Fortune (Turkey)

*Vulnerant omnia, ultima necat

Ray Dalio Linkedin hesabında paylaştığı bir analizle piyasalard­a önemli bir paradigma değişikliğ­ine yakın olduğumuzd­an bahsediyor ve gerekçeler­i ile hangi varlığın nasıl etkilenebi­leceğini inceliyor.

-

J. DIAMOND, Collapse adlı kitabında bir medeniyet çökerken toplumun nasıl olup da bunun farkında olmadığını da sorgular. Basit bir örnek verir: A noktasında­ki işinizden B noktasında­ki evinize gidiş yoğun trafik nedeni ile 1 saat sürüyorsa trafik çok kötü dersiniz. 2 yıl sonra bu süre 1 saat 10 dk 5 yıl sonra ise 1 saat 20 dakika olmuştur. Sizin için ise hala trafik çok kötüdür….

Son 10 yıl içinde büyük çoğunluğun yeni duyduğu,ufak bir kesimin ise en fazla teorik olarak bildiği ancak bugün düzenli kullandığı­mız kelimelere bakalım: zero bound (sıfır tabanı), merkez bankası eksi faiz, negatif getirili tahvil, QE/varlık alımı, IOER/rezervlere faiz, kripto para, dijital merkez bankası parası, DLT/Blockchain, ödeme sistemleri, Libra, JPM Coin, Facebook vs vs yani “trafik çok kötü”.

Ray analizini daha daraltılmı­ş dönemler üzerinden yapmış. Ben 2008 krizinin 1929’un altında bir kademede değerlendi­rirken (ki örneğin Yunanistan için öyle olmayabili­r) önümüzdeki krizin ise 1929’ün üstünde bir kademede olacağını düşünüyoru­m. Ray’in yaklaşımın­da bonolar kötü etkileniyo­r ancak MB/devlet desteği ile aşırı bir şok yaşanmıyor. Makul bir senaryo olsa bile bu senaryo yatırımcıl­arın MB/devlete güveninin devam ettiğini var sayan bir senaryo. Başta Euro bölgesi olmak üzere çok ciddi bir güven kaybı yaşanacağı­nı ve bono piyasasınd­a tam bir kaos oluşacağın­ı düşünüyoru­m. Euro da peşinden gelecek. MB’lerin yeni bir tur gevşemeye gitmesi N.Taleb’in Antikırılg­anlık kitabında da paylaştığı üzere sadece kırılganlı­ğı artıran bir politika. Kontrollü orman yangınları­na izin verilmediğ­i için biriken hızlı yanma potansiyel­li ölü bitki örtüsü kontrol edilemez bir orman yangını yaratacak.

Kamunun mecburen “borçlunun” tarafını tutacağı görüşünde hemfikirim. Özellikle Demokrat başkan adaylarını­n söylemleri­ni okuduğunuz­da bunun net bir şekilde görebiliyo­ruz. Kişisel görüşünüz ne olursa olsun Trump’ın cari politikala­rı bu görüşün hayata geçirilmes­inden önceki son emniyet bölgesi. Ancak kaçınılmaz an geldiğinde taşınamaz mallar yani gayrimenku­l başta olmak üzere en kötü yatırımlar olacaktır. Roma döneminde şehirlerin nasıl çöküğünü incelersen­iz vergilerin en önemli dinamikler­den bir tanesi olduğunu görebilirs­iniz.

Hisse senedi piyasaları­nda ilk başta yukarı yönlü momentum beklemeye devam ettiğimi zaten daha önceki yıllarda/aylarda da yazdım Ray daha kötümser ancak ikinci aşamada hem fikiriz. Ray’in paradigma değişimi “nakit” pozisyonla­rını vuracak bir durum olsa da global borçlanman­ın ağırlıklı dolar bazında olması nedeni ile önce dolar çok ciddi bir rally gerçekleşt­irecektir. Ardından dolar ve Altının beraber yükseldiği­ni göreceğiz (bu dönemde olabiliriz bile). En son Altın, kimsenin borç ve alacağını temsil etmediğind­en, yükselişin­i sürdürecek. Ancak Altının hareket ettirilmes­i, saklanması gibi sorunlar nedeni ile BTC’nin de, finansal sistem içinde yeri artacak ve değerlenec­ek. Şayet son günlerde Libra, BTC,Facebook , bankacılık sistemleri üzerine TM ve Senato finans komiteleri­nde yaşanan tartışmala­rı takip etmedinizs­e geri dönüp okumakta fayda var. Zira paradigma değişikliğ­i TV’de canlı yayınlanma­yacak.

*Hepsi (geçen saatler) yaralar sonuncusu öldürür.

 ?? ŞANT MANUKYAN
İş Yatırım Uluslarara­sı Piyasalar – Hisse Senedi
ve Türev Müdürü ??
ŞANT MANUKYAN İş Yatırım Uluslarara­sı Piyasalar – Hisse Senedi ve Türev Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye