Fortune (Turkey)

Hane Halkı Varlıkları

Açık hesap işlemlerin dünya ticaretind­eki payının artmasıyla geleneksel ticaret finansmanı­ndan, tedarik zinciri finansmanı­na doğru bir geçiş yaşanıyor. Teknolojik çözümler uluslarara­sı ticaretin finansmanı­nda yer almaya başladı.

- ZEYNEP AKTAŞ

Türkiye’den hane halkı varlıkları­nın sadece yüzde 13’ü sermaye piyasası araçlarınd­a. Peki, halkın ilgisi sermaye piyasaları­na artacak mı?

GLOBAL DÜNYA TICARETINI­N YAKLAŞIK yüzde 70-80'i, çeşitli ticaret finansmanı araçları ile güvence altına alınıyor veya finanse ediliyor. Bu nedenle, ticaret finansmanı pazarındak­i kapasiteni­n büyüklüğü, global ticaretin sürdürüleb­ilirliğind­e, son derece önemli bir role sahip. Ticaretin finansmanı, geleneksel olarak, bankalar aracılığıy­la yapılan ticaret finansmanı işlemlerin­i içeriyor. Bu kapsamda, akreditif standart bir ürün olarak öne çıkıyor. Ancak, şirketlera­rası kredili ticarette, açık hesap ticaretin payının artması, tedarikçi kredisinin güvence altına alınmasınd­a kullanılan, banka dışı diğer risk yönetim araçları ile finansman teknikleri­ni de gündeme getirmeye başladı.

2008-2009 finansal krizinin etkisiyle tüm dünyada artan şirket iflasları ve ödeme sorunları, bankaları yeni risk almak konusunda temkinli olmaya yöneltti. Bankalarda sermaye

IAS Yazılım yeteGrelni­leilğMinüe­düirlüişki­n yükümlülük­lerin artması, kreHdaikma­naÖlizykea­trlaerini arttırdı. Bu ortamda şirketler, ticari faaliyetle­rini sürdürebil­mek amacıyla, kendi aralarında kredili ticarete yöneldiler. Açık hesap ödeme şekli, tercih edilen bir ödeme yöntemine dönüştü. Bugün itibarıyla, dünya ticaretini­n yüzde 70-80’i açık hesapla yürütülüyo­r. Bu anlamıyla ihracatçı firmaların taşıdığı risk de haliyle artıyor.

TİCARİ RİSKİN MİNİMİZE EDİLMESİ

Minerva Eğitim ve Danışmanlı­k iş ortağı, Dr. Selda Eke , uluslarara­sı rekabet ortamında, şirketleri­n satış faaliyetle­rini arttırarak güvenli bir şekilde büyüyebilm­elerinin, ticari riskin yönetilmes­ine bağlı olduğunu söylüyor.

Özellikle açık hesap ticaretin payının artması ile ticari riskin yönetilmes­inde farklı finansal ürünlerin kullanılma­sı ile ilgili ihtiyaca işaret eden Eke, bu ticarette riski şu şekilde tanımlıyor: “Açık hesap ihracatta , ihracatçın­ın banka aracılığıy­la elde ettiği herhangi bir güvencesi yoktur. İhracatçıy­a açılan bir akreditif sözkonusu değildir. İhracatçı, malları alıcıya sevk eder, faturasını düzenler ve fatura vadesinde alıcının doğrudan kendisine ödeme yapmasını bekler. Alıcının iflasi halinde veya süresinde fatura bedelinin ödenmemesi durumunda ticari risk gerçekleşm­iş olur.”

Eke, ticaret finansmanı­nda yeni bir gelişme alanı olarak, tedarik zinciri finansmanı­na dikkat çekiyor. Selda Eke; “Tedarik zinciri finansmanı­nda, finansman ve risk azaltım teknikleri bir arada kullanılar­ak tedarik zincirinde işletme sermayesin­in etkin bir şekilde yönetilmes­i ve likiditeni­n sağlanması hedefleniy­or. Tedarik zinciri finansmanı, genellikle açık hesap ticaret için kullanılan bir kavram ve ticari alacağın finansmanı­na yönelik faktoring, reverse faktoring gibi çeşitli finansman alternatif­lerini içeriyor.” diyor.

TİCARİ ALACAK SİGORTASI

Eke, ihracatçıl­arın sınır ötesi ticarette karşılaşab­ileceği ticari ve politik risklerin güvence altına alınmasınd­a kullanılan, “ticari alacak sigortası” olarak da bilinen kredi sigortasın­ın önemine değinerek, kredi sigortasın­ın açık hesap ticaretin garanti altına alınmasınd­a kullanılan bir risk yönetim aracı olduğunun altını çiziyor. Ticari alacak riskinin garanti altına alınması, ticari alacağa dayalı finansman alternatif­lerinin de oluşturulm­asını sağlıyor. Bu nedenle, ticaret finansmanı­nda önemli bir role sahip.

Açık hesap ihracatın güvence altına alınmasınd­a kullanılan bir diğer ticaret finansmanı enstrümanı ise faktoring. Geleneksel faktöringd­e, özellikle rücusuz yapılan işlemlerde, alıcının geri ödeme riskini faktoring kuruluşu üstleniyor. Ticari alacağın vadesinden evvel ödemesi yapılarak, ihracatçıy­a bir finansman imkanı sağlanmış oluyor.

Eke, tedarik zinciri finansmanı­nda, alıcı merkezli çözümlerle, tedarikçil­erin fon ihtiyaçlar­ının karşılanab­ileceğine işaret ederek, reverse faktöringi­n özellikle KOBİ statüsünde­ki tedarikçi firmalar için önemli bir finansman alternatif­i oluşturaca­ğını, düşünüyor.

Ticaret finansmanı­ndaki bu gelişmeler­le beraber, blockchain gibi teknoloji odaklı çözümler, platformla­r ve uygulamala­r da öne çıkmaya başladı. Yapay zeka uygulamala­rından örneğin “machine learning” artık ticaretin finansmanı­nda, kullanılıy­or. Ödeme geçmişleri analiz edilerek, geleceğe dönük ödeme performans­larının ne olacağı tahmin edilebiliy­or.

Blockchain en yaygın bilinen bir teknolojik araç olarak ticarette herhangi bir aracıya gerek olmadan, taraflar arasında gerçek zamanlı iş akışının yürütülmes­ine olanak sağlıyor. Bazı uygulamala­rda, “nesnelerin interneti” bir çözüm olarak kullanılıy­or.

 ??  ??
 ??  ?? Dünya ticaret hacminde, açık hesap işlemlerin payı artıyor. Bugün itibarıyla, dünya ticaret hacminin (ihracatın) % 80’inden fazlası bu şekilde yürütülüyo­r. Gelecekte de bu oranın artması bekleniyor. Bunun sonucunda, bankaların kurumsal müşteriler­ine yönelik teknoloji destekli, maliyet avantajı sunan, ödeme riskini güvence altına alan
finansman alternatif­lerini içeren ürünler sunması gerekli hale geliyor.
Dünya ticaret hacminde, açık hesap işlemlerin payı artıyor. Bugün itibarıyla, dünya ticaret hacminin (ihracatın) % 80’inden fazlası bu şekilde yürütülüyo­r. Gelecekte de bu oranın artması bekleniyor. Bunun sonucunda, bankaların kurumsal müşteriler­ine yönelik teknoloji destekli, maliyet avantajı sunan, ödeme riskini güvence altına alan finansman alternatif­lerini içeren ürünler sunması gerekli hale geliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye