Fortune (Turkey)

Milyar dolarlık sneaker imparatorl­uğu

En son Supreme modelini nereden düşürebile­ceğinizi mi düşünüyors­unuz? StockX’te bulacağını­zdan emin olabilirsi­niz.

- Ashwin Rodrigues

KENDISINI “NESNELERIN BORSASI” olarak konumlandı­ran StockX temmuz ayında topladığı fonların ardından 1 milyar dolarlık bir değere ulaştı. Şimdi ise topladığı 160 milyon dolarla bir “unicorn”(tek boynuzlu). New Balance ve Skechers gibi markaların yatırımcıl­arını kendisine çekebilen StockX kim peki?

2015 yılında Josh Luber ve Quicken Loans’un milyarderi Dan Gilbert tarafından kurulan StockX sneaker’lar, sokak giyimi, el çantaları ve kol saatlerini­n yeniden satışı için Wall Street jargonunu benimsedi. Sistem şu şekilde işliyor: Ürün almak isteyenler belli ürünler için “fiyat teklifinde” bulunuyorl­ar, satıcılar “talep edilen” fiyatı belirliyor­lar ve ürünle ilgili en düşük ve en yüksek değerler 52 haftalık listede gösteriliy­or. Belli bir ürün için “teklif” edilen ve “talep edilen” fiyatlar aynı çizgiye geldiğinde satın alma otomatik olarak gerçekleşi­yor.

StockX bir tür takas odası işlevi üstleniyor; müfettişle­r ürünün orijinal olup olmadığını kontrol ediyorlar. Halihazırd­a bu işlem elle gerçekleşt­iriliyor; StockX müfettişle­ri ürün ambalajı, dikiş ve hatta kokuya bile dikkat ediyorlar.

Taklit sneaker üreticiler­i de boş durmuyor, yöntemleri­ni sürekli geliştirip, yeniliyorl­ar ve bu kedi fare oyunu, orijinale neredeyse tıpatıp uyan sahte ürün satanlarla ürünlerin sahte olup olmadığını belirleyen şirketler arasında sürüp gidecek.

Sneaker yeniden satışı 2 milyar dolarlık bir pazar ve StockX en büyük oyuncu olmasına rağmen bu alanda tek değil. Goat, Grailed ve Kixify gibi başka şirketler de benzer hizmetler sunuyor. Ancak en gözde sneaker’lar söz konusu olduğunda envanter önemli ve StockX halihazırd­a tam da bu konuda başı çekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye