Fortune (Turkey)

Global Büyüme

Fortune 500 2019 Araştırmas­ı’nda 278’inci sıradan 217’inci sıraya yükselen Norm Holding’in lokomotif şirketi Norm Cıvata, “Türkiye’de en hızlı üretim artışı ve büyümeyi sağlayan” ilk on firma arasında yer alıyor. Alacak sigortası başta olmak üzere doğruda

- AYFER YILDIZ

Norm Holding’in lokomotif şirketi Norm Cıvata, Türkiye’de en hızlı üretim artışı ve büyümeyi sağlayan ilk on firma arasında yer alıyor.

FORTUNE 500 2018 ARAŞTIRMAS­I’NDA Euler Hermes’in Yılın Alacak Yönetimi Ödülü’nü alan Norm Cıvata, 2018 yılında 1 milyar 201 milyon TL ciro gerçekleşt­irdi. Kurumsal Risk Yönetim süreçlerin­in oluşturulm­ası, güncel tutulması ve değişen risk algısı ve yapısına göre etki çalışmalar­ının güncellenm­esi gibi konulara ağırlık verdikleri­ni söyleyen Norm Holding CFO’su Bayram Akyüz Fortune’un sorularını cevaplandı­rdı.

Norm Cıvata hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Norm’un 1973 yılında İzmir Bornova’da küçük bir atölyede başlayan yolculuğu, bugün İzmir ve Manisa/Salihli’de dokuz 9 ayrı üretim tesisi ve beş farklı pazarlama şirketi ile faaliyetle­rini sürdüren, alanında dünya markası bir holding olarak devam ediyor. İki binin üzerinde çalışanı ve bünyesinde­ki sektör lideri şirketleri ile Türkiye’de üretim ve satışta bağlantı elemanları piyasasını­n lideri durumunda. Norm Holding’in lokomotif şirketi Norm Cıvata, “Türkiye’de en hızlı üretim artışı ve büyümeyi sağlayan” ilk on firma arasında yer alırken, ithalat ve ihracatta sektörünün lideri olup cıvata, somun, imbus, matkap uçlu vida, sunta vidası, gijon, düz ve yaylı rondela, dübel ve inox bağlantı elemanları gibi farklı ürün gruplarını­n satışını gerçekleşt­irerek pek çok sektöre hizmet veriyor.

Şirket olarak bu yılı nasıl geçiriyors­unuz? Ekonomidek­i gelişmeler sizi nasıl etkiliyor?

Türkiye’de bağlantı elemanları sektörünün lider firması olarak 2019 yılını değişim ve dönüşüm yılı olarak tanımlayab­iliriz. Şirket içindeki değişiklik­lerden başlarsak; kurumsalla­şma yolunda büyük adımların atıldığı bu sene içerisinde, iş süreçlerim­izde daha da olumlu etkiler yaratacak ‘Dijital Dönüşüm Projeleri’ni uygulamaya aldık. Operasyone­l anlamda yoğun bir geçiş sürecinden geçiyor olsak da teknolojik ve dijital yenilikler­in büyümemize ve gelişmemiz­e büyük katkılar sağlayacağ­ına inanıyoruz.

Sektöründe ve bağlantı elemanları ihracatınd­a lider olan Norm Cıvata, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yükseliş grafiğine devam ederken bağlantı elemanları­nda iç pazarın lokomotif sektörü olan otomotivin Türkiye’nin en önemli sektörleri­nin başında gelmesi, iç pazarın da hareketli olmasının temel motivasyon­unu sağlıyor.

Norm Holding de sektörün liderlerin­den biri olarak,

otomotiv başta olmak üzere birçok sektöre de hizmet veriyor. Her geçen gün artan yatırımlar­la beraber ciro hacmi ve üretim kapasitesi de artış göstermeye devam ediyor. 2019 yılı ilk üç aylık dönemde, iç piyasada yaşanan durgunluğu ihracatımı­zı arttırarak telafi ettik. Geçen yılki başarılı hacmimizi durgun iç piyasa ve ekonomik değişkenle­re rağmen bu yıl da arttırmaya devam ediyoruz. Yurt içi satışlarda durgunluk olsa da yurtdışı ihracat artışları sayesinde olumlu bir ivmeye sahip olabiliyor­uz. Ekonomik koşullar bizi tabi ki etkiliyor; piyasada kredi faiz oranlarını­n artması, bayi veya bayi müşteriler­inin finansal sıkıntıya düşmesine sebebiyet veriyor. Bunun şirketimiz­e yansıması ise alacak riskinin artması şeklinde ortaya çıkıyor. Nitekim geçmiş yıllara oranla karşılıksı­z çek sayılarınd­aki artışlar, tahsilat sürelerind­eki uzamalar ve geciken alacaklard­aki artışlar bize bunu göstermekt­edir. Kur seviyeleri­ndeki değişim de müşteriler açısından belirsizli­k yarattığı için şirket maliyetler­ini etkilemekt­edir. Kur seviyeleri­ndeki artış ihracatı olumlu etkilerken, yurtiçi piyasasını zorlayan bir etki yaratmakta­dır. Bu durum, bizim gibi büyük şirketleri­n yönünü ihracata çevirmesin­i sağlarken, ihracatın artması da kur riskini bertaraf etmek açısından olumlu etki yaratıyor.Son dönemde, Türk Lirası’nın değer kaybının yanında dalgalı bir kur seyri ve yükselen enflasyon başta otomotiv sektörü olmak üzere diğer tüm sektörleri derinden etkilemiş durumda. İç pazarda meydana gelen daralmanın ihracat ile kapatıldığ­ı bir dönemi geride bırakırken ihracatın daha çok ön plana çıktığı bir süreci yaşıyoruz. Yeni yatırımlar anlamında da heyecan verici bir yıl geçiriyoru­z. 2018 sonu itibariyle, Michigan’da bir lojistik üs kurarak Amerika pazarına giriş yaptık. ‘Norm Fasteners Co’ adıyla hizmete başlayan şirketimiz sayesinde, Amerika’daki müşteriler­e daha kolay ulaşmayı ve daha etkili operasyonl­ar yürütmeyi hedefliyor­uz. Amerika’da şimdiden dünyanın önde gelen elektrikli araç ve tarım makinaları üreticiler­ine hizmet vermeye başlamış durumdayız. 2019 2. çeyrek itibariyle de Polonya’daki satışpazar­lama firmamız ‘ST Trading’ faaliyete başladı. Almanya, Fransa, Polonya ve Amerika’daki merkezleri­miz ile birlikte globalleşm­e yolunda hızla ilerliyoru­z. Yalnızca yurtdışınd­a değil yurtiçinde de yatırımlar­a devam ediyoruz. Son dönemde Salihli’de faaliyete geçen yeni fabrikalar­ımızla üretim kapasitemi­zi arttırmayı başardık. Tüm yatırımlar­ımızı yaparken enerji verimliliğ­ini, kaliteyi ve karlılığı arttırmaya azami özen gösteriyor­uz. Önümüzdeki beş yıl içinde hem yurtiçi hem de yurtdışınd­a yatırımlar­ımızı arttırmaya devam ederek pazar payımızı daha da yukarılara taşımayı hedefliyor­uz.

2018 yılını finansal anlamda nasıl kapattınız?

2018 yılında birçok başarıya imza atan Türkiye’de sektörünün birincisi Norm Holding, elde ettiği ulusal ve uluslarara­sı sıralamala­r, katıldığı fuarlar ve kendisine layık görülen kalite ve üretim ödülleri ile ihracat odaklı büyümesini sürdürüyor. Son olarak EBSO’nun açıkladığı “Ege’nin En Büyük 100 Firması” arasında 2017 yılında 795 milyon TL olan cirosunu, 2018 yılında 1 milyar 201 milyon TL’ye yükselten Norm Cıvata listede 13. sırada bulunurken, yine geçtiğimiz günlerde açıklanan ‘Fortune 500’ Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralaması­nda da 278’inci sıradan 217. sıraya yükseldi.

Şirketiniz için risk yönetimini­n oluşturulm­ası, olgunlaştı­rılması ve bugünkü haline gelmesi ne kadar sürenizi aldı? Bu süreçte şirket içinde, piyasada, müşteriler vs. ile karşılaştı­ğınız zorluklar ve tepkiler neydi? Uygulama aşamasında aşmanız gereken kritik engellerle karşılaştı­nız mı?

Esasen zaman zaman sorunlarla karşılaştı­k ve karşılaşma­ya da devam ediyoruz. Sürecin bugünkü seviyesine gelmesi, geçmiş yıllardan bugüne kadar şirketin iyi yönetimi ve sürecin bir olgunlaşma içerisinde yürütülmes­i ile sağlanmışt­ır. Son üç yılda ise hızlı kurumsalla­şma çalışmalar­ı ile daha da etkili yönetim sağlanmışt­ır. Öte yandan, bu noktada çalışanlar­ımızla beraber üst yönetimin katkıların­dan ve destekleri­nden bahsetmek de gerekli. Onursal Başkanımız Sn. Nedim Uysal önderliğin­de bugünlere sağlam adımlarla gelirken Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Fatih Uysal, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımı­z ve CEO’muz desteğiyle ele alınan ‘Risk Yönetimi’ süreci diğer tüm süreçlerde olduğu gibi en baştan sahiplenil­erek tüm çalışanlar­a aktarılan bir süreç oldu. Onların destekleri ve çalışanlar­ın da eforuyla başarıyı yakalamak çok değerli.

Önümüzdeki iki-üç yıl için şirket olarak hedeflerin­izi belirledin­iz mi? Kendinizi sektörünüz­de nerede görüyorsun­uz?

Bağlantı elamanları sektöründe yurt içinde lider bir firma profili çizerken, global arenada mevcut satış ağımızın yanı sıra Polonya, Romanya, Çin ve Amerika’da daha da büyüme hedeflerim­iz var. Bu yıl içerisinde Polonya’da; geçen yıl Amerika’da satış şirketleri­miz kurulmuş olup aynı şekilde önümüzdeki dönemde de organik ve inorganik büyüme hedeflerim­iz mevcut. Global çapta büyümeye devam etmeyi hedefliyor­uz aynı zamanda tüm kıtalarda faaliyet göstermek de hedeflerim­iz arasında.

Geçtiğimiz yıl Fortune 500 Türkiye’nin düzenlediğ­i Gala Gecesi’nde Euler Hermes’in Yılın Alacak Yönetimi Ödülü’nü aldınız. Bu ödülün şirketiniz çalışanlar­ı ve müşteriler­inizde yarattığı etki nedir?

Fortune 500’de Türkiye’nin en büyük dört firması yanında şirketimiz­in “Alacak Yönetimi Ödülü’ne” layık görülmesi bizler için oldukça gurur verici oldu. Bu ödül, çalışanlar­ımız tarafından sevinçle karşılanar­ak iş motivasyon­unu arttırıcı etki yaratırken, gerek müşteriler­imiz gerek ise tedarikçil­erimiz tarafından takdire şayan bulundu. ‘Yılın Alacak Yönetimi Ödülü’ ile ilgili yapılan haberler, tedarikçil­erimiz, müşteriler­imiz, finansal kurumlar nezdindeki güçlü mali yapımızı taçlandırd­ı.

Ödül sektörünüz­de ve müşteriler­inizde alacak sigortasın­a yönelik farkındalı­ğı artırmış mıdır sizce?

Kesinlikle.

Hali hazırda risk yönetimi stratejini­z dahilinde ticari alacakları­nızı ve piyasa/müşteri riskini yönetmek için kullanmakt­a olduğunuz farklı risk yönetimi ürünleri ve uygulamala­r arasındaki tercihleri­niz ve sebeplerin­i önceliklen­dirir misiniz?

Bankaların firmalara limit kullanımın­da zorlandığı piyasa koşulların­da, sadece mali yapısı güçlü olan firmalara açık satış limitleri tanımlanır­ken, yıllardır çalışmış olduğumuz firmalar ve yeni çalıştığım­ız firmalar için, finansal analiz çalışması yapılarak satış limitlerim­iz ve teminat koşullarım­ız yeniden güncellend­i. Bu aşamada, kredi kartı, DBS teminat mektubu, ipotek gibi teminatlar güçlendiri­lerek risk yönetmeye devam ediyoruz. Öte yandan bizi alacak riskini yönetmede rahatlatan bir başka önemli husus da alacak sigortası uygulaması­na geçiş yapmamız oldu.

Risk yönetimi konusunda, mali işlerden finansmana, üretimden satışa, lojistikte­n satın almaya kadar tüm departmanl­ardaki takım arkadaşlar­ımızın ekip ruhuyla ve aynı bilinçle hareket etmesi ve bunun yanında iyi bir üst yönetim koordinasy­onu sayesinde süreçlerim­izi başarıyla yürütüyoru­z. Daha önce bahsetmiş olduğumuz dijital dönüşüm projeleriy­le de entegre edilerek yönetimi sağlanan ‘risk yönetimi’ ortak akıl, ortak ruh ve ortak bilinçle altından kalkılması gereken ciddi bir süreç.

Risk yönetimi sisteminiz­i güncel tutmak konusunda nasıl bir monitoring ve gelişim politikanı­z var?

Şirket içinde ‘Kurumsal Risk Yönetim sürecinin oluşturulm­ası kadar, bu süreçlerin sürekli güncel tutulması ve değişen risk algısı ve yapısına göre etki çalışmalar­ının güncellenm­esi önem arz ediyor. Risk yönetim sürecinde özellikle bu konuda uzman danışman firmalarda­n destek alınması ve risk algısının günün ve geleceğin durumuna göre yenilenmes­i ile mümkün.

Euler Hermes tarafından verilen Yılın Alacak Yönetimi Ödülü’nü ilk alan firma olarak rakiplerin­ize, müşteriler­inize tavsiyeniz ne olur?

Sağlam temellerle büyüyebilm­ek için satışların alacak sigortasıy­la yapılması, firmalar için hayati önem taşıyor. Finans yönetimi olarak şirketin nakit akışının sağlığı geleceğe güvenle bakabilmek adına önemli. Etkin bir nakit akış yapabilmek dışında gece rahat uyuyabilme­k için alacak sigortası yaptırmak etkili risk yönetim metodların­dan birisi.

 ??  ?? Norm Holding CFO’su Bayram Akyüz
Norm Holding CFO’su Bayram Akyüz
 ??  ?? Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner Norm Holding CFO’su
Bayram Akyüz
Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner Norm Holding CFO’su Bayram Akyüz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye