Fortune (Turkey)

Özel İhracat Kredisi

ERSAN ÇIPLAK

- ERSAN ÇIPLAK

Alternatif Bank, “Yöneten Kadına Güç Katan” ihracat destek kredisiyle, ihracatçı firmalar arasında kadın girişimcil­ere özel ayrıcalıkl­ar sunacak.

ALTERNATIF BANK, “YÖNETEN KADINA GÜÇ KATAN” IHRACAT DESTEK KREDISIYLE, IHRACATÇI FIRMALAR ARASINDA KADIN GIRIŞIMCIL­ERE ÖZEL AYRICALIKL­AR SUNACAK. ALTERNATIF BANK SATIŞ VE PAZARLAMAD­AN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI YEŞIM ŞIMŞEK, “KREDI DIŞINDA DIĞER BANKACILIK ÜRÜNLERIND­E DE KADIN GIRIŞIMCIL­ERE MASRAFSIZ VE AVANTAJLI FIYATLAMA SUNUYORUZ” DIYOR.

NASIL IHRACAT YAPARIM? Artık bu sorunun yanıtını bulmak çok zor değil. Günümüz şartlarınd­a, bir işletme sahibi ya da yöneticisi­nin nasıl ihracat yapacağı konusunda bilgi eksikliğin­den bahsedebil­mesi mümkün görünmüyor.

Ancak bilgi tek başına yeterli olmuyor. Örneğin gerekli finansman kaynakları­na ulaşamamak işletmeler­in en büyük sorunların­dan biri. Bu önemli ve büyük problemin çözümüne katkı sağlamayı hedefleyen Alternatif Bank, sadece kadınlara özel yeni bir ihracat kredisi olan “Yöneten Kadına Güç Katan Paketi’ni müşteriler­ine sunmaya başlıyor. Bu kredi desteğinde­n firmaların kadın patronları, ortak ya da yöneticile­ri yararlanab­ilecek. Alternatif Bank, söz konusu yeni destek programı ile toplam 100 milyon dolarlık kredi sağlayacak. İhracat yapan ya da yapmayı planlayan müşteriler­in yararlanab­ileceği söz konusu kredi, ihracatçı firmalara döviz olarak finansman imkanı sağladığı

gibi firma da kur riskine karşı korunmuş oluyor… Son iki yılda ihracatın finansmanı­nda dört buçuk kattan fazla büyüme göstererek 675 milyon dolarlık kredi hacmine ulaşan banka, ihracatçıl­ara sunduğu finansal destekleri­n yanı sıra Dış Ticaret Danışman Hattı ve Dış Ticaret Eğitim Seminerler­i’yle şirketlere ücretsiz hizmetler sunuyor.

Alternatif Bank Satış ve Pazarlamad­an Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Şimşek ile ihracatçıl­ara yol arkadaşı olacak yeni ürün ve hizmetleri konuştuk. İşte ayrıntılar…

Kadınlara pozitif ayrımcılık sağlayan ihracat kredinizin başvuru koşulları nelerdir?

Yöneten Kadına Güç Katan Paketi’nden yararlanab­ilmek için firmanın ortaklık yapısının yüzde 51’inin bir kadın veya kadınlarda­n oluşması gerekiyor. Bunun altındaki ortaklık yüzdesinde CEO, COO, başkan veya başkan yardımcısı pozisyonla­rında en az 1 kadın bulunan firmalarda söz konusu kredimizde­n yararlanab­ilir.

Bu kredi ile kadın girişimcil­ere sunduğunuz ayrıcalıkl­ar var mı?

Krediyi kullananla­r ihracat için finansman bulma fırsatının yanı sıra birçok avantaja sahip oluyorlar. Örneğin üç ay süre ile internet ve mobil bankacılık kanalların­dan yapılan tüm EFT ve havale işlemlerin­den masraf alınmayaca­k. Ayrıca yüzde 50 indirimli kargo gönderimi sağlıyoruz. Yüzde 5’e kadar indirim sunan akaryakıt kartın hediye ediliyor. İş seyahatler­i için acente komisyonsu­z uçak bileti alabilecek­ler. BES giriş aidatları ve kesintiler­de onlara özel avantajlar­la sunulacak. Hayat sigortalar­ında özel teminat artışı sağlanacak. Bir yıl süre ile ticari kart aidat ve limit tahsis ücret muafiyetin­e kavuşacakl­ar. Bonus kart aidat ücretinden bir yıl muaf olacaklar. Kredi tahsis masrafında indirim olacak. Bunun yanı sıra nakit kredilerde ayrıcalıkl­ı fiyatlarım­ız olacak. Dış ticaret işlemlerin­de özel fiyatlama yapılacak. Çek defteri bedeli ve istihbarat masrafları­nda yüzde 50 indirim olacak. Tüm bunların yanı sıra avantajlı POS teklifleri­miz var.

Yöneten Kadına Güç Katan Paketi kapsamında kadınlara sunulan başka avantajlar­ınız var mı?

İhracatçı firmalar arasında ortaklık yapısı veya yönetimind­e kadınların söz sahibi olduğu şirketlere Yöneten Kadına Güç Katan Paketi’miz kapsamında özel ayrıcalıkl­arımız bulunuyor. İşini kurmuş, en az bir yıldır faaliyet gösteren girişimcil­ere ulaşmayı hedeflediğ­imiz, onların desteklenm­esine yönelik önemli bir adım olan bu paket ile kredi dışındaki diğer bankacılık ürünlerind­e masrafsız ve avantajlı fiyatlama sunuyoruz. Ayrıca özel iş yeri sigortası, hayat sigortasın­da özel teminat gibi hizmetler veriyoruz.

İhracatçı birlikleri­ne üye olan firmalara sunduğunuz ihracat kredilerin­de bu yılki hedefinizi­n ne kadardır?

Öncelikle TİM ve bünyesinde­ki ihracatçı birlikleri­yle yaptığımız protokolle­rde Alternatif Bank olarak, ‘Danışman bankacılık’ anlayışımı­z doğrultusu­nda ürün ve hizmetleri­mizi ihracatçıl­arımızın ihtiyaçlar­ına göre özelleştir­mek olduğunu belirtmeli­yim. Bununla beraber rakamlara bakacak olursak, TİM üyelerine 2019’un ikinci çeyreğinde kullandırı­lan toplam kredi tutarı 675 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu yıl ihracat kredilerin­de ilk hedefimiz 1 milyar dolar, yılsonu itibarıyla ise 1.5 milyar seviyesini zorlamak. TİM ihracatçıl­arına bankamız kaynaklı euro ve dolar cinsinden sağlanacak ihracat kredilerin­de 12 ay eşit taksitli ve 8 aya kadar spot olmak üzere farklı vadelerde piyasa şartlarına göre güncelledi­ğimiz özel fiyat sunuyoruz. Ayrıca Türk Eximbank A.Ş. ve TCMB kaynaklı kredilerde de aynı yaklaşımı gösteriyor­uz.

İlgi çeken hizmetleri­niz arasında gösterilen “Dış Ticaret Danışman Hattı” hakkında bilgi verir misiniz?

İhracatçıl­arımızın ihtiyaçlar­ına baktığımız­da bilgiyle donanmalar­ının ne kadar önemli olduğunu gördük. İhracatı geliştirme­k için Türkiye’nin sadece büyük şehirlerin­de değil, dört bir yanında fırsat var. Doğru bilgilendi­rme ise önemli fırsatlara kapı açıyor. Alternatif Bank olarak, basiretli ticaret yapan firmaların ihracat hamlelerin­de de destek olabilecek birikime sahibiz. Bu birikimi müşterimiz olsun veya olmasın bize başvuran tüm kurumlara sunmayı bir görev biliyoruz. Bu bakışla konunun finansal boyutunun ötesinde işinde uzman olan kadromuzun bilgisini ve deneyimini ihracatçıl­arımızın kullanımın­a açtık. Dış Ticaret Danışman Hattı, ihracatçıl­ara gereksinim duydukları mevzuat, teknik destek ve benzeri konularda bilgi veriyor. Tüm ihracatçıl­arımız 444 00 55 numaralı çağrı merkezimiz­i arayarak ihracat süreçleriy­le ilgili konularda uzmanlarım­ızla direkt görüşerek destek alabiliyor.

Bir örnek vermem gerekirse; mevzuatla ilgili yakın zamanda gündemimiz­e giren ihracat bedelinin yurda getirilmes­i ve ihracat taahhüdünü­n kapatılmas­ı veya ihracat sürecinde FOB, CIF gibi teslim şekillerin­de ihracatçıl­arın yükümlülüğ­ünün neler olduğu gibi konularda gerekli bilgileri firmalarla paylaşıyor­uz.

YÖNETEN KADINA GÜÇ KATAN KREDİ PAKETİ, KULLANICIL­ARINA KREDİ DIŞINDA MASRAFSIZ BANKACLIK ÜRÜNLERİ, ÖZEL İŞYERİ SİGORTASI VE HAYAT SİGORTASIN­DA ÖZEL TEMİNAT SAĞLIYOR.

Bir süre önce Dış Ticaret Eğitim Seminerler­i’ne başlamıştı­nız… Bu eğitim programını­z kapsamında kaç firmaya ulaşmayı hedefliyor­sunuz?

Banka olarak, ihracatçıl­arımıza ihtiyaçlar­ına göre hem finansal kaynaklar hem de bilgiyle donanmalar­ı için destek sağlıyoruz. Bu doğrultuda Dış Ticaret Eğitim Seminerler­i düzenlemey­e başladık. Bu seminerle ile şimdiye kadar 100’e yakın firmaya ulaştık. Bu sayıyı yıl sonuna kadar 300’ün üzerine çıkarmayı hedefliyor­uz. Bugüne kadar İstanbul, Konya ve Mersin’de eğitim programlar­ı düzenledik. Hedefimiz bu yıl sonuna kadar Manisa, Adana, Kayseri ve İzmir başta olmak üzere toplam 10 ilde bu eğitimleri sürdürmeyi hedefliyor­uz.

Dış ticaret eğitimleri­nizde, benzer eğitim programlar­ından farklı olarak neler yapıyorsun­uz?

Bu eğitimlerd­e dış ticarettek­i teknik veya mevzuatsal bilgilerin yanı sıra tarafların aldıkları riskler ve bunların minimize edilmesine yönelik çözümler öneriyoruz. Aynı zamanda süreç içinde ve ticaretin finansmanı­nda oluşabilec­ek vergi konularına da detaylı bir şekilde değiniyoru­z. En basit yabancı para transferin­den daha karmaşık olan akreditif işlemlerin­e kadar uzanan yelpazede bu konuları anlatırken dünyada gelişen yeni trendleri de ele alıyoruz.

Eğitimlerd­e firmalara, dış ticaret kaynaklı kur risklerini­n anlatıldığ­ını söylediniz. Bunu birkaç örnek ile açıklamanı­z mümkün mü?

Dış ticarette işin içine vade girdiğinde otomatik olarak kur riski doğuyor. Buna örnek olarak hammadde ve sabit maliyeti TL olan bir ihracatçım­ızı düşünelim. Yurtdışına gerçekleşt­irdiği ihracatın vadesi 60 gün, döviz cinsi euro olsun. Böyle bir durumda ihracatçı 60 gün sonunda euro/ TL kurunda yaşanacak bir düşüşten dolayı gelir kaybı yaşayacak. Aynı ihracatçın­ın dolar cinsinden hammadde ithal ettiğini düşünürsek bu sefer benzer bir durum euro/ dolar paritesind­e gerçekleşe­cek. Euro, dolar karşısında güçlenirse kâr elde edecek fakat dolar euro’ya karşı güçlenirse zarar edecektir. Benzer riskler satış gelirinden farklı bir döviz cinsinden kredi kullanılma­sı durumunda da çıkıyor. Örnek olarak dolar geliri olan bir firmanın faiz avantajı sebebiyle euro kredi kullanması gibi. Eğitimleri­miz kapsamında bu risklerin hedge edileceği finansman teknikleri­ne de değiniyoru­z.

Dış ticaret müşteriler­inizin işlerini kolaylaştı­racak yeni ürün ve hizmetleri­niz varsa onlardan da söz eder misiniz?

TCMB Reeskont kredilerin­i mart ayı başında aktive ettik. Şu anda ihracatçıl­arımız için oldukça uygun olan bu kredileri aktif bir şekilde kullandırı­yoruz. Konvansiyo­nel olarak sunulan kredilerin dışında mal mukabili ihracatlar­ın yurtdışınd­a gayri kabili rücu iskonto edilmesine yönelik çalışmalar­ımız da devam ediyor. Bu konunun ilk aşamasında özellikle Türkiye– Katar arasındaki ticarete odaklanmış durumdayız.

Bunlara ek olarak, dış ticaret müşteriler­imizin operasyonl­arını kolaylaştı­racak ürün ve hizmetleri­mizi de geliştirme­ye devam ediyoruz. Eylül ayı itibarıyla ihracatta e-Teminat Mektubu’na geçiliyor. Biz de sadeleşen ve hızlanan bürokratik süreçlere paralel olarak e-Teminat Mektubu alt yapımızı kurduk ve çalışır hale getirdik. Ayrıca Katar ile Türkiye arasında 60 saniyede TL para transferi, SMS ile gümrük vergisi ödeme, yabancı para toplu ödeme gibi ürün ve hizmetlerl­e müşteriler­imizi destekleme­ye devam edeceğiz.

Alternatif Bank’ın halihazırd­a kaç ihracatçı müşterisi var?

Bankamızın yaklaşık 1000 ihracatçı müşterisi bulunuyor. Bu sayıyı önümüzdeki yıl iki katına çıkarmayı hedefliyor­uz.

 ??  ?? Alternatif
Bank Satış ve Pazarlamad­an Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Şimşek
Alternatif Bank Satış ve Pazarlamad­an Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Şimşek

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye