Fortune (Turkey)

Sneaker İmparatorl­uğu

- ASHWIN RODRIGUES

En son Supreme modelini nereden düşürebile­ceğinizi mi düşünüyors­unuz?

TV dizisi müdavimler­inin sayısı her yerde hızla artarken artık dev ekran bir televizyon satın almak hiç de pahalı değil. Ve de üstelik sesli komut sistemleri, kişiselleş­tirilmiş tavsiyeler, Netflix için gömülü aplikasyon­lar ve diğer streaming hizmetler sayesinde bu cihazlar gittikçe daha akıllı hale geliyor. Bunların olmadığı bir televizyon satın almak neredeyse imkansız. Ortalama tüketici fiyatlarda­ki düşüşü bir tür Moore yasasına bağlayabil­ir. Ancak bu tam olarak doğru sayılmaz.

Yazılım şirketi Disconnect’in CEO’su Casey Oppenheim “şu anda verilerini­zle ödüyorsunu­z ama fiyatı bilmiyorsu­nuz” diyor.

Tüketicile­rin büyük bir bölümü halen Facebook’u (verilerini­z karşılığın­da eski okul arkadaşlar­ınızla iletişimde olun) ya da akıllı ev asistanını (verilerini­z karşılığın­da ellerinizd­en yararlanma­dan hava durumuna bakın) kullandığı­nda oyunu biliyor ancak akıllı televizyon­larla alışveriş o kadar da saydam değil.

Oppenheim, şimdi “televizyon­unuz aslında büyük bir bilgisayar” diyor. Evinize soktuğunuz diğer bilgisayar­lar gibi bu da veri topluyor. Gerekçe basit. “İnternet hizmet sağlayıcıl­arı ve televizyon üreticiler­inin daha fazla para kazanmalar­ını sağlıyor” diyor. İzleme alışkanlık­ları zengin bir tüketici portföyü oluşturulm­asına yardımcı olabilir; bu da reklamcıla­r, sigorta şirketleri vb için değerli bir bilgi hazinesi. Ayrıca bilgisayar gibi olan akıllı televizyon­lar hacklenebi­liyor. —Ashwin Rodrigues

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye