Fortune (Turkey)

OYUNUN KURALLARI BAŞTAN YAZILIYOR

- ÖZGE ÇELIK - OKAN YILDIZ

Fintech’ler ve açık bankacılık çözümlerin­in etkisiyle dünyada finans ve bankacılık­ta yeni bir çağ açılıyor. Yeni nesil dijital bankalar ve teknoloji devlerinin finansa olan ilgisi, yenilikçi ve katma değerli ürünlerin hayatımıza girmesini hızlandırı­rken geleneksel oyuncuları da stratejile­rini gözden geçirmeye, dijitalleş­meye ve inovasyona önem vermeye sevk ediyor.

FINANSAL HIZMETLER IÇERISINDE alternatif sayısının artmasıyla son dönemde rekabetin üst düzeyde yaşandığı alanların başında uluslarara­sı para transferle­ri geliyor. Bu alana ilginin yüksek olmasında SWIFT, MoneyGram, Western Union gibi köklü oyuncuları­n çözümlerin­in bugün beklentile­rin gerisinde kalmasının büyük payı var. Uzun yıllardır hizmet veren ve yaygınlaşm­ayı başaran bu oyuncuları­n, artık müşteri beklentile­rini karşılayam­adığını söylemek yanlış olmayacakt­ır. Bu çözümlerin modernize edilmesini­n zamanı geldi ve bu ihtiyaç, pazara yeni oyuncuları­n girmesine imkân verdi. Kazananın kim olduğunu belirleyec­ek olan unsurlar ise maliyet, kolaylık, hız ve güvenlik olacak. Bu dört bileşeni bir potada en iyi şekilde eriten oyuncular, rakiplerin­in önüne geçecek.

HANGI ÜLKELER ÖNE ÇIKIYOR?

Farklı ülkelerde çalışanlar­ın ailelerine gönderdiği paralar, uluslarara­sı para transferle­ri içerisinde büyük paya sahip. En fazla para gönderilen ülkenin Hindistan olması, onu Çin, Meksika ve Filipinler’in takip etmesi de bu savı destekliyo­r. Ne yazık ki savaş nedeniyle ülkesini terk eden kişilerin sayısı da son dönemde artıyor. Bu tatsız gerçek, uluslarara­sı para transferi yapan yeni bir kullanıcı segmenti de oluşturuyo­r. Bireyler dışında uluslarara­sı ticaret yapan kurumlar da bu alanda hizmet veren oyuncuları­n hedeflediğ­i bir kitle.

Uluslarara­sı para transferle­ri alanındaki rekabeti arttıran teknoloji ise blockchain oldu. Birçoğumuz­un 2010’lu yılların başında varlığında­n haberdar olduğu bitcoin, alıcı dünyanın neresinde olursa olsun, bir varlığın geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha hızlı ve düşük maliyetle gönderilme­sinin mümkün olduğunu kanıtladı. Bitcoin’i ether, litecoin,

XRP gibi kripto paralar takip etti. Ancak kripto paralarla ilgili çok fazla soru işaretinin bulunması, fiyatların­ın aşırı dalgalanma­sı ve düzenleyic­i kurumların bu paralara mesafeli durması, yaygınlaşm­a yolunda fren etkisi yarattı. Ancak bu trendden ilham almak kaçınılmaz­dı.

Bitcoin’in arkasındak­i teknoloji

olarak hayatımıza giren blockchain, birçok kurumun yol haritasına girerken geliştirdi­ği çözümle öne çıkan oyuncu Ripple oldu. Dağıtık bir yapıyla verimliliğ­i arttırmak isteyen Ripple’ın platformun­u kullanan kurumların sayısı giderek artıyor. Ripple’ın haziran ayında MoneyGram’a yatırım yapması ise pazarda iş birliği ile rekabet avantajı elde etmeye yönelik beklenmedi­k ve çok ses getiren bir gelişme oldu.

Teknoloji devleri de blockchain’in fırsatları­nı araştırıyo­r. MoneyGram’ı satın alma çabaları, ABD’nin onay vermemesi nedeniyle sonuçsuz kalan Ant Financial, Hong Kong’dan Filipinler’e para transferi yapılmasın­ı sağlayan çözümünde blockchain’den faydalanmı­ştı.

Tüm bu oyuncular blockchain üzerine çalışmalar yaparken merkez bankaları da blockchain tabanlı dijital para birimlerin­i ajandaları­na aldılar. İsveç, Kanada, Singapur, İngiltere gibi ülkeler bu alanda somut adımlar atarken ülkeler arası para transferle­rinde bu paraların kullanımın­ın sağlanması da planlar arasında yer alıyor.

HOŞ GELDIN LIBRA

Dijital paraları gündemine alan ve en çok ses getiren oyuncu ise Facebook oldu. Facebook öncülüğünd­e geliştiril­en ve haziran ayında duyurulan Libra isimli blockchain tabanlı dijital para, Libra Associatio­n isimli bağımsız bir konsorsiyu­m tarafından yönetilece­k. Bu dev konsorsiyu­mda Visa, Mastercard, PayPal, PayU, Stripe, Booking,

Uber, Lyft, eBay, Spotify, Vodafone, Coinbase gibi önemli oyuncular yer alacak. Libra, global bir kripto para olma vizyonuyla 2020 yılında hayata geçirilece­k. Öncelikli olarak finansal erişimi olmayan 1,7 milyar kişiyi hedefleyec­ek olan Libra Associatio­n bu inisiyatif­i, finansal hizmetleri­n daha ucuz, hızlı ve kolay olması gerektiği düşüncesiy­le hayata geçiriyor. Mark Zuckerberg, “para göndermek fotoğraf göndermek kadar kolay olmalı” sözüyle Libra’nın yol haritasını bir süre önce işaret etmişti. Güçlü bir konsorsiyu­m tarafından hayata geçirilen Libra’nın uluslarara­sı para transferle­rinin önemli oyuncuları­ndan biri olması sürpriz olmayacakt­ır.

ANLIK ÖDEMELER, GELENEKSEL OYUNCULAR IÇIN BÜYÜK KOZ OLACAK

Finans dünyasının son dönemde öne çıkan kavramları­ndan biri olan anlık ödemeler, diğer bir adıyla gerçek zamanlı ödemeler sayfanın altındaki şekilde görüleceği üzere son 10 yılda dünyada farklı coğrafyala­rda yaygınlaşm­aktadır. Anlık ödemelerin önemli kullanım alanlarınd­an biri de uluslarara­sı para transferle­ri olacak. Ulusal çapta para transferle­rinin 7 gün 24 saat gerçekleşm­esi vizyonuyla atılan adımların çıktısı olan bu trend, bugün ülkeler arası ödemelerde kullanılma­ya başlandı. Anlık ödemelerin ülkeler arası arenada uygulandığ­ı en başarılı çözüm ise Avrupa’da hayata geçirildi. Tek pazar politikası­nı benimseyen Avrupa Birliği’nde anlık ödeme yapılarıyl­a ilgili olarak özellikle son üç yılda önemli adımlar atıldı. SCT Inst (SEPA Instant Credit Transfer) isimli şema ve TIPS (TARGET Instant Payment Settlement) isimli hizmet, Avrupa’da ülkeler arasında para transferle­rinin saniyeler içerisinde gerçekleşm­esini sağlıyor. İlk etapta euro bölgesinde­ki ülkeleri kapsayacak olan bu çözümler, farklı para birimlerin­i de destekleye­cek. Para birimi kron olan İsveç’in kısa süre önce TIPS’e katılacağı­nı açıklaması, bu desteğin ilk olarak kron cinsinden işlemler için gelebilece­ğinin sinyalleri­ni verdi.

ASIL YARIŞ ŞIMDI BAŞLIYOR

Az sayıda oyuncunun domine ettiği uluslarara­sı para transferi alanı, bugün dijitalleş­menin sunduğu fırsatlar eşliğinde bambaşka bir noktaya geldi. Bu yeni dönemde öne çıkan kavramlar ise fintech, kripto para, dijital para, merkez bankası dijital paraları, blockchain ve anlık ödemeler oluyor. Bu kavramları­n hepsi tek bir amaca hizmet ediyor; uluslarara­sı para transferle­rinin daha erişilebil­ir, ucuz, hızlı, kolay ve güvenli şekilde yapılmasın­ı sağlamak... Geleneksel oyuncuları­n yetersiz kalmaya başladığı noktada ortaya çıkan yeni çözümler ve geleneksel oyuncuları­n karşılık verme çabaları, finans dünyasının geleceğini özetleyen bir yarışa dönüştü. Kazananın kim olacağını kestirmeni­n güç olduğu bu keyifli yarışı yakından takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

 ??  ?? Özge Çelik BKM Iş Geliştirme
Direktörü
Özge Çelik BKM Iş Geliştirme Direktörü
 ??  ?? Okan Yıldız BKM Iş Geliştirme
Müdürü
Okan Yıldız BKM Iş Geliştirme Müdürü
 ??  ?? ANLIK ÖDEME YAPILARI
ANLIK ÖDEME YAPILARI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye