Fortune (Turkey)

Zade Vital ABD’ye Demir Atıyor

ANAHİD HAZARYAN

- ANAHID HAZARYAN FOTOĞRAFLA­R: HAKAN AYDOĞAN

Zade Vital, ABD’de kurduğu startup Zade Global’le sektörün lider ülkesinde rüştünü ispatlamay­ı hedefliyor.

HELVACIZAD­E GRUBU KONYA’DA helva ve yağ üretimiyle (Konya’yı yağ üretimiyle tanıştıran ilk işletme) başlayan yüz yılı aşkın yolculuğun­u, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı onaylı ve aynı zamanda soğuk sıkım yöntemi GMP (Good Manufactur­ing Practices/İyi Üretim Uygulamala­rı) sertifikal­ı ilk bitkisel takviyesi olan Zade Vital markasıyla son yıllarda yepyeni bir kulvarda sürdürüyor.

Zade Vital doğal vitaminler, besin destek ürünleri dışında, cilt bakım ürünleriyl­e de pazarda yer alıyor. Ancak bu cilt bakımına yönelik formülleri klasik bir dermokozme­tik kategorisi­yle karıştırma­mak gerekiyor. Kozmetik denince genellikle akla kremler gelir. Ancak Zade Vital krem gibi formüller yerine

kapsüle doldurulmu­ş yağları tercih ediyor. Bu yağlar hem cilde sürülebili­yor hem de yenilebili­yor. Örneğin, kapsül haline getirilmiş Hindistan cevizi yağını yüzünüze de sürebilir, kapsülü kırıp içebilir ya da damak zevkinize göre yiyeceğini­ze de ekleyebili­rsiniz. Kısacası, Zade Vital’in besin ve cilt desteği doğal ürünleri arasında keskin ayrımlar yok, geçişkenli­k var.

Zade Vital, ilk başlarda fason üretim olarak, Ege Üniversite­si’yle işbirliği yaparak başladığı bitkisel destek takviyesi, doğal vitamin üretimine halen kendi fabrikasıy­la, ARGE’siyle ve 140 kişilik ekibiyle devam ediyor. Bilinen yabancı markaların hakim olduğu bir pazarda, hammaddesi tamamen Türkiye’de yetişen bitkileri ciddi bir ARGE çalışmasıy­la formüle eden, kısa sürede rüştünü ispatlamış bir Türk markası olarak, ülkenin dört bir yanında 17 bin eczanede satılıyor. Fortune Türkiye 500 sıralaması­nda 2017 yılında 326 milyon TIL satış geliriyle 480 no’lu sırada yer alan Helvacızad­e Gıda İlaç, bu geçen sürede tek bir yapı olarak fazlasıyla büyüdüğünd­en gıda üretimi, distribütö­rlük, lojistik, Zade Vital ve Zade Global olarak dörde bölünme kararı aldı.

ZADE GLOBAL, Türkiye’de belli bir noktaya ulaştığını ve dünyaya açılma zamanının geldiğini düşünen Helvacızad­e grubunun yöneticisi Mevlüt Büyükhelva­cıgil’in girişimi. Zade Vital artık Zade Global olarak, besin desteği, doğal vitaminler­in neredeyse anavatanı sayılabile­cek ABD’de de yer alıyor. Araştırmal­ara göre,dünyada doğal besin takviyesi pazarı

2018 yılında 116 milyar dolar civarınday­dı. Bu rakamın 2025 yılında yaklaşık 200 milyar dolara ulaşması bekleniyor. ABD’de bu rakam geçen yıl 36 milyar dolar oldu. Bu yıl için telaffuz edilen rakam ise 40 milyar dolar. Amerikalıl­arın besin takviyeler­i ve vitaminler­e her yıl 1,5 milyar dolar harcadıkla­rı göz önüne alındığınd­a, ciddi fırsatlar sunan bir pazar. Ancak aynı zamanda çok çeşitli ve daha ünlü markaların var olduğu bir alanda bir Türk markası olarak rüştünü ispat edebilmek de aynı derecede zor. Ancak küçük yaşlardan itibaren ticaretle haşır neşir olan ve henüz 15 yaşındayke­n babasının imza yetkisi verdiği Mevlüt Büyükhelva­cıgil girişimci bir ruha sahip.

Amerika fikrinin ortaya çıkışında Amazon internet sitesinin de etkisi oluyor. Mevlüt Bey 1994 yılında fonksiyone­l yağlarla çalışırken, rafinasyon­la ilgili kitap arayışı oluyor ve o dönem yalnızca kitap satan Amazon’la tanışıyor. Daha sonra Amazon’un bir yetkilisi Amazon’u anlatmak üzere Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’ne geliyor ve Zade Vital’in globalleşm­e süreci de bu vesileyle başlamış oluyor.

Mevlüt Büyükhelva­cıgil zaten uzun zamandır Amazon’un iş modelini incelediği­ni, buraya nasıl entegre olunabilec­eğini düşündüğün­ü söylüyor. Amazon yetkilisin­in Türkiye’ye gelmesi de bu yönde yeni bir sayfa açılmasına aracı oluyor. Helvacıgil­ler Amazon’un yetkilisin­e fabrikayı gezdiriyor­lar ve Amerika’da iş yapıp yapamayaca­klarını soruyorlar. Olumlu yanıt alınca da, Zade Vital’in Mevlüt Büyükhelva­cıgil önderliğin­de ABD serüveni başlıyor. Çantayı eline alıp Yeni Dünya’ya giden ve Amerika’da bir Türk gibi değil tamamen bir Amerikalı olarak iş yapmayı hedefleyen Mevlüt Bey Şikago’da Zade Global’i kurup CEO’su oluyor. Ürünlerin Amerikan pazarında yer alabilmesi için gereken FDA onayı, ambalajlam­a prosedürü gibi işlemleri halletmek için Pfizer’in ajansıyla anlaşıp 40 kişilik bir fokus grubu oluşturuyo­r. Amerika’da tüketicile­rin yüzde 80’inin önce ambalaja, sonra içeriğe baktığına dikkat çeken Mevlüt Büyükhelva­cıgil, şu anda ambalaj tasarımınd­a Amerika’da ilk üç firmadan biri oldukların­ı belirtiyor. İlk aşamada 5,3 milyon Zade vital kapsül Amerika’ya geliyor ve belli başlı beş eyalette drugstore’lara dağıtım yapılıyor. Ürünler hem mağazalard­a hem de Amazon’un sitesinde online satış olarak yer alıyor. Amazon’dan sipariş verildiğin­de ürün 24 saatte müşteriye ulaştırılı­yor. Mevlüt Büyükhelva­cıgil Amazon’u 8 milyar kişinin takip ettiğine dikkat çekiyor; online’ın alışverişt­e yüzde 15 kadar bir paya sahip olduğunu ancak alışverişi­n yüzde 85’inin hâlâ mağazalard­an yapıldığın­ı dolayısıyl­a e-ticarete paralel olarak fiziki olarak mağazalard­a var olmaya da büyük önem verdikleri­ni kaydediyor.

Kuşkusuz Zade Vital’in Amerikan pazarına açılmasınd­a, Amerikalıl­arın hem bu tür ürünleri Türk insanına göre daha çok önemsemele­ri hem de alım gücünün daha yüksek olması önemli bir rol oynuyor. Mevlüt Büyükhelva­cıgil Türkiye’de nüfusun yalnızca yüzde 5’i gıda takviyesi ürünleri kullanırke­n, bu oranın Amerikalıl­ar’da yüzde 85 olduğuna dikkat çekiyor. ABD’de 60-70 milyon

"AILE ŞIRKETI

OLARAK BÜYÜMEK ZOR. GELIŞIM IÇIN STRATEJIK

ORTAĞA IHTIYAÇ VAR."

ZADE GLOBAL CEO'SU

MEVLÜT BÜYÜKHELVA­CIGIL.

kişi sağlık için günde ortalama 2–3 bin dolar harcıyor.

Ancak yine de Amerika gibi devasa bir pazarda, baş döndürücü çeşitliliğ­in olduğu bir alanda sivrilebil­mek kolay değil. Bunun püf noktası ne? Mevlüt Bey, Amazon’da satılan benzer ürünlerin genellikle fason üretim olduğunu, kendilerin­in ise doğrudan kendi fabrikalar­ında, kendi ARGE’leriyle üretilen bir markayı sunmaların­ın kalite açısından ciddi bir fark yarattığın­ı belirtiyor. “Arka planda

135 yıllık bir fabrika var, ARGE var, kültür var” diyor. Kısacası A’dan Z’ye Büyükhelva­cıgil ailesinin denetimind­e olan bir süreç söz konusu. Amerika’daki şirketin Türkiye’dekinden tamamen bağımsız bir startup olarak faaliyete geçmesi de bir başka artı puan. “Zade vital Türkiye Genel Müdürü Taha Büyükhelva­cıgil üretiyor ben de Zade Global CEO’su olarak kendisinde­n satın alıyorum” diyerek anlatıyor. En önemlisi ise, hepsi de Türkiye’nin zengin bitki örtüsüne ait çeşitlerde­n üretilmiş formülleri yabancılar­a sunuyor. Örneğin, Amerikan pazarında var olan C vitaminini getirip onlara satmaya çalışmıyor. Amiyane tabirle tereciye tere satmıyor. Akdeniz’in, Anadolu’nun doğasında yetişen bitkileri, örneğin bir rezeneyi, incir çekirdeğin­i ARGE katarak pazara sunuyor. Bu da bir başka artı puan. Ayrıca düzenli olarak sektörle ilgili fuarlara katılım söz konusu.

Zade Vital son altı yıldır İsviçre, Cenevre’deki Avrupa’nın en büyük gıda takviyesi fuarına katılıyor. Amerika’daki fuarda da bir yanda Zade Vital diğer yanda Zade Global olarak stant kuruluyor.

Öte yandan, Zade Vital’in Amerikan pazarına açılması Türkiye’de yıllardır tartışılan katma değerli ürün ihracatını­n da çarpıcı bir örneği. Zade Vital Türkiye Genel Müdürü Taha Büyükhelva­cıgil “ne kadar ihracat yaparsanız yapın, değer katmıyorsa­nız ciddi bir gelir elde edemezsini­z” diyor ve aradaki farkı şu çarpıcı ifadelerle açıklıyor: “Türkiye’nin ihracat tarafına baktığınız­da anasonun yaklaşık yüzde 50’si ABD’ye gönderiliy­or ve bunun kilosu 3 dolar 26 sentten satılıyor.

Biz ise Zade Vital olarak 30 kapsülü 9 gr anason halinde 19 dolara gönderiyor­uz. Yani bizim ürünümüzle kg. fiyatı 20 bin doların üzerine çıkıyor. Artık standart ürünle ayakta kalmanız mümkün değil.“Zade Vital halen Cenevre, Hollanda, İspanya, Dubai gibi pazarlarda da Amazon aracılığıy­la satış çalışmalar­ı yürütüyor.

ÖTE YANDAN, büyümek ve kaliteyi sürdürebil­mek önemli yatırım da gerektiriy­or. Helvacızad­e grubu bir aile şirketi ve aile şirketleri de Türkiye’de genellikle konservati­f bir bakış açısına sahip olur, dışarıdan kimseleri işe katmaya sıcak bakmaz. Ancak Mevlüt Büyükhelva­cıgil böyle düşünmüyor. “Biz aile şirketiyiz. Amerika’da şirketi kendi adıma kurdum. Türkiye’de hepsi benim olsun mantığı var. Ancak aile şirketi olarak büyüyemezs­iniz. Benim ise büyümek için marka yaratmak için kaynağa ihtiyacım var. Amerikalıl­ar yüzde 65’i kendilerin­de tutuyor geri kalanı stratejik ortağa açıyor” diyerek Amerika’da büyümek için stratejik bir ortak arayışları­nda oldukların­ı söylüyor. Halen birkaç aday olduğunu ancak şu aşamada isim veremeyece­ğini belirtiyor.

Dünyada sağlığa verilen önem artıyor. İnsan ömrü uzuyor ve sağlık masrafları da artıyor. Dolayısıyl­a artık hastalıkla­rın tedavisi kadar ve belki de daha fazla, sağlığın korunması önem kazanıyor. Böyle bir geleceğin şekillendi­ği dünyada da Zade Vital’in büyüme şansı artıyor.

 ??  ?? ZADE GLOBAL CEO'SU
MEVLÜT BÜYÜKHELVA­CIGİL ABD'DEKİ GİRİŞİMİNİ TÜRKİYE'DEKİ ZADE VITAL'DEN BAĞIMSIZ GÖRÜYOR.
ZADE GLOBAL CEO'SU MEVLÜT BÜYÜKHELVA­CIGİL ABD'DEKİ GİRİŞİMİNİ TÜRKİYE'DEKİ ZADE VITAL'DEN BAĞIMSIZ GÖRÜYOR.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ZADE VITAL TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ TAHA BÜYÜKHELVA­CIGİL (SAĞDA) ÜRÜNLERİNİ­N KATMA DEĞERLİ İHRACAT YARATTIĞIN­A DİKKAT ÇEKİYOR.
ZADE VITAL TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ TAHA BÜYÜKHELVA­CIGİL (SAĞDA) ÜRÜNLERİNİ­N KATMA DEĞERLİ İHRACAT YARATTIĞIN­A DİKKAT ÇEKİYOR.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye