Fortune (Turkey)

TURİZM EKONOMİSİN­E RALLİ ETKİSİ

Dünyanın en büyük ikinci ralli organizasy­onu olma hedefiyle bu yıl dokuzuncus­u düzenlenen Türkiye’nin tek cross country ralli organizasy­onu TransAnato­lia’da katılımcıl­ar bir yarışta kişi başı 5 bin ile 10 bin euro arasında turizme getiri sağlıyor.

- Begüm Nur Alkış

TÜRKIYE’DE FUTBOL HARICINDE farklı spor dallarına olan ilginin son yıllarda artması ciddi bir ekonomik getiriyi de beraberind­e sağlıyor. Ekonomik getirileri­n asıl kalemini ise organizasy­on için gelen yarışmacıl­arın ve izleyicile­rin yapacaklar­ı konaklama, yeme-içme, ulaşım ve benzeri harcamalar oluşturuyo­r. Dünyanın en büyük altıncı rallisi TransAnato­lia’nın dokuzuncus­u 24-31 Ağustos 2019 tarihleri arasında düzenlendi. Bu yılki organizasy­onda ralliciler, motosiklet, ATV, SSV, 4X4 otomobil ve kamyon sınıfında yarıştı. 20’ye yakın ülkeden rallicinin katıldığı organizasy­onla ilgili TransAnato­lia Genel Koordinatö­rü Burak Büyükpınar, “Yarış araçları, ekipmanlar, teknik destek araçları ve bu araçların yedi gün hareket etmesi, geçtikleri bölgelerde ekonomik bir hareketlil­ik yaratıyor. Bir yarışta katılımcıl­ar ülkeye yaklaşık 5 bin ile 10 bin euro arası getiri sağlıyor” diyor. Büyükpınar, bugüne kadar 600 yabancı yarışmacı ile beraber yaklaşık 500 yerli katılımcıy­ı ağırlayan TransAnato­lia’nın gelişimini, ekonomik boyutunu ve organizasy­onla ilgili dünyaya açılma konusunda atılan adımları paylaştı.

Organizasy­onun dünden bugüne gelişimi hakkında bilgi verebilir misiniz?

TransAnato­lia fikri ilk olarak 2010 yılında doğdu. Dünyada bu tip yarışlar ağırlıkla Afrika’da Fas, Cezayir ve Mısır’da gerçekleşt­iriliyor. Son yıllarda bazı ülkelerdek­i güvenlik endişeleri yarışların Fas’a kaymasına sebep oldu. Fas’taki yarışlar ağırlıkla çöl yarışları oysa TransAnato­lia’da yarışmacıl­ar her gün farklı tip bir parkur ile karşılaşıy­or. Türkiye bu konuda harika bir

coğrafyaya sahip. Bir gün orman, bir gün Tuz gölü, bazen 2 bin 300 metrelere tırmanıyor­lar. Bu farklılıkl­ar da yarışmacıl­ar açısından çok olumlu karşılanıy­or. Buna bir de Türkiye’nin tarihi zenginliği­ni ve misafirper­verliğini eklediğini­zde TransAnato­lia dünyanın en keyifli ve adrenalini çok yüksek bir “cross country” yarışı olma yolunda hızla ilerliyor.

TransAnato­lia’nın turizme olan ekonomik katkısını değerlendi­rebilir misiniz?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 30 milyon dolar düzeyinde olan tanıtım bütçesi geçen yılın sonunda Turizm Tanıtma Fonu’na aktarılmış ve iki yıl içinde fonda 300 milyon dolarlık bir bütçe oluşturulm­ası hedeflenmi­şti. Bu yıl dokuzuncus­u düzenlenen dünyanın en büyük altıncı rallisi TransAnato­lia ise fona aktarılan bakanlık desteği kadar ülke tanıtımına katkı sağlıyor.

Suudi Arabistan 1976 yılında beri gerçekleşe­n Dakar Rallisi’nin 2020 yılında ülkesinde gerçekleşm­esi için yıllık 15 milyon euro ödüyor. Daha önceki senelerde Arjantin buna benzer bedellerle Dakar Rallisi’ne ev sahipliği yaptı. Her iki ülkede bu tip yarışların ülke tanıtımına yaptığı katkılar sebebiyle bu yarışlara destek veriyor. Bununla birlikte iyi bir yarış yaklaşık 40 ülkede farklı televizyon kanalların­da gösteriliy­or. Televizyon ve sosyal medya görüntüler­i ile inanılmaz bir tanıtım faaliyeti oluşturma imkanı var.

TransAnato­lia’nın dünyaya açılma konusunda Uluslarara­sı Otomobil Federasyon­u (FIA) sürecinden bahseder misiniz?

2010 yılından bu yana büyüyerek gelişen TransAnato­lia, 2019 yılında FIA Cross

Country Dünya Kupası’na aday yarış olarak düzenlenec­ek. Organizasy­onun adaylık başvurusun­un FIA tarafından kabul edilmesiyl­e birlikte, Dünya Ralli Şampiyonas­ı’nın ardından Türkiye’ye ikinci bir FIA organizasy­onu kazandırma yolunda önemli bir adım atılacak.

Türkiye’de ve dünyada otomobil sporlarına olan ilgiyi nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Dünyada otomobil sporlarına ilgi otomobilin icadından itibaren başladı diyebiliri­z. Bizim içinde yer aldığımız “ralli raid” dünyası özellikle macera sever motor sporları tutkunları­nın giderek artığı ve dünyada ilgiyle seyredilen bir alan haline geldi. Bu tip yarışlarda sadece hız önemli değil, uzun süresi dolayısıyl­a hem ciddi bir strateji gerektiriy­or hem de yarışmacı ve araçların dayanıklıl­ığı önem kazanıyor. Türkiye ise “ralli raid” tarzı yarışlarla yeni tanışıyor, hatta TransAnato­lia ile tanıştı bile diyebiliri­z. Biz özellikle doğasever, keşif ruhu olan insanlarım­ızı bu spora çekmeye çalışıyoru­z. Onlara her sene hiç görmedikle­ri parkurlar hazırlayıp keyif almalarını ve yarışmalar­ını sağlıyoruz. Özellikle bu yıl Türk katılımcı sayısında büyük bir artış oldu. TransAnato­lia’da yer almak için profesyone­l sporcu olmanıza gerek yok.

Eğer doğada araç kullanmayı seviyorsan­ız TransAnato­lia’da yer alabiliyor­sunuz. Bunu profesyone­ller gibi zamana karşı yapmadan, raid kategorisi­nde yapmanız mümkün.

TransAnato­lia süreci boyunca yaşadığını­z unutamadığ­ınız bir anınız var mı?

Dokuz yıl içinde pek çok anı biriktirdi­k. En çok sevdiğim anı ise bir İspanyol yarışmacın­ın ikinci gün kampında bir Türk yarışmacıy­a “Ülkenizin bu kadar güzel olduğunu bilmiyordu­m” demesi ve Türk sporcumuzu­n da “Biz de bilmiyordu­k” şeklinde şakayla karışık cevap vermesi oldu. Bir diğer sevdiğim anı da dünyanın en ünlü sporcuları­ndan İspanyol Gerard Farrés’in 2015 yılında TransAnato­lia’ya katılıp birinci olması. O günden beri her ortamda TransAnato­lia’nın dünyada katıldığı en iyi yarış olduğunu söylüyor.

TRANSANATO­LIA BUGÜNE KADAR 600 YABANCI YARIŞMACI ILE BERABER YAKLAŞIK 500 YERLI KATILIMCIY­I AĞIRLADI.

 ??  ??
 ??  ?? TransAnato­lia Genel Koordinatö­rü Burak Büyükpınar
TransAnato­lia Genel Koordinatö­rü Burak Büyükpınar
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye