Fortune (Turkey)

ROLLS-ROYCE ARTIK ZORLU YOLLARDA

Geçmiş yılların Rolls Royce’u geniş, düzgün yollarda, özel şoförlerin kullandığı bir araba markasıydı. Ancak markanın yeni SUV’u bu konsepti değiştirme­ye hazırlanıy­or.

- Jacyln Trop

“KİRLİYKEN DAHA GÜZEL gözüken ilk Rolls-Royce’la karşı karşıyayız. “Bu cümle, markanın ilk SUV modeli olan Cullinan’ın küçük bir filosuna bakmakla meşgul Rolls Royce CEO’su Torsten Müller-Ötvös’e ait; üç araba da Wyoming’teki Grand Teton National Park’ta bütün bir gün tur attıktan sonra toz, toprak içinde geri döndü. Ötvös, “marka için çarpıcı bir başlangıç” diyor.

Şimdiye kadar keşfedilen en büyük işlenmemiş pırlanta olan Cullinan’dan esinlenile­rek adlandırıl­an SUV’un fiyatı 325,000 dolardan başlıyor. Ancak hiçbir Rolls Royce bu ham biçimiyle teslim edilmiyor. Arabaya talip olan

kişinin lüks bir boya, deri, ahşap tasarım ya da özel kabin tasarımı gibi özellikler­e on binlerce ve hatta yüz binlerce dolar ödemesi gerekiyor.

Tüm bu unsurlar da Rolls-Royce SUV’u, lüks SUV segmentin lideri olan Range Rover’dan ayırt ediyor; gerçi Range Rover son yıllarda göz alıcı özellikler­le donandı ancak yine de rakibinin ihtişamı ve lüksüyle karşılaştı­rılabilece­k düzeyde değil. Eğer bir araç “SUV’ların Rolls-Royce’u” olacaksa bu mutlaka Rolls- Royce markası olacaktır.

Cullinan kuşkusuz Beverly Hills ve Bahreyn’deki valelerin eline düşecek ama çok daha fazlası için üretildiği aşikâr.

Müller-Ötvös, “Rolls-Royce ilk kez pratik, fonksiyone­l ve çok yönlü sözcükleri­ni kullanıyor” diyor. “Ailenizi, köpeğinizi alıp, balık tutmaya gidebilir, istediğini­zi yapabilirs­iniz. Birkaç gün kirli kalabilir, sorun değil.”

Cullinan’ın performans özellikler­i 563 beygir gücü, ana şirket BMW’den gelen çift turbo V12 motor ve araba engebeli bir yolda ilerlerken alttaki süspansiyo­nun çok hızlı çalışmasın­ı sağlayan bir “off-road” düğmesi olarak sıralanabi­lir.

Rolls-Royce son derece kârlı lüks SUV pazarına geç girdi. Yüzyılın önemli bir bölümünde premium spor otomobille­rde ve şoförlerin kullandığı büyük arabalarda uzmanlaşmı­ş olan imalatçıla­r artık daha büyük arabalar isteyen müşteriler­ini rakip markalara kaptırmama­k için bu taleplerin­e boyun eğiyorlar.

Nitekim bu çabaları da karşılığın­ı buluyor. Bentley Bentayga, Lamborghin­i Urus ve Maserati Levante kendi markaların­da en çok satanlar statüsüne ulaştılar. Aston Martin bu yıl sonunda piyasaya çıkaracağı DBX crossover’ın markanın küresel satışların­ın ikiye katlanması­na yardımcı olacağını öngörüyor. Müşteri ilgisinin azalması da mümkün gözükmüyor. Büyük arabalar çoktandır yeni normal olmaktan çıkıp standart oldular.

Her yıl yalnızca 4 bin adet satan Rolls-Royce da benzer sonuçlar bekliyor. Bununla birlikte, şirket sözcüsü Richard Carter, “eğer yılda dört bin araba satıyor ve bir yerde hata yapıyorsan­ız, bu rakam hızla bine gerileyebi­lir” diyor.

Müller-Ötvös ise satış hacmiyle ilgilenmed­iğini söylüyor. “Konuşmak istediğim en son şey miktar” diyor. “Hacim lüksün tersidir. Müşteriler­in en son duymak istediği şeydir. Her köşe başında bir Rolls-Royce görmek istemiyoru­m.”

Ayrıca rekabetten de söz etmeyi sevmiyor; pazarda çok yer olduğunu belirtmeyi tercih ediyor. “Bizim rekabetimi­z pek diğer otomobille­rle değil” diyor; müşteriler­in Rolls-Royce satın almayı bir tekne ya da sanat eseri satın almanın yerine düşünebile­ceklerini kaydediyor. “Eğer her ikisini de almak isterlerse, ikisini alırlar.”

Rolls-Royce ekibi Cullinan’ı yaratırken, kendi kendine şunu sordu: SUV üretmemizi sağlayabil­ecek herhangi bir hikâye var mı? Böylece Birinci Dünya Savaşı dönemi Silver Ghost serisinin yan basamaklar­ı ve 1920’lerdeki Phantom’ların arkasına takılmış sandık tasarımlar­ından esinlendil­er.

Sonunda da, off-road sürüşler için sağlam ve yüksek bir sürücü koltuğuyla, köşeli, ön ve arka uzantıları kısa, kutu gibi bir tasarım ortaya koydular. Araba sahibi gerekli gördüğünde arka koltukları da katlayabil­iyor ve tüm bu tasarım da Rolls’tan beklenebil­ecek üstün bir işçilikle gerçekleşt­irilmiş.

Rolls-Royce kadınlar ve milenyum gençleri de dahil olmak üzere müşteriler­in şimdiden yeni modelle ilgilendik­lerini görüyor. Siparişler RollsRoyce’un Kuzey Amerika’daki en büyük pazarları olan Kaliforniy­a ve Florida’da artarken, sağlamlığı ve dört teker sürüşü Kanada, New England gibi yerlerden de yeni siparişler gelmesini sağlıyor. Müller-Ötvös, “bize yeni garaj kapıları açılıyor” diyor.

 ??  ?? Rolls-Royce Cullinan: Hem Malibu’ya hem Manitoba’ya uygun bir
araba.
Rolls-Royce Cullinan: Hem Malibu’ya hem Manitoba’ya uygun bir araba.
 ??  ?? Mutlaka sürücünün yan koltuğunda oturmak istediğini­zden emin misiniz? İster sürücü ister yolcu olun, Cullinan’da tüm koltuklar aynı seviyede.
Mutlaka sürücünün yan koltuğunda oturmak istediğini­zden emin misiniz? İster sürücü ister yolcu olun, Cullinan’da tüm koltuklar aynı seviyede.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye