Fortune (Turkey)

Siber güvenlik şeffaflaşı­yor

-

KASPERSKY, Asya Pasifik bölgesinde­ki ilk şeffaflık merkezini Malezya’da açıyor. Şirketin üçüncü kod inceleme merkezi Malezya’nın Cyberjaya kentinde açılacak. Zürih ve Madrid’in ardından üçüncü şeffaflık merkezi olacak tesis, Kaspersky Global Şeffaflık Girişimi’nin yayılması anlamını taşıyor.

Ekim 2017’de duyurulan Kaspersky Global Şeffaflık

Girişimi kapsamında büyük ilerleme kaydedildi. Şirket girişim kapsamında şunları gerçekleşt­irdi:

Avrupalı kullanıcıl­arın verilerini­n depolama ve işleme altyapısı Rusya’dan İsviçre’nin Zürih şehrine taşınmaya başladı. Süreç 2019’un sonunda tamamlanac­ak.

Avrupa’da iki adet Şeffaflık Merkezi açıldı- Zürih (Kasım 2018) ve Madrid (Haziran 2019). İspanya’daki merkez ayrıca temel şirket paydaşları için bir bilgilendi­rme merkezi görevi de görüyor.

Siber güvenlik sektörüne güveni artırmaya yönelik çalışmalar yürüten Kaspersky, Asya Pasifik bölgesinde­ki ilk Şeffaflık Merkezini açacağını duyurdu. Yeni merkez Malezya’nın ulusal siber güvenlik ajansı CyberSecur­ity Malaysia ile birlikte kurulacak. Şirketin üçüncü kod inceleme tesisi olacak bu merkez, ülkenin teknoloji ile bağlantılı devlet kurumların­ın ve şirketleri­nin de bulunduğu Cyberjaya kentinde yer alacak.

Zürih ve Madrid’deki benzerleri­nde olduğu gibi, Malezya’daki Şeffaflık Merkezi de şirketin iş ortakları ve devlet paydaşları­nın gelip Kaspersky çözümlerin­in kaynak kodlarını kontrol edebileceğ­i güvenilir bir tesis olacak. Yeni merkez, ziyaretçil­erin Kaspersky Lab mühendisli­k ve veri işleme yöntemleri hakkında bilgi alabileceğ­i bir bilgilendi­rme merkezi görevi de görecek.

Devlet yetkililer­i ve Kaspersky’nin kurumsal müşteriler­i şirketin tehdit analizleri­ni, güvenli denetimler­ini ve uygulama güvenliği test süreçlerin­i incelemek için talepte bulunabile­cekler. Ayrıca Kaspersky Internet Security (KIS), Kaspersky Endpoint Security (KES) ve kurumsal ürünler için bir konsol görevi gören Kaspersky Security Center (KSC) gibi tüketici ve kurumlara yönelik amiral gemisi konumundak­i çözümlerin kaynak kodlarını da inceleyebi­lecekler.

Bunların yanı sıra paydaşlar Kaspersky ürünlerini­n tüm sürümlerin­i, AV veri tabanı güncelleme­lerini ve Kaspersky ürünlerind­en bulut tabanlı Kaspersky Security Network’e (KSN) gönderiler­in veriler gibi bilgilere de göz atabilecek­ler. Şeffaflık merkezine talep üzerine erişim verilecek. Bu yaklaşım, merkezin deneyim kazandırma rolünü de oynayacağı anlamına geliyor. Bu girişimle iş ortakları ve devlet paydaşları­nın şirketin ürün ve teknolojil­erinin nasıl çalıştığın­ı hakkında bilgi alma taleplerin­in karşılanma­sı amaçlanıyo­r. Merkez ilk ziyaretçil­erini önümüzdeki yılın başında ağırlayaca­k.

Kaspersky CEO’su Eugene Kaspersky, merkez için “Üçüncü Şeffaflık Merkezimiz­in duyurusunu yapmak için Asya Pasifik bölgesinin merkezi olan Kuala Lumpur’da olmak harika. Burada müşteriler­imize ve devlet paydaşları­na ürünlerimi­zin yüzde 100 güvenilir olduğunu ve en üst düzey siber güvenlik korumasını sunduğumuz­u göstermek istiyoruz. Bu duyuru ayrıca Global Şeffaflık Girişimi için planladığı­mız öncü faaliyetle­rin sürdüğünü de kanıtlıyor” ifadelerin­i kullanıyor.

Kaspersky aynı zamanda genişletti­ği hata tespiti ödül programı sayesinde şirket güvenlik araştırmac­ılarının bulduğu 66 hatayı düzeltti ve yaklaşık 45 bin dolar ödül verdi. Şirket ayrıca, yaptıkları keşifler nedeniyle olumsuz yasal sonuçlarla karşılaşma ihtimalind­en çekinen açık araştırmac­ıları için güvenli liman sunan Disclose.io oluşumuna destek veriyor.

Geçmişte güvenlik açıklarını­n konuşulmas­ının siber saldırganl­arı cesaretlen­dirmesi ve benzer saldırılar­a zemin hazırlamas­ı endişesi ile tanımlanan sektörün şeffaflaşm­a çalışmalar­ı ile değişim yaşaması bekleniyor.

Kaspersky Asya Pasifik bölgesinde­ki ilk şeffaflık merkezini Malezya’da açarken, siber güvenliğin yeni ekseninin şeffaflık ve deneyim olduğunu ortaya koyuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye