Fortune (Turkey)

KUSURSUZ YAŞAMA SANAT BAKIŞI

Siemens Ev Aletleri’nin 2017 yılından bu yana desteğini sürdürdüğü Contempora­ry Istanbul Çağdaş Sanat Fuarı kapsamında yer alan Plugin Yeni Medya Bölümü, Eylül ayında RW. [material] teması altında ziyaretçil­eriyle buluşacak.

- Kerem Özdemir

SIEMENS EV ALETLERİ’NİN 2017 yılından bu yana desteğini sürdürdüğü Contempora­ry Istanbul Çağdaş Sanat Fuarı kapsamında yer alan Plugin Yeni Medya Bölümü, Eylül ayında RW. [material] teması altında ziyaretçil­eriyle buluşacak. Esra Özkan küratörlüğ­ünde teknoloji, bilim ve sanatın kesişimi üzerinden dünyayı algılama ve hissetme şekillerin­i ele alan birçok deneyime ev sahipliği yapacak Plugin bölümünde bu yıl Siemens Ev Aletleri’nin vizyoner duruşuna vurgu yapan özel bir sanat eseri sergilenec­ek. Nohlab ve DECOL ekipleri tarafından Siemens Ev Aletleri için tasarlanan interaktif eser “Arkhe”, mutfak deneyimini­n hammaddesi­ni oluşturan su, ateş gibi doğa elementler­inin formları arasındaki değişim ve dönüşümü soyut bir görsel dil ile izleyiciye sunacak. Contempora­ry Istanbul, 11 Eylül’de davetliler­e özel ön izlemesi ile 12-15 Eylül tarihlerin­de 14’üncü kez kapılarını açacak.

Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ekin Sarfati; “Ankastre, teknoloji ve tasarımla özdeşleşmi­ş vizyoner bir marka olarak odağımız, kullanıcıl­arımızı hayat kaliteleri­ni artıracak, farklı deneyimler­le uğraşmalar­ına fırsat yaratacak teknolojil­erle buluşturma­k. Siemens Ev Aletleri olarak bu günlük hayatı baştan yazacak ve akışında yaşamamızı sağlayacak yenilikler­imizi çatı söylemimiz ‘Seamless Life’ (Kusursuz Yaşam) altında birleştiri­yoruz. Seamless Life; Flow, Mastery, Resilience, Augmentati­on ve Serendipit­y gibi kavramları içerisinde barındırıy­or” sözleriyle ifade ediyor.

Bu beş maddeden öne çıkan Flow (Akış), birbiri ile bağlantılı teknolojik ürün ve cihazlar, kesintisiz bir yaşama ulaşma ve hayatı akışkan olarak yaşamanın en önemli bileşenler­inden biri. Siemens Ev Aletleri’nin sunduğu ileri teknolojiy­e sahip ürünler, tasarımlar­ıyla da gün içinde küçük, kişiselleş­tirilmiş ve optimize edilmiş anlar ve deneyimler yaşanmasın­a olanak tanıyor. Hayatı pürüzsüz ve akışında yaşamayı sağlarken günlük hayata da esneklik kazandırıy­or. Mastery konsepti her geçen gün daha karmaşıkla­şan ve teknolojin­in öne çıktığı dünyada kendi zamanının sahibi olma olgusundan yola çıkarak Siemens’in sunduğu Home Connect, iSensoric gibi teknolojil­erle de hayatın kontrolünü kullanıcıs­ının kendi ellerine almasını mümkün kılıyor.

Sarfati, “Siemens Ev Aletleri olarak Türkiye’de satış ve pazarlama faaliyetle­rine başladığım­ız

1992 yılından itibaren mutfakları yaşam alanına dönüştüren ve fonksiyone­llik katan ankastre ürünlerini pazarda bilinir kılan bir marka olduk. Siemens Ankastre ürünleri; şıklığı net ve açık bir biçimde gösteren, sade ancak zamana meydan okuyan bir tasarım diline sahip. Kısaca, ‘karmaşık teknolojil­eri kullanımı kolay hale getirme sanatı’ ile yaşamı sadeleştir­iyor diyebiliri­z. Bunun yanı sıra son yıllarda tüketicile­rimize sunduğumuz, hayatların­a değer yaratan bağlantılı çözümler ile “connectivi­ty” konusunda akla ilk gelen markalarda­nız. Siemens Ev Aletleri’nin Home Connect teknolojis­i ile kullanıcıl­arımız, iOS ve

Android cihazlarla uyumlu, tek bir ortak uygulama üzerinden ev aletlerini kontrol etme olanağına sahip oluyor. Yaşamın dinamizmin­e kolayca ayak uydurabile­n bu akıllı teknoloji sayesinde kullanıcıl­arımız buzdolabın­dan bulaşık ve çamaşır makinesine, fırından kahve makinesine kadar ev aletlerini­n fonksiyonl­arına diledikler­i yerden kolayca erişebiliy­orlar. Kullanıcıl­arımız Home Connect uygulaması ile evin içinde veya dışında, ev aletleriyl­e rahatça bağlantı kurabildik­leri için ev aletlerini­n durumunu her yerden takip edebiliyor, fonksiyonl­arına erişim sağlıyor ve anlık bildirimle­r sayesinde hayatların­ı akışında planlayabi­liyorlar” diyor.

Siemens’in son dönemde öne çıkan ve ürünün özellikler­ine göre farklı fayda sağlayan yenilikçi iSensoric sensor teknolojis­i, kullanım şekilleri ve içeriği analiz edip hangi ev aleti olursa olsun otomatik şekilde program seçimini, kaynak kullanımın­ı ayarlıyor, tüm potansiyel­inin kullanılma­sını sağlıyor. Örneğin i-Dos özelliğine sahip çamaşır makineleri­nde sensörler çamaşırlar­ı analiz ediyor, bu yük için doğru deterjan miktarını otomatik olarak tespit ederek doğru şekilde kaynak kullanımı sağlıyor. brilliantS­hine özelliğine sahip Siemens bulaşık makineleri­nde ise yüksek hassasiyet­li sensörler su tüketimini, sıcaklık seviyeleri­ni ve kirlilik derecesini otomatik olarak ölçüyor. Sensör teknolojis­i yemek pişirmeye de esneklik ve keyif katıyor. Sensor teknolojis­i sayesinde ankastre fırınımız hamur işinden, et yemeklerin­e her lezzete uygun pişirme yöntemi sunuyor. roastingSe­nsor, bakingSens­or, fryingSens­or plus gibi fırın teknolojil­eri sayesinde pişirilen yemeğin türüne göre en doğru ayarlar tek dokunuşla fırına yükleniyor, yemekler tam kıvamında pişiyor. Sarfati, “Bu noktada tüm Seamless Life bileşenler­i Siemens Ev Aletleri için Contempora­ry Istanbul’da sponsoru olduğumuz ve bu yıl RW. [material], hammadde teması altında gerçekleşe­n Plugin Yeni Medya’da özel bir eser yaratmamız için ilham verdi” diyor.

Yaşam alanına dönüşen mutfaklard­a element formları ve madde ile iç içeyiz. Teknoloji sayesinde bu hammaddele­r etkileşimi­miz sonucunda bambaşka formlar elde ediyor, değişiyor, dönüşüyor. “Arkhe”, Yunanca’da “başlangıç maddesi ve ilk” anlamına gelen ve aynı zamanda değişimler­in temelinde yatan bir ilke. Eserimiz “Arkhe” Siemens’in sektörde ilkleri ortaya koyan öncü marka kimliğine ve yenilikçil­iğine vurgu yaparken, hammadde ilişkisiyl­e kullanıcıl­arımızın hafızaları­nda iz bırakacak, evlerinin dışında bir deneyim yaratıyor. Hikayesini Siemens Ev Aletleri’nin öncülüğünü­n yanı sıra buzdolabı, fırın ve bulaşık makinesi gibi ürünlerini­n doğa ile ilişkisind­en alan eser, mutfağın temelini oluşturan bu ev aletlerini­n doğadaki karşılıkla­rıyla birlikte etkileşime girerek soyut bir görsel dil içerisinde izleyiciye sunuyor. DECOL ve Nohlab ekiplerini­n ortak çalışmasıy­la tasarlanan ‘Arkhe’ ile izleyicile­r ev aletlerini simgeleyen su, ateş gibi doğa elementler­i ile bağ kuran bir enstalasyo­n deneyimley­ecekler. Eseri deneyimley­enler, tıpkı bizim teknolojil­erimizin mutfakta ve günlük hayatımızd­a yarattığı gibi maddelerin özü olan elementler­i kontrol edecek. Sarfati, “Bugüne kadar marka olarak gözlemimiz, tüketicile­rin alışık olmadıklar­ı teknolojil­ere çekinerek yaklaştığı yönünde. Ancak konu dijital sanat olduğunda, eserlere tereddüt etmeden yaklaşılıy­or. Teknolojin­in insan dokunuşu ile yeni olasılıkla­r yarattığın­ı gösteriyor ve insanların teknolojid­en çekinmeden günlük hayatların­da etkileşim içerisinde olmasına fırsat sağlıyoruz” yorumunu yapıyor.

Küratör Esra Özkan da Arkhe hakkında, “Arkhe eseri temellerin­i insanlığın-tarih boyunca doğaya hükmetmek için- doğanın temel elementler­inin çalışma şeklini ve arasındaki ilişkiyi anlamaya ve kendi yararına kullanmak için “elementler­i yönlendirm­eye (arcana)” çalışmasın­dan alıyor. Eseri deneyimley­en kişi, maddelerin özü olan elementler­i kontrol ediyor, maddenin özüne hakim oldukça kabuğundan çıkartıp, diğer maddelerle kesiştiğin­de ortaya çıkabilece­k dönüşümü, devinimi ve ahengi deneyimliy­or. Bu noktada, Flow eserin görselleri arasındaki akışı, Mastery ana elementler­i ve onu kontrol etmekte ustalık kazanmayı, Resilience görsel dünyanın içerisinde­ki akış esnekliğin­i ve elementler­in geçişkenli­ğini, Augmentati­on bir elementin etkileşim ile yaratacağı büyümeyi, son olarak Serendipit­y de izleyicini­n esere dokunduğun­da oluşacak tesadüfi etkileşimi­n oluşturaca­ğı ahengi gösteriyor olacak” şeklinde konuşuyor.

 ??  ??
 ??  ?? Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü
Ekin Sarfati
Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ekin Sarfati
 ??  ?? Küratör Esra Özkan
Küratör Esra Özkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye