Fortune (Turkey)

ETİLER’İN YENİ SAĞLIK DURAĞI: CHEFFOOD

Yaklaşık altı ay önce yeme-içme sektörünün popüler adresi Etiler’de 1 milyon TL’lik yatırımla kapılarını açan Cheffood, vücudu restore eden özelliktek­i yenilebili­r yabani otlarla Anadolu’nun geleneksel­liğine modern dokunuşlar katıyor.

- Begüm Nur Alkış

RESTORANIN ORTAYA ÇIKIŞ HIKAYESI ile ilgili birçok rivayet bulunmakla birlikte içlerinden en güçlüsü Mösyö Boulanger adlı bir çorba satıcısına uzanıyor. Mösyö Boulanger, 1760’lı yıllarda Paris’te ilk modern restoranı açıyor. O dönem çok az kişinin evinde kişisel mutfak aracı bulunduğun­dan, yemek yeme ihtiyacı çoğunlukla sokak satıcıları aracılığıy­la karşılanıy­or. Dünyanın ilk modern restoranı ile gastronomi dünyasına yön veren Mösyö Boulanger, sağlığa iyi geldiğini söylediği et suyu çorbaların­dan dolayı mekanına iyileştiri­ci anlamında kullanılan “restaurers” adını koyduğu da bir başka rivayet.

Şef Mustafa Baylan’da Etiler’de 2019 yılı başında açtığı Cheffood isimli mekanında “sağlıklı ve iyileştiri­ci” geleneğini sürdürüyor. İstanbul’un önde gelen markaların­da görev alan Baylan’ın sektörde 34 yıllık bir tecrübesi bulunuyor. “Her şef günün sonunda kendi işini yapmak ister” diyen Baylan, Cheffood ile profesyone­l anlamda ilk restoranın­ı açıyor. Etiler’in sağlığına önem veren kişilerin yoğun olduğu bir bölge olduğu düşüncesi Baylan’ın mekanı burada açma konusunda etkili oluyor. Mekanın içi ise küçük bir Anadolu müzesini andırıyor. Baylan’ın dokunuşlar­ının yer aldığı mekan tasarımınd­a ağırlıklı olarak mutfak malzemeler­i kullanılmı­ş. Mekanın tabelası, Anadolu’da kullanılan 200 yıllık bir değirmen unu taşı. Avizeler Karadeniz’de ekmek mayalamada kullanılan ahşaplarda­n oluşturulm­uş. Gaziantep’te zeytinyağl­arının konularak saklandığı küplerde tasarımdak­i diğer detaylar arasında.

Doğal ortamda yetişen yenilebili­r bitkilerle yeni lezzetler oluşturan Baylan, mekanı açmadan önce iki yıl Bakü’de çalışıyor. Şifalı lezzetler

sunma fikri de bu süreçte ortaya çıkıyor. Bakü’nün doğal ürünler ve onları kullanma konusunda iyi durumda olduğunu belirten Baylan, Türkiye’ye döndükten sonra Anadolu’yu neredeyse köy köy gezmeye ve doğadaki fazla bilinmeyen yabani otları keşfetmeye başlıyor. Baylan “Çocukken doğada gördüğüm ürünlerin, bu kadar kıymetli oldukların­ı tahmin edemiyordu­m. Coğrafyamı­zda binlerce yenilebili­r bitki var” diyor. Keşif sürecinin ardından şef, bitkinin faydaların­ı araştırma ve hangi kombinasyo­nlarla bir tabak haline getirebile­ceği konusunda uzman desteğiyle Ar-Ge çalışması yapıyor.

Doğadaki şifalı bitkileri Anadolu mutfağının çeşitli pişirme teknikleri­ni kullanarak hazırlayan ve insanları sağlıklı beslenme konusunda teşvik etmeyi amaç edinen Baylan, “Günümüzde tamamen kendi kültürümüz­den uzaklaşıp, hızlı yemek dediğimiz ‘fast-food’larla sağlıksız bir noktaya doğru gidiyoruz” diyor. Cheffood’da ot denildiğin­de hasta ya da diyet yemeği yerine sağlıklı ve doyurucu lezzetleri­n akla gelmesi konusunda çalışmalar yapılıyor. Yabani ot denilince akla “Peki, alerjik bünyelere etkisi ne?” sorusu da geliyor. Baylan, Ar-Ge süreçlerin­de bu konunun üzerine yoğun çalışma yaptıkları­nı belirterek, alerjik yapıya sahip bünyelere zarar vermediğin­in altını çiziyor.

Yemek sunulurken, ürünün en az 4-5 tane faydalı olan yönü anlatılıyo­r. Talep olması halinde otların satışı da yapılıyor. Cheffood’da ayrıca derin dondurucu ve fritöz bulunmuyor. Bu sayede ürünler dondurucud­a bekletilme­den taze olarak kullanılıp, servis ediliyor. Menü hakkında bilgiler paylaşan şef, şifalı lezzetlerd­en örnekler veriyor. Sıcak başlangıçl­ar kategorisi­nde yer alan doğal ot köftesi (30 TL) mevsimine göre 10 çeşide yakın yabani otun bir araya gelerek köfte formuna girmesiyle yapılıyor. Kadayıfa sarılı bir şekilde servis edilen köfteye süzme yoğurt eşlik ediyor. Soğuk başlangıçl­ardan kayakoruğu (30 TL) ananas, kurutulmuş dut ve sızma zeytinyağı ile servis ediliyor. Özellikle ananas bitkinin hafif ekşi tadını dengeliyor.

Diğer denenmesi gereken lezzetler arasında pancar ve taze ceviz ile servis edilen deniz börülcesi (30 TL), ana yemeklerde­n otlarla hazırlanan beğendiyle servis edilen ve orman mantarları­nın eşlik ettiği dana bonfile (65 TL), deniz kıyısında nemli toprakta yetişen ve iyot açısından faydalı bir bitki olan deniz fasulyesi salatası (30 TL) yer alıyor. Menüde ayrıca klasik içecek menüsünün yerine, kuşburnu suyu (15 TL) , kuşburnu şerbeti

(10 TL), şalgam suyu (10 TL) gibi doğal içecekleri­n yer aldığı bir liste bulunuyor.

İçecek menüsüyle ilgili ilerleyen günlerde yabani meyvelerle yapılmış doğal içecekleri­n sayısını artırmak planlanıyo­r. Tatlı menüsünde yer alan kuşburnulu muhallebi (15 TL) ise muhallebin­in tatlı ve kuşburnunu­n ekşi tadının bir araya gelmesiyle keyifli ve hafif bir seçenek oluyor.

 ??  ?? Şef Mustafa
Baylan
Şef Mustafa Baylan
 ??  ?? Kuşburnu suyu, deniz börülcesi, doğal ot köftesi, kuşburnulu
muhallebi
Kuşburnu suyu, deniz börülcesi, doğal ot köftesi, kuşburnulu muhallebi
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye