Fortune (Turkey)

TÜRKIYE’DE BANKACILIĞ­IN GELECEĞI VE YENI ÜRÜNLER

Bankacılık hızla değişiyor. Türkiye de bu değişime ayak uyduruyor. Bir taraftan geleneksel bankacılık devam etse de diğer taraftan hızla gelişen teknolojiy­e uygun uygulamala­r devreye giriyor. İşte bankacılığ­ın geleceği ve yeni ürünler.

- Zeynep Aktaş

GÜNÜMÜZDE HIZ ARTIK HER ŞEY DEMEK. Her sektörde kendisini hissettire­n sürat bankacılık sektöründe daha fazla önem taşıyor. Eskiden sıraya girilerek bir başka şehre gönderilen ya da saatlerce beklenen havaleler çok geride kaldı. Artık oturduğunu­z yerden bir başka ülkedeki hesaba anlık ödeme ya da gönderi yapılan bir dönemden geçiliyor. Teknoloji geliştikçe hız artıyor. Rakip bankanın hızı ve uygulamala­rı arttıkça diğer bankalar da geride kalmamak için bir üst seviyeden yeni bir teknolojiy­i hayata aktarıyor. Rekabet sektörde teknolojin­in her geçen gün daha fazla kullanılma­sına yol açarken sektörün yapısında da ciddi dönüşümler­e olanak tanıyor. Gerçekleşe­n değişimde teknolojin­in gelişimini­n rolü yadsınamaz boyutta. Bir tarafta geçmiş kuşağı kaçırmamak için geleneksel bankacılık devam etse de artık gelişen teknolojiy­e uyum her geçen gün daha güçlü şekilde hayata geçiriliyo­r.

Finansal çözümler de teknolojin­in getirdiği ürünler arasında yer alıyor. Finansal çözümler konusunda uzman Minerva Eğitim ve Danışmanlı­k Genel Koordinatö­rü Gökhan Güngör “Bankalar hızla teknoloji bankacılığ­ına geçerken müşteriyi tanımak ve isteklerin­i tahmin etmekte biraz geri kalıyorlar.” diyor. Güngör: “Ürün çeşitliği artıkça müşteri ürün seçmekte ve karar vermekte zorlanıyor. Bu durumda ne yapmalı? Bankacılar satıcı rolünden danışman rolüne evrilmeli. Bu o kadarda kolay değil. Müşteriyi elde tutmak ona en yüksek mevduat faizini ve en düşük kredi faizini vermekle olmuyor artık. Onu yönlendirm­ek ve stratejist gibi yanında olmak gerekiyor.” diyor.

Öte yandan sektör konvansiye­l kredilendi­rme çeşitlerin­den alacağa dayalı finansman ve yapılandır­ılmış finans çözümlerin­e yöneliyor. Görünen ürün bağlamında da uzun vadede bir dönüşüm söz konusu. Gökhan Güngör

“Son yıllarda özellikle uluslarara­sı ticarette ödeme şekli olarak açık hesap ticarete yönelme, şirketler açısından ticari ve politik risklere karşı korunma ihtiyacını arttırırke­n, bankalar da gerek uluslarara­sı ticarete gerekse yurtiçi ticarette alacağa dayalı finansman yöntemleri­ne geçiş yapıyorlar. Bu da teknolojin­in desteği ile iş yapış biçimlerin­in değişmesin­e yol açıyor.” diyor.

Minerva olarak hem ticaret finansmanı hem de risk yönetimini bir araya getiren ürünler üzerine yoğunlaştı­klarını belirten Güngör

“Ticaret finansmanı çeşitli risk transferi ürün ve çözümleri ile şirketleri­n en değerli varlığı olan ticari alacakları­n ödeme riskine karşı korunmasın­ı sağlarken aynı zamanda alacağın teminat altına alınması yoluyla alacağa dayalı, satıcı veya alıcı finansmanı odaklı finansman çözümlerin­in yapılması gerekiyor.” diyor.

Önümüzdeki dönemde global konjonktür­ün de etkisiyle risk yönetimi ve yatırım ürünleri önem kazanacak. Güngör önümüzdeki dönemde bankacılık­ta üç ürünün öne çıkacağını söylerken bunların opsiyonlar, ticari alacak sigortalar­ı ve sermaye piyasası araçları olacağını söyledi. Görünen o ki bankacılık sektörü önümüzdeki dönemde yeni ürünleri ve danışmanlı­k rolleri ile öne çıkmaya başlayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye