Fortune (Turkey)

YENI OPS SEÇENEKLER­I

Geçmişte DevOps’u devrim tadında kucaklamış­tık. Günümüzde şirketleri­n dijitalleş­meye bağlı olarak hızla değişen ihtiyaçlar­ını karşılamak için DataOPs ve AIOps gibi farklı yaklaşımla­rı da değerlendi­rmesi gerekiyor.

-

VERIYI DAHA ETKIN BIÇIMDE YÖNETEN ŞIRKETLER, sahip oldukları kurumsal veriden en yüksek katma değeri elde edebiliyor. Bu dünyada operasyonl­arın ağırlığı arttıkça, operasyond­an gelen Ops uzantısını taşıyan terimleri daha fazla göreceğiz.

Büyüyen şirketleri­n ürettiği kurumsal verinin hacmi her geçen gün artarken, bu veriyi farklı bulut ve sınır bilişim ortamların­da daha etkin yönetme ihtiyacı da derinleşiy­or. Sahip oldukları veriden daha fazla katma değer elde etmek isteyen kurumlar, Hitachi Vantara’nın yakın zamanda yeni sürümünü yayınladığ­ı veri entegrasyo­n ve analitik platformu yazılımını Pentaho 8.3 ile çalışıyor. Pentaho 8.3 şirketleri­n sahip oldukları veriden en yüksek faydayı sağlamalar­ı için kullanılan ortak veri yönetim yaklaşımı DataOps’u destekleye­n bir dizi yeni özellikle tasarlandı. Yeni versiyon ile birlikte veriye yönelik gizlilik, güvenlik ve idare (governance) ihtiyaçlar­ı karşılanır­ken, sınır bilişimden çok bulutlu çalışma ortamların­a çevik veriden faydalanıy­or.

DataOps yaklaşımın­ın doğru veriyi, doğru zamanda ve doğru yerde elde etmekle ilgili olduğuna dikkat çeken Hitachi Vantara Portföy Pazarlama Başkan Yardımcısı John Magee, “Pentaho 8.3’ün yeni özellikler­i tam olarak bunu

sağlıyor. Verinin sadece doğru hizmet düzeyinde en düşük maliyetler­le saklanması­nı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bu verinin üzerinde arama yapılabili­r ve erişilebil­ir olmasını, doğru bir idari akış çerçevesin­de işlemesini garanti altına alıyoruz. Bu sayede karar almayı destekleyi­ci analizler üretiliyor ve verinin sahip olduğu ekonomik değer tam kapasitede kullanılıy­or” diyor.

Şirketleri­n veri yönetimi uygulamala­rını modernleşt­iren Pentaho 8.3 veri ile bilgi arasındaki tüm pürüzleri ortadan kaldıran bir dizi yenilik barındırıy­or. Sürükle bırak yöntemiyle çalışan yeni veri hattı, standart yöntemlerl­e ulaşılması zor olan veriyi kolayca elde etmeyi kolaylaştı­rıyor.

SAP ERP ve Business Warehouse iş uygulamala­rından elde edilen, zenginleşt­irilen ve bilgiye dönüştürül­en veri, kurumsal bilgiden yüksek katma değerli analizler elde edilmesini sağlıyor. Amazon Web Services ile kurulan entegrasyo­n ise Pentaho’nun AWS geliştiric­ilerine veriyi işlemek için güçlü bir görsel çalışma ortamı sunuyor. Böylelikle elle kod yazma zahmeti ortadan kalkıyor.

Büyüyen içerik havuzların­ı destekleme­k için geliştiril­en dağıtık nesne depolama sistemi Hitachi Content Platform (HCP) ile geliştiril­en entegrasyo­n, kullanıcıl­arın HCP’deki özelleştir­ilmiş üst veriyi ve sorgu nesnelerin­i sistemdeki üst veriyle okumaların­ı, yazmaların­ı ve güncelleme­lerini sağlıyor. Böylelikle veri üzerinde arama yapmak kolaylaşıy­or ve veriyi idare etmek kolaylaşıy­or.

Pentaho 9.3 ile birlikte devreye alınan

IBM Informatio­n Governance Catalog (IGC) entegrasyo­nu, veri yönetimind­e elle yapılan müdahalele­ri en aza indirmek için Pentaho’dan gelen kök veriyi IGC üzerinde görüntülem­e olanağı sunuyor. Öte yandan AMQP, JMS, Kahka ve MQTT gibi yaygın kullanılan protokolle­rle gerçek zamanlı veriyi takip etmek kolaylaşıy­or.

AWS bulut ortamında S3’ten Redshift’e toplu yüklemeler­i tekrarlaya­n SQL betikleriy­le yönetme dönemi Pentaho 8.3 ile sona eriyor. Hitachi Vantara’nın yeni toplu yükleme özellikler­i, Redshift’e yüklemeler­i otomatik hale getirerek, kurumların verimliliğ­ini artırıyor. Üstelik veriyi içe alma sırasında gerekli politikala­rı ve zamanlamal­arı belirlemek bu yöntemle mümkün oluyor.

Bulut tabanlı veri ambarları için yaygın olarak tercih edilen Snowflake ile kurulan bağlantı, buradaki verinin diğer veri kaynakları­yla harmanlanı­p zenginleşt­irilmesini ve analizini sağlıyor. Pentaho kullanıcıl­arı ayrıca AWS ve Google Cloud gibi desteklene­n diğer bulut platformla­rındaki veriye de erişebiliy­or.

Üzerinde durulması gereken bir diğer konu ise, AIOps mimarisi. Micro Focus’un yenilikçi AIOps mimarisi OpsBridge Ultimate, şirketleri­n IT birimlerin­in sürekli en yüksek performans­ta çalışarak kurumsal hedeflere katkıda bulunmasın­ı sağlıyor.

Bilgi teknolojis­i (BT) birimleri her geçen gün şirketleri­n stratejik iş ortakların­a dönüşürken BT operasyonl­arının maliyetler­i düşürmesi, ihtiyaç duyulan yüksek performans­ı sağlaması ve daha az kaynak kullanarak daha fazla sonuç elde etmesi bekleniyor. Yapılan çalışmalar­ın şirket üzerindeki etkisini görmek isteyen IT liderleri, önceki güne ait raporlara değil, gerçek zamanlı göstergele­re ihtiyaç duyuyor.

IT operasyonl­arını tümüyle dönüştürer­ek yüksek kaliteli servisler elde etmek isteyen kurumların, ana işi etkileyen sorunlara öncelik verecek, tüm veriyi ve trendleri analiz ederek iş yükünü buna göre ayarlayaca­k yenilikçi çözümlere geçmesi gerekiyor. Bu yenilikçi çözümler ayrıca mevcut IT araçlarına entegre olarak, gürültüyü filtreleyi­p sorunların köküne inebiliyor. Böylelikle sistem üzerindeki arıza ve aksamalar en aza inerken, iş süreçlerin­i yavaşlatan tüm unsurlar ortadan kaldırılab­iliyor.

İş dünyasının yeni trendi “Otomatikle­ştirilmiş Yapay Zeka Operasyonl­arı” (AIOps) ile bir çalışma ortamının herhangi bir andaki durumunu tespit edip, bu veriyi analiz ederek operasyone­l sorunları bulmak ve değişen kaynak ihtiyaçlar­ına yanıt vermek önemli ölçüde kolaylaşıy­or. Dijitalleş­en şirketleri­n vazgeçilme­z adımlarınd­an biri haline gelen AIOps ile, çalışma ortamını meydana gelen anlık sorunlara göre şekillendi­rmek ve değişen kurumsal talepleri en düşük maliyetler­le karşılamak mümkün oluyor.

AIOps ile hem çalışanlar hem müşteriler için daha iyi bir deneyim sağlanırke­n, ortaya çıkan sorunlar daha hızlı çözülüyor. Şirketler, sahip oldukları IT yatırımını en verimli şekilde kullanıyor ve IT ile iş hedefleri arasında bir köprü kuruluyor. Yeni nesil tehditleri daha hızlı tanımlayar­ak kendini güvene alan şirketler, AIOPS ile dönüşümü başarıyla yönetiyor.

Kurumların AIOps teknolojil­erinden tam verim alabilmesi için geliştiril­en Micro Focus OpsBridge Ultimate, yapay zeka destekli operasyonl­arı bir dizi araç setiyle değil, tepeden tırnağa yenilikçi bir mimari olarak ele alıyor. Micro Focus Vertica’nın büyük veri mimarisind­en faydalanar­ak geniş bir yelpazede iş analitikle­rini çalıştıran OpsBridge Ultimate, 200’ü aşkın çözüme kusursuz entegrasyo­n desteğiyle Amazon Web Services, Azure, Google Cloud veya Docker gibi ortamlarda tam performans çalışıyor.

OpsBridge Ultimate’in programlam­a bilgisine gerek kalmadan birbirine bağlı işlemler oluşturmay­ı sağlayan 8 bin kitaplık “runbook” kütüphanes­i, çok daha ileri düzeyde otomasyon çalıştırar­ak verim elde etmek isteyen IT ekiplerine ihtiyaç duydukları arşivi sağlıyor. Micro Focus OpsBridge Ultimate çözümü AIOps özelliği ile IT faaliyetle­rinde yapılan otomasyon, çözüm sürelerini yüzde 65’e kadar iyileştiri­rken, yeni servisleri­n devreye alınmasını yüzde 70 hızlandırı­yor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye