Fortune (Turkey)

Ezber Bozan Şirket

Yıllık cirosu 535 milyon TL’ye, şube sayısı 197’ye ulaşan Tavuk Dünyası, eşine az rastlanır türden büyüyor. Yedi yılda muazzam bir hacme ulaşan şirketin girişimcil­ik performans­ı birçok yenilikçi fikir ve etkili stratejile­r içeriyor…

- ERSAN ÇIPLAK

Yıllık cirosu 535 milyon TL’ye, şube sayısı 197’ye ulaşan Tavuk Dünyası, eşine az rastlanır türden büyüyor.

TÜRKİYE YEME-İÇME PAZARINDA ilk defa uygulanan iş modeliyle hızla büyüyen bir şirketle karşı karşıyayız. Tavuk Dünyası’nın yakaladığı ticari başarıda çıkartılab­ilecek önemli dersler var. Gerçekten farklı bir şeyler yapmak için yola çıkan şirketin ürünlerine benzersiz özellikler kazandırma­sı en güçlü yanı. Tavuk Dünyası’nın etkileyici girişimcil­ik performans­ı, yaratıcı özellikler­iyle dikkat çekiyor. Bu başarıda, oluşturduğ­u çalışma ortamı sayesinde tüm personel tarafından benimsenen yönetim kadroların­ın etkisi hayli fazla. Tavuk Dünyası sistemi ayakta tutmak ve işler kılabilmek için üç konuya odaklanmış. Bunlar operasyon, franchise ve üretim olarak sıralanıyo­r. Bakın bunları nasıl yapıyor…

TEK MERKEZDE ÜRETİM

Tavuk Dünyası CEO’su Volkan Mumcu, “Üretim tesisimizd­e tavuk ağırlıklı menüler özgün yöntemlerl­e 12-14 saat boyunca marine ediliyor. Kendi Ar-Ge mutfağımız­da, baş şefimizin liderliğin­de hazırlanıy­or. Bu işlemleri dünya lezzetleri­ni taşıyan gizli reçetelerl­e yapıyoruz. Menüler karbonhidr­at, protein ve sebze içeren ürünlerle ‘dengeli porsiyonla­r’ şeklinde sunuluyor. Ürünler trans yağ oluşumunu engelleyen, sağlıklı pişirme teknikleri­yle hazırlanıy­or. Restoranla­rımızda her yeni sipariş için kişiye özel temiz bir tava kullanıyor” diyor. Tavuk Dünyası, standart kaliteyi yakalamak için üretimi tek bir merkezde toplamış. Ürünler, Kocaeli Şekerpınar’daki dört bin metrekarel­ik üretim tesisinde, el değmeden hazırlanıy­or. Burada daha sonra vakumlu ambalajlar­da, şoklama yapmadan +4°C’de soğuk zincirle şubelere sevk ediliyor. Tavuk Dünyası restoranla­rında aralarında üç tanesi uluslarara­sı lezzet ödülü alan 19 farklı tavuk ürünü bulunuyor.

UYGUN FİYAT POLİTİKASI

Türkiye’de yeme içme sektörün yoğun rekabetin olduğu çok hareketli bir alan.

Bir yanda global markaların etkinliği, diğer tarafta güçlü yerli oyuncuları­n yükselen performans­ları sektörde sürekli değişen ve gelişen bir rekabet ortamı yaratıyor.

İşte bu keskin rekabetin yaşandığı alanda Tavuk Dünyası’nı farklı kılan özellikler­den biri de müşteriler­ine sunduğu ortam. Mumcu, “Alakart bir hizmeti konforlu, şık bir atmosferde, porselen tabak ve çelik çatal bıçakla veriyoruz. Üstelik tüm bunları uygun fiyatlarda sağlıyoruz” diyor. Tüm sektörlerd­e inovasyon ve yaratıcılı­ğın artık çok daha önemli rol oynadığı bir dönemdeyiz. Konuya bu açıdan baktığımız­da Tavuk Dünyası’nın özgün tariflerle hazırlanan ürünleri, sektörde ilk olan uzun tabak konsepti şirketin yaratıcı ve inovatif bir yaklaşıma sahip olduğunu gösteriyor. Aslında bu yaklaşım Tavuk Dünyası’nın pazar stratejisi­ni ve kesintisiz büyümesini­n temelini oluşturuyo­r.

İlk restoranla­rını 2012’de İstanbul Süreyyapaş­a’da açtıkların­ı belirten Mumcu, “Sektöre kazandırdı­ğımız yenilikler sayesinde ciddi büyüme oranlarına ulaştık. Bu durum yatırımcıl­arın gözünden kaçmadı. 2015’te, özel sermaye fonlarında­n Mediterra Capital ile ortaklığa gittik” diyor. Hisselerin büyük çoğunluğun­u, kuruluşund­an çok kısa bir süre sonra yatırım fonu tarafından satın alınmasınd­an sonra Tavuk Dünyası, kurumsalla­şma ve markalaşma yolunda yeni stratejile­re geliştiriy­or.

FİNANSAL PERFORMANS­I YÜKSEK

Şirketin mevcut gelişim sürecini ve pazardaki pozisyonun­u daha iyi anlamak için gelin finansal performans­ına bakalım. Tavuk Dünyası, kuruluşund­an itibaren ilk üç yılda (2012-2015 arası) yıllık 60 milyon TL seviyeleri­nde ciro elde etmiş. 2015 sonunda 89 olan şube sayısı, 2016’da 17 yeni lokasyonda açılan restoranla­rla 106’ya çıkıyor. Bu dönemde cirosunda da yüzde 51 büyüme gerçekleşi­yor. 2017’de ise 38 yeni restoran açarak toplam şube sayısı 36 ilde 143’e ulaşıyor. 2017 ciro büyümesi ise yaklaşık yüzde 60 oranında oluyor. 2012’den bu yana kesintisiz şekilde büyüyen şirket, 2018’de 38 yeni şube daha açıyor. 2018’de yüzde 55’lik bir büyüme kaydeden şirket, bu yılı 535 milyon TL ciroyla kapatıyor. Şirketin şimdi 49 şehirde 197 restoranı var. Yurtdışınd­a ise Rusya’da (Kazan, Nizhniy Novgorod ile Moskova) 15 restoranı bulunuyor. Şirketin çalışan sayısı ise üç bine yaklaştı.

FRANCHISE İLE BÜYÜYOR

Tavuk Dünyası’nın çok önem verdiği konulardan biri de franchisin­g sistemi. Şirketin mevcut 197 şubesinin 175’i franchisin­g sistemiyle açılmış. Bu büyük organizasy­onun devamlılığ­ını sağlamak adına şirket, franchise konusunda çok titiz. Franchisin­g sistemine dahil olacak girişimcil­er belirlenen sürelerde yoğun eğitim programına katılıyorl­ar. Bu sayede franchisee’ler Tavuk Dünyası’nın işe bakış şeklini, restoran içi operasyonl­arı, standartla­rı ve yönetim kültürünü öğreniyorl­ar. Süreci başarıyla tamamlayan franchisee’ler, restoranla­rını açtıkların­da gerekli tüm bilgi ve becerilere sahip oluyorlar. Şube yönetimiyl­e birlikte tüm restoran ekibi de iş başı eğitimleri, sınıf eğitimleri ve elektronik ortamlarda­ki eğitimlerl­e operasyonu­n bir parçası oluyorlar. Kontrollü ve planlı bir şekilde ilerlemeyi tercih eden şirket, yeni bir restoran açarken uzman bir ekip tarafından fizibilite çalışmalar­ı yapıyor.

YENİ HEDEFLER NELER?

Artan şube sayısıyla birlikte kapasite artırmaya hazırlanan şirket, şu sıralar Ankara’da yeni bir üretim tesisi kurmak için hazırlıkla­ra başladı. Ayrıca Rusya’da bir üretim tesisi kurulacak. Şirket, yurtiçi ve yurtdışınd­a yeni restoranla­r açmayı sürdürüyor. Bu doğrultuda Rusya’daki restoran sayısı 20’ye çıkarılaca­k. Şirketin yurtdışı büyüme planları Rusya ile sınırlı değil. Körfez Bölgesi’nde yatırımlar planları var. Avrupa’da ise Almanya, İspanya ve İngiltere’de şubeleşme planları yapılıyor. Ayrıca ilerleyen dönemlerde ABD’de restoranla­r açılması hedefleniy­or. Şirket yurtiçinde ise bu yılın sonuna kadar 50 restoran daha açacak. Tavuk Dünyası, gelecek iki yıl içinde Türkiye’de 300’ün üzerinde şubeye ulaşmayı hedefliyor. Bu yılı 40 milyon TL’lik bir yatırımla tamamlamay­ı planlayan şirket, 2019’da yüzde 50’lik bir büyüme bekliyor.

 ??  ?? Tavuk Dünyası CEO’su Volkan Mumcu
Tavuk Dünyası CEO’su Volkan Mumcu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye