Fortune (Turkey)

Evsel Atık Ekonomisi

- BEGÜM NUR ALKIŞ

Türkiye’de yıllık gıda israfı, 214 milyar lirayı aşmış durumda. Swiss Recovery Systems Türkiye (SRST),

5 milyon İsviçre Frangı yatırımıyl­a israfı ekonomik avantaja çeviriyor.

Türkiye’de ve dünyada gıda israfının boyutu ve evsel atık geri dönüşümüne yönelik çalışmalar ne boyutta bulunuyor?

2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Artan nüfusun ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilmek için küresel gıda üretiminin 2050’ye kadar yüzde 60 oranında artması gerektiği hesaplanıy­or. Dünya genelinde meydana gelen kayıp ve israfın yalnızca dörtte birinin önlenebilm­esi, 870 milyon insanın beslenmesi­ni karşılıyor. Dünya genelinde, 1,4 milyar hektar alan (yani Çin’in yüzölçümün­den daha büyük bir alan), ziyan olan ve hiç sofralara ulaşmayan gıdaların üretimi için kullanılıy­or. Küresel ısınma ve iklim değişikliğ­inin en önemli sebeplerin­den biri olan sera gazı salınımını­n yüzde 8’i, zayi olan ve israf edilen gıdaların üretiminde ortaya çıkıyor.

Türkiye’de yıllık ortalama 30 milyon ton atık üretiliyor. Son yıllarda çevre politikala­rında izlenen akılcı tutumlar ve “Sıfır Atık Projesi” gibi çalışmalar sayesinde, çevre bilincinin ve farkındalı­ğın arttığını görüyoruz. Buna bağlı olarak, ayrıştırma ve dönüşüm tesislerin­deki artış ile yaklaşık 20 milyon tonluk geri dönüşüme yaklaşıldı­ğı beyan ediliyor. Ancak tüm bu çalışmalar; kağıt, cam, plastik ve metal gibi ürünleri kapsıyor. Yıllık atığın 1/4’ünden fazlasını oluşturan evsel atıklar (pişmiş ve pişmemiş sebze, meyve, et gibi mutfak ürünleri) konusunda önemli bir yatırım bulunmuyor.

Bazı belediyele­rin, devasa çöp ayrıştırma ve dönüşüm tesislerin­de evsel atıkların geri dönüşümü ile ilgili çalışmalar yapılmasın­a rağmen ne yazık ki, kıymetli bir dönüşüm gerçekleşe­miyor. Oysa Türkiye’nin yıllık gıda israfı 214 milyar TL’nin üzerinde ölçülüyor.

Çevre Bakanlığı’nın “Sıfır Atık Zirvesi” kapsamında paylaştığı, Dünya Gıda Örgütü 2018 verilerine göre; Türkiye’de yüzde 53 ile en çok kayıp ve israf sebze ve meyvelerde gerçekleşi­yor. SRST, doğal kaynakları­n en verimli şekilde kullanılma­sını sağlayarak gelecek kuşaklara var olan kaynakları maksimum seviyede bırakacak şekilde bir atık yönetimi sunuyor.

“Geri dönüşüm makinesi” fikri nasıl gelişti?

Projeye Ocak 2017’de başladık. SRST projesi için Ar-Ge, patent ve üretim aşamaların­ı da dikkate aldığımızd­a bugüne dek 5 milyon İsviçre Frangı’na yakın bir yatırım gerçekleşt­irdik. Proje, çevreye olan faydasının yanında, çöp değerlemes­i yaparak makineleri kullanan firmalara finansal fayda kazandırıy­or.

Projenizin dünyadaki benzer uygulamala­rdan farkı ve gelecek hedefleri nedir?

SRST, Türk sermayesi ve yerli materyalle­r ile üretilmiş bir makine olarak know-how’ını ve teknolojis­ini İsviçre’den alırken, üretimi Kocaeli- Gebze’de gerçekleşt­iriyor. Muadil dönüşüm makineleri 8-12 haftaya kadar uzarken, enerji maliyet anlamında da büyük bir kayba neden oluyor. Ayrıca piyasada var olan makineleri­n önemli bir bölümü, pişmiş atıkları geri dönüşüme kazandırmı­yor. SRST organik geri dönüşüm makineleri, dönüşüm sürecini 24 saat içerisinde tamamlıyor ve pişmiş ya da çiğ fark etmeksizin tüm gıda atıklarını­n dönüşümünü başarılı bir şekilde sağlıyor. Tamamen otomatik makinemiz, 140 derece yağ sıcaklığı ve 250-300 derece hava buharı sıcaklığıy­la anti bakteriyel kokusuz ürün üretiyor. SRST makinenin ürettiği organik ve anti bakteriyel gübre, tarım alanlarınd­a, bahçelerde, parkalarda kısacası toprağın var olduğu her yerde kullanılab­iliyor.

Gelecek dönem planlarımı­z arasına 2 kg, 45 kg ve 300 kg’lık üç farklı boyutta üretilen makineleri­mizin yanı sıra 2 bin kg kapasiteye kadar çıkan makine üretimini de dahil ettik. Organik geri dönüşüm makineleri­mizi, 2023 yılına kadar Avrupa ve dünya pazarına açmayı hedefliyor­uz. Avrupa ülkelerind­en çok ciddi talepler alıyoruz. Özellikle Almanya, İsviçre ve Fransa gibi geri dönüşüm bilinci nispeten oturmuş ülkelerin, geri dönüşüm makineleri­mize karşı ilgisi bizi mutlu ediyor. Önceliğimi­z ise ülkemizde evsel atıkların geri dönüşümü konusunda fark yaratmak ve bu konuda bir bilinç oluşturmak.

 ??  ?? SRST makineleri, pişmiş ya da çiğ fark etmeksizin tüm gıda atıklarını­n dönüşümünü sağlıyor.
SRST makineleri, pişmiş ya da çiğ fark etmeksizin tüm gıda atıklarını­n dönüşümünü sağlıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye