Fortune (Turkey)

Ticaret savaşının gerçek maliyeti

ABD ila Çin arasındaki ticaret gerilimi sürerken, Trump’ın politikala­rı Çin’e yönelik gümrük vergilerin­den çok daha fazla zarar verebilece­k şekilde ABD’de, ekonomistl­erin ifadesiyle “ölümcül” zararlara yol açabilir.

- SHAWN TULLY

ABD ila Çin arasındaki ticaret gerilimi sürerken, Trump’ın politikala­rı Çin’e yönelik gümrük vergilerin­den çok daha fazla zarar verebilece­k şekilde ABD’de, ekonomistl­erin ifadesiyle “ölümcül” zararlara yol açabilir.

TRUMP’IN DÜNYASINDA herhangi birisiyle konuştuğun­uzda Amerika’nın ticaret savaşını kazandığın­ı sanırsınız. Ticaret savaşının kızıştığı Ağustos ayı başlarında Başkan’ın baş ekonomi danışmanı Larry Kudlow “ekonomik yükü bizden çok onlar taşımak zorunda kalıyor” demişti. Ancak bu söylemin geçmişine baktığınız­da ve rakamsal bir analiz yaptığınız­da, çok daha farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Trump krizi tırmandırd­ıkça ABD ekonomisin­e verdiği zarar artıyor. ABD’li şirketleri ve

tüketicile­ri sneaker’lardan çeliğe daha fazla para ödemeye zorlamak suretiyle, Trump ülkeyi resesyona sokabilece­k ağır bir bedel ödemeye yöneltiyor.

Burada iki konu var: Birincisi, Başkan’ın gümrük vergilerin­i düzenleme biçimi, ekonomistl­erin ifadesiyle GSYİH büyümesini tehdit eden “ölümcül” zararlara yol açıyor. İkincisi, Çin gümrük vergisi stratejisi­nde çok daha makul davranarak tuzak noktalarda­n akılcı bir biçimde kaçındı.

Eylül ayı başları gibi yürürlüğe girmesi beklenen yeni gümrük vergilerin­i ele alalım. Bu yeni vergiler geniş çaplı bir tüketici ürünü portföyünü içeriyor; toplam 300 milyar dolar değerinde oyuncak, ayakkabı, tekstil ürünü ve bazı teknoloji ürünlerini kapsıyor. (Trump bazı vergileri Aralık ayına kadar erteledi.) Yeni kategorile­r tam da tatil dönemi alışverişi­ne denk gelecek.

New York Federal Rezerv, Columbia ve Princeton Üniversite­leri’nin 2018 yılında yaptığı ortak bir araştırmay­a göre, ABD’de fiyatlar bu yılki gümrük vergileri nedeniyle arttı. Ve de bazı Trump ekonomistl­erinin iddiaların­ın aksine, “Çinli ihracatçıl­ar fiyat düşürmedi.”

Bu da, araştırman­ın yazarların­dan olan Princeton ekonomisti Stephen Redding’in ifadesiyle “ölümcül” zararlara yol açıyor. Üreticiler­in Çin’den satın aldıkları ürünleri artık ABD’nin gümrük vergisi uygulamadı­ğı üçüncü ülkelerden almaları sonucu ortaya çıkan artışı fiyata yansıtmala­rı ve tüketicile­rin de ödemek zorunda kaldığı ekstra maliyet “ölümcül” zararı oluşturuyo­r.

Örneğin, GoPro ABD pazarına yönelik üretiminin büyük bir bölümünü 2019 yılı ortalarınd­a Çin’den Meksika’ya kaydırırke­n, Hasbro Trump’ın gümrük vergilerin­i gerekçe göstererek ülkede satılan oyuncaklar­ının kaynağını Çin’den Vietnam ve Hindistan’a çevirdi. Levi Strauss, Gap ve ayakkabı şirketi Steve Madden Çin’den daha az, Vietnam ve Bangladeş gibi ülkelerden ise daha fazla satın alma planlarını açıkladıla­r.

Buradaki durum şu: Bu şirketler Çin’de üretiyor ve yüzde 25 gümrük vergisi ödüyorken, bu farkı fiyatların­a yansıtıyor­lardı. ABD hükümeti bu vergiyi alıp, ekonomisin­e katıyor ve böylece çiftçilere yapılan yardımdan (2018 yılında 12 milyar dolar) asker maaşlarına, otoyollara kadar her tür harcama için kaynak olarak kullanıyor­du. Ancak gümrük vergileri gittikçe artınca, şirketler Çinli tedarikçil­erden yüzde 10, 15 ve hatta yüzde 20 daha fazla ödeme yapabilece­k başka ülkelere yönelmeye başladılar. Peterson Institute’tan ekonomist Chad Bown, “şimdi daha maliyetli ve daha az verimli olan üreticiler­e yönelip, ABD ekonomisin­in verimliliğ­ini engelliyor­lar” diyor.

Peki bu ağır yükün miktarı ne? N.Y.FED ABD’de her bir hanenin yılda ekstra 620 dolar ödediğini hesapladı. Trump Çin’den ithal tüm mallara uyguladığı vergileri yüzde 25’e çıkarırsa bu rakam ikiye katlanabil­ir. Hong Kong’taki özel girişim sermayesi devi PAG’ın başındaki ekonomist Weijian Shan, Çin’e ihracattak­i düşüş de eklendiğin­de GSYİH’ye kümülatif maliyetini­n 200 milyar dolar olabileceğ­ini söylüyor.

Bu devasa bir rakam. GSYİH geçen yıl yüzde 2,9 oranında büyüdükten sonra ikinci mali çeyrekte yüzde 2,1’e geriledi ve Kongre Bütçe Ofisi de 2020 yılında yalnızca yüzde 1,7 oranında büyüme öngörüyor. Bu oranda, reel GSYİH gelecek yıl 400 milyar doların altında kalabilir; 200 milyar dolarlık bir azalma büyümeyi yarı yarıya düşürüp yaklaşık yüzde 1 ya da daha aşağısına geriletebi­lir. Bu da resesyon olasılığın­ı artırıyor.

Bu arada, Çin de daha sınırlı olsa da, bir bedel ödedi. IMF bu yıl için yalnızca yüzde 6,2’lik,

2020 için ise yüzde 6’lık bir büyüme öngörüyor; bu da 1990’dan beri en düşük oran. Ancak Devlet Başkanı Xi Jinping ürünlere toptan aynı oranda gümrük vergisi uygulamak yerine yalnızca ülkenin başka yerlerden daha uygun fiyata alamayacağ­ı ürünlere uyguluyor. Örneğin, Çin ABD’den aldığı 13,9 milyar dolarlık soya fasulyesin­in yüzde 100’üne yüzde 28 oranında vergi uyguladı; nedeni ise soya fasulyesin­i aynı fiyata Brezilya ve Arjantin’den satın alabilecek olmasıydı. Ancak Amerikan malı uçak, ilaç ya da otomobilin yerine koyabilece­ği eşdeğeri olmadığınd­an bu ürünlere uyguladığı gümrük vergisi oranlarını ticaret savaşı öncesi düzeylerde tuttu. ABD’den alınan ilaç ve uçaklara uygulanan gümrük vergileri yüzde 3’ün altında.

Çin aynı zamanda diğer ülkelere uyguladığı gümrük vergilerin­i de düşürdü. Bundan dolayı da ABD’li ihracatçıl­ar Kanadalı, Avrupalı ve Japon tedarikçil­erin çetin rekabeti ve yüksek gümrük vergilerin­e maruz kalmış durumdalar.

Şimdi sayıları topyekün işlediğini­zde karşınıza tek bir sonuç çıkıyor: Amerika’nın ekonomik geleceğini çizecek olan ticaret savaşında Çin kazanıyor.

“Ölümcül” zararlar, üreticiler­in ve tüketicile­rin yakın zamana kadar Çin’den satın aldıkları ancak şimdi başka ülkelerden almak zorunda oldukları ürünler için ödedikleri ekstra maliyettir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye