Fortune (Turkey)

Provence’ı Satın Almak

Güneydoğu Fransa’nın yemeği, şarabı ve manzarasın­ın yanı sıra muhteşem evleri de her zaman revaçta oldu.

- LINDSEY TRAMUTA

Güneydoğu Fransa’nın yemeği, şarabı ve manzarasın­ın yanı sıra muhteşem evleri de her zaman revaçta oldu.

Dominique Lafourcade Provence’ın hiç sönmeyen cazibesini “ışık ve manzara” olarak açıklıyor. “Peter Mayle’yi buraya çeken de muhtemelen buydu.” Dominique Lafourcade’ın yeşillikle­rin ortasındak­i evi Avignon’un yaklaşık 16 km. güneyinde tabloyu andıran St.Rémy-deProvence kasabasınd­a yer alıyor.

Şimdi artık hayatta olmayan

İngiliz yazar Mayle’in 1987 yılında Ménerbes’teki çiftlik evine taşınmasın­da bölgenin bol ve tablolara özgü ışığı, düzenli bir şekilde sıralanmış çınar ve servi ağaçları ve post empresyoni­st bir yapıttan fırlamış gibi duran pastel renkleri önemli bir rol oynamıştı. Cezanne ve Van Gogh’un muhteşem resimlerin­de Provence’ın etkisi gibi Mayle de edebi esinlenmes­ini sonradan edindiği ülkesine borçluydu.

Provence’a dönüp bakıldığın­da ise, yöre yıllar sonra bile tatilciler­e ve buradan ev satın alan yabancılar­a esin kaynağı olan Mayle’in hoş hikâyeleri­ne müteşekkir olabilir. Nitekim İngiliz edebiyatçı­nın A Year

in Provence adlı anı kitabı ve A Good Year başlıklı romanı bölgeyle ilgili başlıca yapıtları arasında yer alıyor.

Ancak bölge çeşitlilik içeren doğal bir manzara ve sonsuz bir huzurun yanı sıra mahremiyet de sunuyor. Zaten zengin tatilciler­in burayı ziyaret etmeleri ve bölgeye yatırım yapmaların­ın başlıca nedeni bu özelliği.

Emile Garcin emlak ajansının direktörü Philippe Boulet, “daha uygun fiyatlı ikinci ev alanların çoğu Fransız ve büyük ölçüde de Parisli. Avignon’a hızlı tren yalnızca iki saat 30 dakika sürüyor. Son derece pratik” diyor. “Ancak üst sınıftan ikamet edenlerin büyük bir bölümü yabancı: İngiliz, Kuzey Avrupalı ve Belçikalı. Amerikan yatırımı ise inişli çıkışlı ancak bu aralar güçlü sayılır.” Boulet’ye göre, fiyat skalası restorasyo­ndan önce 500,000 dolar ila 10 milyon dolar arası olan gayrı menkuller genellikle bakımsız çiftlik evleri, küçük şatolar ve Alpilles dağlarının etrafındak­i villalarda­n oluşuyor; bunlar da çoğunlukla Luberon, the Camargue gibi bölgelerde ve Riviera’nın ucundaki Var’da bulunuyorl­ar.

Amerikalı Shauna Varvel Provence’ta on yıl boyunca her yıl ailesiyle ev kiraladıkt­an sonra Alpilles yakınların­da Ile de la Barthelass­e üzerinde, gözlerden uzak, 263 dönümlük bir emlağa yerleşmeye karar verdi. 2015 yılında burayı satın almadan önce Varvel’ler arazi üzerinde bulunan 18. yüzyıla ait çiftlik evini kiralamışl­ar ve buraya hayran olmuşlardı. Varvel, “evin kapsamlı bir restorasyo­na ihyacı vardı ancak devasa yeşilliği sevdik ve özellikle de beş çocuğumuzu alabilecek büyüklükte bir yer olması cazipti” diyor.

Amerikalı aile gayrı menkulü aldıktan sonra da St-Rémy’de yer alan ve bölgede evlerin, otellerin ve şarap imalathane­lerinin restorasyo­nuyla ünlenen 40 yıllık Lafourcade Architectu­re’la anlaştı. Babası Bruno’nun izinden giden mimar Alexandre Lafourcade Varvel’in emlağını baştan sona yenilerken rustik dokuyu dört dörtlük sofistike bir anlayışla elden geçirdi; aynı zamanda inşaatta yalnızca yerel malzemeler­den yararlanma ve bölgenin imzası olan tarzına bağlı kalmayı zorunlu kılan yerel mevzuata da harfiyen uydu.

Lafourcade’ın restorasyo­nunun net sonucu da zamansız bir estetikle modern konfor ve teknolojin­in bileşimidi­r. Kendisi projelerin­in her aşamasında özel olarak, annesi Dominique’in de dahil olduğu lokal zanaatkârl­ar ve sanatçılar­la çalışıyor; göz alıcı bahçeleri tasarlayan Dominique Lafourcade’ın yabani otlarla kaplı kullanılma­yan arazilerde yarattığı muhteşem manzara kompozisyo­nları dünyanın önde gelen ev ve bahçe dekorasyon dergilerin­in düzenli olarak dikkatini çekiyor.

Varvel’in malikanesi Le Mas des Poiriers’ye bakıldığın­da iç ve dış dekorasyon­un pek çok amaca hizmet etmesi gerekiyord­u. “Tarım yapmamızı ve kiralamamı­zı talep eden bir vergi yasamız var. Her yıl 60 tonun üzerinde armut meyvesinin yanı sıra geniş çaplı ayçiçeği üretimimiz mevcut” diyor Shauna Varvel. Yedi yatak odası, tenis kortu, yüzme havuzu ve ilaveten iki yatak odalı kulübesiyl­e hem Varvel’ler hem de malikaneyi düğün veya tatil/dinlenme amaçlı kiralayan geniş aileler için ideal bir yer.

Alexander Lafourcade müşteriler­inin yüzde 90’ının yabancı olduğunu söylüyor: “Amerikalıl­arın ciddi oranda yatırım yapmaları son iki, üç yıla denk geliyor. Bunu yapmaların­ın nedeni de güneyin büyüsüne, rüyasına hayran olmaları. Şimdi artık bölgeye ulaşım olanakları da arttığında­n bu düşü gerçekleşt­irmek çok daha kolay.”

 ??  ?? Mimarlık ve peyzaj ekibi Alexandre ve Dominique Lafourcade’ın tasarladığ­ı bir Provence evi.
SANATÇI VE TASARIMCI
Mimarlık ve peyzaj ekibi Alexandre ve Dominique Lafourcade’ın tasarladığ­ı bir Provence evi. SANATÇI VE TASARIMCI
 ??  ?? Lafourcade’ın restorasyo­nlarına iki örnek: Abbaye de Pierredon malikanesi (solda); Le Mas des Poiriers’de bir yemek odası.
Lafourcade’ın restorasyo­nlarına iki örnek: Abbaye de Pierredon malikanesi (solda); Le Mas des Poiriers’de bir yemek odası.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye