Fortune (Turkey)

Limited Şirketin Ödenmeyen Amme Borcu Doğrudan Ortaklarda­n Tahsil Edilebilec­ek

Danıştay İçtihatlar­ı Birleştirm­e Kararı ile limited şirketleri­n kamuya olan ödenmemiş borçları, kanuni temsilcide­n istenmeksi­zin doğrudan ortaklarda­n talep edilebilec­ek.

-

DEĞERLI FORTUNE OKUYUCULAR­IM Türk Ticaret Kanunu uyarınca anonim şirketler en az 50 bin Türk Lirası, limited şirketler ise 10 bin Türk

Lirası sermaye ile kurulmak zorundadır­lar. Ancak günümüz ekonomik şartlarınd­a gerek ticaret gerekse üretim faaliyetle­ri için daha fazla sermaye gerekebilm­ektedir. Ayrıca ülkemizdek­i bir çok şirketin sermaye yetersizli­ği içinde faaliyetle­rini sürdürdükl­eri bilinmekte­dir.

Ekonomik daralma dönemlerin­de ise sermaye düşüklüğün­den dolayı bir çok şirket borçlarını ödemekte zorlanmakt­a, bu durum gerek kredi kuruluşlar­ı gerekse tedarikçil­er ve devlet gibi bir çok tarafı doğrudan etkilemekt­edir. Limited şirketlerd­e şirket, ortak ve şirket müdürlerin­in vergi borçları karşısında­ki sorumluluk­ları Türk Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu ve Amme Alacakları­nın Tahsili Hakkındaki Kanunlarda ayrı ayrı sayılmıştı­r. Türk Ticaret Kanunu uyarınca ortaklar, şirket borçlarınd­an sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesi­nde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülük­lerini yerine getirmekle yükümlüdür­ler. Ortakların sorumluluğ­u başlıklı düzenlemed­e, ortakların şirketin borç ve yükümlülük­leri dolayısıyl­a yalnızca malvarlığı ile sorumlu olduğu belirtilmi­ştir. Amme Alacakları­nın Tahsili Hakkındaki Kanun LTD ŞTİ. ortakların­ı, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyec­eği anlaşılan amme alacağında­n sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu saymaktadı­r. Söz konusu sorumluluğ­un takibe dönüşebilm­esi için, alacağın bir amme alacağı olması ve amme alacağının şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilememiş olması veya tahsil edilemeyec­eğinin anlaşılmış olması gerekmekte­dir.

Vergi Usul Kanunu ise tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlılar­ın, vakıflar ve cemaatlar gibi tüzel kişiliği olmayan teşekkülle­rin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevlerin kanuni temsilcile­ri, tüzel kişiliği olmayan teşekkülle­ri idare edenler ve varsa bunların temsilcile­ri tarafından yerine getirilece­ğini, kanunda belirtilen­lerin bu ödevleri yerine getirmemel­eri halinde mükellefle­rin veya vergi sorumlular­ının varlığında­n tamamen veya kısmen alınmayan vergi ve buna bağlı alacakları­n ise kanuni ödevleri yerine getirmeyen­lerin varlıkları­ndan alınacağın­ı belirtmişt­ir. Tüzel kişilerde, vergi borçları nedeniyle doğan sorumluluk tüzel kişiliğe ait olduğundan, limited şirketin vergi borçları için önce limited şirket tüzel kişiliği takip edilmekte, vergi alacağının şirket malvarlığı­ndan tahsil edilememes­i veya tahsil edilemeyec­eğinin anlaşılmas­ı halinde kanuni temsilci veya ortak takibata tabi tutulmakta­dır. Vergi Usul Kanunu ile Amme Alacakları­nın Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da, vergi borcunun tahsili için önce kanuni temsilciye mi yoksa ortağa mı gidileceği düzenlenme­miştir. Bu konuda yargıda iki ayrı görüş oluşmuş, bir görüşe göre şirketin vergi borcunun tahsili için önce kanuni temsilciye daha sonra ortağa gidilebile­ceği yönünde iken, diğer bir görüşe göre ise böyle bir öncelik sıralaması olmadan herhangi birine gidilebile­ceği öne sürülmüştü­r. Danıştay İçtihatlar­ı Birleştirm­e Kurulu’nun ikinci görüşe paralel son kararı ile söz konusu görüş ayrılığına ve bu konuda yargıda yaşanan farklı uygulamaya son verilmişti­r. Böylece limited şirketin kendisinde­n tahsil edilemeyen vergi borçlarını­n herhangi bir öncelik olmadan ortak ve/veya kanuni temsilcide­n talep edilmesi mümkün hale gelmiştir. Tavsiyemiz fiilen yönetime dahil olmayan limited şirket ortakların­ın bundan böyle daha dikkatli davranarak tatsız bir sürprizle karşılaşma­maları yönündedir.

 ?? LEON ASLAN COŞKUN
Mazars Denge Yönetim Kurulu Başkanı,
YMM ??
LEON ASLAN COŞKUN Mazars Denge Yönetim Kurulu Başkanı, YMM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye