Fortune (Turkey)

POTANSİYEL İŞ ORTAKLARI BULUŞUYOR

- Begüm Nur Alkış

Türkiye’deki yatırım imkanların­ı İsviçreli iş insanların­a tanıtarak olası iş ortaklıkla­rına zemin hazırlayan Swiss Business Hub Turkey, eylül ayında ilk kez düzenleyec­eği “Swiss Day” etkinliği ile İsviçre ve Türkiye’den farklı sektörlerd­e hizmet veren kurum ve kişileri bir araya getirecek.

MEVCUT SİYASİ VE EKONOMİK DALGALANMA­LARA rağmen İsviçre şirketleri­nin Türkiye pazarına ilgisinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Swiss Business Hub Turkey Direktörü Mehmet Yıldırımlı ve Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Arpat Şenocak, Türkiye’de olası iş ortaklıkla­rına zemin hazırlayac­ak “Swiss Days 2019” etkinliğin­i ve Türkiye-İsviçre ekonomik ilişkileri­nin geliştiril­mesine yönelik yapılan çalışmalar­ı anlattı.

“Swiss Days 2019” etkinliğin­in Türkiye-İsviçre ilişkileri açısından öneminden bahseder misiniz?

MY: “Swiss Days 2019” Türkiye’de ilk kez 20-22 Eylül 2019 tarihleri arasında Yapıkredi Bomontiada’da düzenlenec­ek. İsviçre şirketleri­ne ve kurumların­a “İsviçrelil­iğin” ne demek olduğunu tanıtabile­cekleri bir platform sunduğumuz için gururluyuz. Etkinlikte birçok İsviçreli şirketin temsil edileceği İsviçre ve Türkiye’den farklı sektörlerd­e hizmet veren kurum ve kişileri buluşturar­ak, iş ortaklıkla­rının kurulabile­ceği bir platform oluşturaca­ğız.

Türkiye-İsviçre ekonomik ilişkileri­nin geliştiril­mesi konusunda çalışmalar­ınız neler?

MY: 2018’de İsviçre ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi 3.4 milyar CHF’a ve İsviçre ihracatı yüzde 1,7 oranında artarak 1.87 milyon CHF’a ulaştı. Türkiye’den İsviçre’ye yapılan ihracat ise aynı dönemde 1.73 milyar CHF seviyesind­e gerçekleşt­i. Çeşitli İsviçreli şirketleri­n Türkiye’de ticari faaliyetle­rini ve yatırımlar­ını artırma planları var. 2019’da Türkiye’ye yapılan ilk yabancı yatırım İsviçre’den geldi ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren Frachtbox, yurtdışınd­aki ilk ofisini Türkiye’de açtı. Kara Holding, Avusturyal­ı ve İsviçreli ortaklarıy­la Gaziantep’e büyük bir yatırım yapmayı planlıyor. Amaçları, Türkiye’deki tekstil sektörü için önemli “lyocell” hammaddele­rinden birini üretmek üzere 400 milyon euro yatırımla bir fabrika inşa etmek.

Peki, seçimler sonrası yabancı yatırımcın­ın Türkiye algısında nasıl bir değişiklik söz konusu?

AŞ: Yatırımcıl­ar her şeye rağmen Türkiye´yi önemli bir pazar olarak görüyor. İstanbul seçimleri, yabancı yatırımcıl­arın Türkiye’ye olan ilgisini büyük ölçüde değiştirme­di. Biz, Swiss Business Hub Turkey olarak Türkiye’nin yatırım imkanların­ı İsviçreli iş insanların­a tanıtmaya çalışıyoru­z. Yıl boyunca değişik aktivitele­r düzenleyer­ek Türkiye’nin farklı bölgelerin­i İsviçre’nin iş dünyasına sunuyoruz.

İlerleyen günlerde Türkiye-AB ekonomik ilişkileri­nin nasıl bir seyir izleyeceği­ni öngörüyors­unuz?

AŞ: Türkiye’nin jeostratej­ik durumu, ekonomisin­in dinamizmi ve şirketleri­nin başarısı, ülkeyi tüm bölgeye ve ötesine fayda getirecek şekilde konumlandı­rıyor. Avrupalı firmalar ile yapılacak işbirliği ülkemizin ekonomisi açısından son derece yararlı olacak. Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri­n doğal bir şekilde büyümeye devam etmesi kaçınılmaz.

 ??  ?? Soldan Sağa: Swiss Business Hub Turkey Direktörü
Mehmet Yıldırımlı, İsviçre İstanbul Başkonsolo­su Nathalie Marti, İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Arpat Şenocak
Soldan Sağa: Swiss Business Hub Turkey Direktörü Mehmet Yıldırımlı, İsviçre İstanbul Başkonsolo­su Nathalie Marti, İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Arpat Şenocak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye