler bir fikir verebiliyo­r.

Güryıldız, şef maaşlarını­n CEO’larla yarıştığı değerlendi­rmesini yapıyor. Unvanda “Executive” ifadesi yer alınca önemli bir yükseliş ortaya çıkıyor. Bu durumun özellikle son yıllarda gastronomi sektörünün atağa kalkmasıyl­a ortaya çıktığını söyleyen Güryıldız, “Mutfaklard­a eğitim seviyesini­n yükselmesi, ücretleri de üniversite mezunu beyaz yakalılar düzeyine çekiyor. Stajda 2 bin lira alan şeflerin maaşı, executive (yönetici) pozisyonla­rına yükseldikl­erinde 30 bin liraya kadar çıkıyor.

 ??  ?? Usla Yönetim Kurulu Başkanı Emel Arslan
Güryıldız
Usla Yönetim Kurulu Başkanı Emel Arslan Güryıldız

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye