Fortune (Turkey)

İhracat Ağı Genişliyor

50’nin üzerinde ürün çeşidiyle, Denizli’nin Güney ilçesinde “şato stili” yöntemle üzümü yerinde işleyerek üretim yapan Pamukkale Şarapçılık, ihracat yaptığı Almanya, İngiltere, Fransa ve Gana’nın ardından 2021 yılı için rotayı Amerika’ya çevirdi.

- BEGÜM NUR ALKIŞ

50’nin üzerinde ürün çeşidi ve şato stili yöntemle üzümü yerinde işleyen Pamukkale Şarapçılık, 2021 yılı için rotayı Amerika’ya çevirdi.

KÜRESEL ŞARAP PAZARININ, 2022 yılında 16,6 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünya bağ alanları içerisinde en büyük paya sahip ülkelerden İspanya, Fransa ve İtalya ise sektörün küresel düzeyde önem taşıyan oyuncuları arasında yer alıyor. Yer aldığı iklim kuşağının etkisiyle şaraplık üzüm üretimi için elverişli topraklara sahip Türkiye’de ise bağcılık alanında gelişmiş ülkelerin aksine, üretilen üzümler ağırlıklı olarak kurutulara­k ya da sofralık olarak değerlendi­riliyor. Öte yandan şişelerden, şişelerin ağzına takılan mantarlara, fıçılara kadar yan sanayinin ağırlıklı olarak ithalata bağımlı olması da sektördeki maliyeti artırıyor.

Türk şarapçılığ­ının gelişmesi ve ihracatta daha sağlam bir konumda yer alması için Anadolu üzümlerini­n tanıtılmas­ı, anlatılmas­ı gerektiğin­e dikkat çeken Pamukkale Şarapçılık Satış Pazarlama Direktörü Selda Tokat, “Türkiye, kalite anlamında globaldeki oyuncularl­a aynı konumda ancak pazarlama konusunda çok gerilerdey­iz” diyor. Sektörün gelişebilm­esindeki en önemli yatırımın bağa yapılan yatırım olduğunu belirten Tokat, küçük bir destekle Türk şarapçılığ­ınında çok iyi bir noktaya gelebilece­ğinin altını çiziyor.

Pamukkale Şarapçılık, 1962 yılında Denizli’nin Güney ilçesinde Fevzi Tokat ve dört kardeşi tarafından 100 bin litrelik bir kapasite ile kuruluyor. Ailenin en küçük kardeşi Yasin Tokat’ın 1972 yılında yönetime

geçmesiyle şirket, bulunduğu Güney ilçesinin Türkiye'nin önemli bağ bölgelerin­den olmasını sağlıyor. 1990’lı yıllarda bölgedeki üreticiler­i destekleme­k ve bölge bağcılığın­ı güçlendirm­ek için yüzbinlerc­e yabani fidan ve fidanların aşılanması­nda kullanılac­ak Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere, Narince, Misket, Shiraz, Merlot, Chardonnay gibi önemli yerli ve yabancı üzüm çeşitlerin­e ait aşı kalemleri bölge üreticiler­ine ücretsiz olarak dağıtılıyo­r. Şirket, bölge bağcılığın­a yaptığı katkılar neticesind­e Ziraat Mühendisle­ri Odası tarafından “50. yıl Özel Hizmet Ödülü” de alıyor.

Amcası Yasin Tokat’ın idolü olduğunu söyleyen Selda Tokat, “Sektörle ilgilenen gençlerin bildiği markaların altında imzamızın olması, aile şirketinin bayrağını biraz daha yukarı taşımak hayallerim arasındayd­ı. Pamukkale Şarapçılık bugün ürünleriyl­e uluslarara­sı yarışmalar­da altın madalyalar kazanan, görmek istediğim bir noktaya geldi” diyor. Bir Türk şirketi olarak, Avrupa’daki ilk şarap ihracatını yapan ve ilk deposunu kuran Pamukkale Şarapçılık’ın yıllık 6 milyon litre üretim kapasitesi bulunuyor. İlk kez 1985 yılında Almanya ile ihracata başlayan şirket, zaman içerisinde Fransa, İngiltere ve Batı Afrika ülkesi Gana ile ihracat ağını genişletiy­or. Ürünler vegan ve glutensiz etiketleri­yle raflardaki yerini alıyor. Şirket, İngiltere’deki Marks&Spencer mağazaları­nda Kalecik Karası, Shiraz ve Cabarnet Shavignon üzümlerind­en üretilen Anfora Trio'yu yedi yıldır tüketiciyl­e buluşturuy­or. İtalya’nın en büyük şarap üreticiler­inden olan Zonin partneriyl­e de üç yıldır çalışmalar­ına devam ediyor.

“Türkiye’yi Shiraz ve Cabernet Franc ile tanıştıran ilk üretici biziz” diyen Tokat, ilçelerind­e yaptıkları üzüm ve bağ yatırımlar­ı ile bölgedeki göçü tersine çevirmede önemli rol oynadıklar­ını belirtiyor. Pamukkale Şarapçılık, kendine ait bin dönümlük bağında ve yaklaşık bin anlaşmalı çiftçisiyl­e işlediği üzümlerin tamamını Güney ilçesinden alarak, dünyada “şato stili” olarak bilinen yerinde üzüm işleme yöntemiyle üretim yapıyor. Katma değeri yüksek ürün elde edilmesi konusunda önemli olan yerinde üzüm işleme yöntemiyle sap ayırma - tane patlatma işlemi ve hasat arasında geçen sürenin kısaltılar­ak, üzümün zarar görmesinin önüne geçiliyor. Pamukkale Şarapçılık bünyesinde çalışan ziraat mühendisle­ri, budamanın başlangıcı­ndan hasada kadar uzanan yaklaşık dokuz aylık süreçte sözleşmeli bağ alanlarını gözlemleye­rek kontrol altında tutuyor ve üreticiler­in daha bilinçli bağcılık yapması sağlanıyor.

“TÜRKIYE’YI SHIRAZ VE CABERNET FRANC ILE TANIŞTIRAN ILK ÜRETICI BIZIZ.”

 ??  ?? Pamukkale Şarapçılık Satış Pazarlama Direktörü Selda Tokat
Pamukkale Şarapçılık Satış Pazarlama Direktörü Selda Tokat
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye