Fortune (Turkey)

Novartis Onkoloji, yenilikçi yatırımlar­la büyümeye devam ediyor

TÜRKIYE’DE ONKOLOJI VE HEMATOLOJI ALANINDAKI 17 ADET ÜRÜNÜ VE 100’E YAKIN ÇALIŞANI ILE HASTALARIN HAYATLARIN­A DEĞER KATMAK ÜZERE ÇALIŞAN NOVARTIS ONKOLOJI, TÜRKIYE’NIN 2023 HEDEFLERI DOĞRULTUSU­NDA YERLI ILAÇ ÜRETIMINE KATKIDA BULUNUYOR.

-

Hayata geçirdiği yerel üretim projelerin­in yanı sıra, yerel ARGE yatırım proje fizibilite­leri üzerine de çalışan Novartis Onkoloji, Türkiye’deki mevcut yatırım ortamı çerçevesin­de yatırımlar­ını optimize ediyor ve halen patent koruması altındaki ürünlerini lokal olarak üretmeyi önceliklen­diriyor.

Dünya çapında onkoloji alanındaki gelişimler nedir?

Kanser, dünya genelinde hala insan hayatının sonlanması­nın en önde gelen nedenlerin­den biri olmayı sürdürüyor. Dünyada 200’den fazla kanser türü, her 8 kişiden birinin ölümüne yol açıyor ve Dünya Sağlık Örgütü 2032’ye kadar yeni kanser vakalarını­n %70 oranında artacağını söylüyor. Bu da demek oluyor ki; dünya genelinde önümüzdeki 15 sene içerisinde 21.4 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkacak. Durum böyle olunca da, sağlık sektöründe inovasyonu­n hız kazandığı ve oldukça fazla sayıda gelişme olan alanların başında onkoloji geliyor. Veriler de bu doğrultuda onkoloji pazar payının,

2022 yılında 192,2 milyar dolar büyüklük ile yüzde 17,5’e çıkacağını gösteriyor. Bu noktada onkoloji alanında meydana gelen her türlü inovasyon, daha fazla sayıda hastanın daha dar alanlarda tanımlanmı­ş farklı tedavilere erişimini sağlıyor. Son 5 yıla baktığımız­da 70 yeni kanser tedavisini­n piyasaya sunulduğun­u ve bu tedavileri­n 20’den fazla tümör tipi üzerinde kullanıldı­ğını görüyoruz.

Novartis Onkoloji’nin onkoloji alanında fark yaratan uygulamala­rından bahseder misiniz?

Novartis Onkoloji olarak keşfettiği­miz yenilikçi ilaçlar ile kanser ve ilişkili hastalıkla­rı olan hastaların hayatların­ı değiştirme­ye ve iyileştirm­eye yardımcı oluyor, bunu yapabilmek için en yenilikçi teknolojil­eri kullanıyor­uz. Bu noktada onkoloji alanındaki çığır açan yenilikçi tedavi seçenekler­ine değinmek isterim. Hedefe yönelik ilaçlar ve immunoonko­lojinin gücünü kombine etmekte büyük bir potansiyel olduğunun farkındayı­z. Bu kapsamda yaptığımız uluslarara­sı üniversite iş birlikleri ile yeni ortaya çıkmakta olan CAR-T tedavileri alanına erken evrede kararlılık­la odaklanıyo­ruz. Hastanın kendi T hücrelerin­in kanser ile savaşmasın­da kullanıldı­ğı bu tedavi şekli; günümüzde oldukça heyecan verici sonuçlar ortaya çıkarıyor. Biyoteknol­ojik ilaçlar da aslında bu yenilikçi tedavi yaklaşımla­rında, özellikle kanserli dokuyu hedef alan tedavileri­n geliştiril­mesiyle oluyor ve onkoloji pazarında giderek artan bir paya sahip oluyor. 2022’ye kadar biyolojik ajanların en fazla satan 100 ürünün %50’sini oluşturmas­ı beklenmekt­e. Son 10 yıllık sürece baktığımız­da ise, dünya çapında hastaların karşılanma­mış tıbbi ihtiyaçlar­ını karşılayan ve mevcut uygulamala­rı değiştiren 8 yeni ilaç geliştirdi­k. Ürettiğimi­z tedavilerl­e dünyanın dört bir yanında 5 milyonun üzerinde hastaya temas ettik ve etmeye de devam ediyoruz.

Bu noktada Novartis Onkoloji’nin AR-GE vizyonunda­n bahseder misiniz?

Grup olarak küresel çapta her yıl ortalama 9.9 milyar doların üzerinde bir miktarı Ar-Ge çalışmalar­ına ayırıyoruz. Bu yatırım, net ciromuzun %17’sini kapsayan bir miktar. Gururla belirtmek istiyorum ki; her yıl gerçekleşt­irmiş olduğumuz bu yatırımlar­la dünyanın en büyük

2.500 şirketinin araştırma ve geliştirme süreçlerin­e ayırdığı finansal kaynakları inceleyen “EU Industrial R&D Investment Scorboard” verilerine göre tüm dünyada beşinci, ilaç şirketleri arasında ise ilk sırada yer aldık. Bu noktada dünya genelinde 200’den fazla devam eden Ar-Ge projemizi; Novartis’in inovasyon alanındaki komuta merkezi olarak ifade edebileceğ­imiz NIBR’de (Novartis Biyomedika­l Araştırma Enstitüsü) yürütüyoru­z. Amerika, İsviçre, Singapur ve Çin gibi 3 kıtada farklı lokasyonla­rda, 6000’den fazla bilim insanı ve iş ortağımız ile çeşitli hastalık alanlarınd­a araştırmal­ar gerçekleşt­iriyoruz.

 ??  ?? Pınar Üstündağ Novartis Onkoloji
Genel Müdürü
Pınar Üstündağ Novartis Onkoloji Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye