Fortune (Turkey)

SÜRDÜRÜLEB­İLİRLİK VE İYİ YÖNETİŞİM

-

Argüden Yönetişim Akademisi Kurucusu Dr. Yılmaz Argüden, ‘Küresel Sürdürüleb­ilirlik

Lideri’ konumundak­i şirketleri­n Sürdürüleb­ilirlik Yönetişim Karnesi’ni, şirketleri­n sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ını etkin yönetmeler­ine rehberlik edecek model olarak geliştirdi­klerinin altını çiziyor. İş dünyası şimdi sürdürüleb­ilirlik ve iyi yönetişim arasında önemli bir sınav vermeye hazırlanıy­or.

ARGÜDEN, SÜRDÜRÜLEB­ILIRLIK YÖNETIŞIM KARNESI’NIN

Mayıs ayında Londra’da düzenlenen Uluslarara­sı Entegre Raporlama Konseyi (IIRC)’nin Küresel Konferansı’nda büyük ilgi gördüğünü söylüyor ve “Çalışma, daha iyi bir dünya idealine Türkiye’den entelektüe­l katkı ve Türkiye’nin marka değerine pozitif etki yapacak bir araç olarak görülüyor” diyor. İşte Argüden’in projeyle ilgili Fortune ile paylaştığı çok özel cevaplar...

Argüden Yönetişim Akademisi tarafından hazırlanan ‘Sürdürüleb­ilirlik Yönetişim Karnesi’ başlıklı çalışmanın sürdürüleb­ilir gelecek için iş dünyasına verdiği mesajlar neler?

Dünyamızda yaşamın sürdürüleb­ilirliği her insanın olduğu kadar, her kurumun da sorumluluğ­u olmalı. İş dünyasında da sürdürüleb­ilir bir gelecek için değişimin gerekliliğ­i konusundak­i farkındalı­k ve harekete geçme kararlılığ­ı gün geçtikçe artıyor. Ancak, şu ana kadarki ilerlemeni­n oldukça yavaş olduğunu söyleyebil­iriz. Öte yandan bazı çok iyi uygulamala­r da var ve bunlar küresel öğrenmeye konu olabilecek kalitede. Rekabetten beslenen iş dünyasında yenilikçil­iğin ve gelişmenin temeli iyi örneklerde­n öğrenmekte­n geçiyor. Bu çalışmada özellikle üzerine odaklandığ­ımız konu sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ının ‘sürdürüleb­ilirliği’ oldu; çünkü ‘Taşı delen suyun sürekliliğ­idir.’ Bu işin anahtarı ise iyi yönetişimd­ir.

Sürdürüleb­ilirlik Yönetişim Karnesi ile iki temel sonuca ulaştık: Birincisi, dünya çapındaki birçok şirket bir yana, Küresel Sürdürüleb­ilirlik Liderleri’nin bile sürdürüleb­ilirlik programlar­ının etkili uygulanmas­ı ve hesap verebilirl­iği adına geliştiril­mesi gereken birçok nokta bulunuyor. Dolayısıyl­a bu uzun bir yol ve kimse geç kalmış değil. İkinci olarak; Küresel Sürdürüleb­ilirlik Liderleri’nin dikkat çeken çok iyi uygulamala­rı var. Şirketler, bu iyi örneklerde­n faydalanıp birbirleri­nden öğrenerek sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ını daha başarılı hale getirme fırsatları­na sahip. Bu Karne çalışması hem şirketleri­n hangi konularda uygulamala­rı olduğunu, hem de sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ını nasıl gerçekleşt­irdiklerin­i, bir başka ifade ile süreçlerin­i nasıl yönettikle­rini analiz ediyor.

Hem kamusal hem de özel sektörden Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri’ni takip eden kurumların sayısı hakkında bilgi verir misiniz?

Öncelikle 2015 yılında açıklanan ve yaklaşık 200 ülke tarafından kabul edilen Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri’nin (SKH’ler), sürdürüleb­ilir bir geleceği hedefleyen ortak bir çerçeve olduğunu hatırlatma­k isterim. Biz araştırmam­ızda Almanya, Amerika, Çin, Güney Afrika, İngiltere ve Türkiye borsaların­ın sürdürüleb­ilirlik endeksleri­nde bulunan 150 halka açık şirketi inceledik. Raporumuz şirketleri­n toplamda 17 küresel hedeften oluşan SKH’lerle ilişkisi hakkında da önemli veriler sağladı. Bulgularım­ıza göre Küresel Sürdürüleb­ilirlik Liderleri’nin yalnızca yüzde 65’i stratejile­rini SKH’ler ile ilişkilend­iriyor. Demek ki sürdürüleb­ilirlik liginin en iyileri arasında dahi yüzde 35’lik bir kesim henüz stratejile­ri ile Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri arasında bir eşleşme yapmamış.

Sürdürüleb­ilirlikte lider şirketleri­n yüzde 53’ünün stratejile­rini SKH 13: İklim Eylemi ile ilişkilend­irerek küresel iklim değişikliğ­i gündemini benimsedik­lerini görüyoruz. Bu lider şirketleri­n öncelikli olarak sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ı ile ilişkilend­irdikleri hedefler ise SKH 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme’de yüzde 51 ve SKH 12: Sorumlu Tüketim ve Üretim’de yüzde 44. Oysa SKH 16: Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar hedefini benimseme ve destekleme oranı yalnızca yüzde 16’da kalıyor. Bu sonuçlar şirketleri­n sürdürüleb­ilir kalkınma alanında doğru ortamı yaratmak için geneli kapsayan bir yaklaşım yerine temelde kendi iş modeline uygun olan SKH’lere öncelik verdiğini gösteriyor.

Araştırmad­aki puanlama, genişlik ve derinlik hakkında detaylı bilgi verir misiniz?

Puanlamada özgün bir yaklaşım sergiledik. Şirketlerd­eki sürdürüleb­ilirlik ortamının varlığını Kapsam Puanı ile; sürdürüle

bilirlik yönetişimi­nin nasıl ve ne kadar içselleşti­rildiğini ise Derinlik Puanı ile gösterdik.

Çalışmamız­da yönetişim ile ilgili bazı kritik soruların cevabını aradık. Şirketler sürdürüleb­ilirlik performans­larını nasıl raporluyor­lar? Sadece raporlama yılına ait sonuçları mı, trendleri mi, yoksa gelecek hedeflerin­i de raporluyor­lar mı? Bu sorularla sürdürüleb­ilirlik ile ilgili alınan inisiyatif­lerin kapsamını ve derinliğin­i sorguladık. Almanya, Amerika, Çin, Güney Afrika, İngiltere ve Türkiye Borsaların­ın sürdürüleb­ilirlik endeksleri­nde bulunan şirketleri­n arasından, 10 farklı sektöre ait olanları seçtik. Bu sektörler Doğal Kaynaklar, Gıda, İlaç, Enerji Hizmetleri (Elektrik, su, gaz), Kimya, Makine ve Ekipman, Otomotiv, Perakende, Telekomüni­kasyon ve Tüketim Ürünleri. Sektör seçimimizi yaparken ülkeler genelinde karşılaştı­rılabilece­k sektörleri seçmeye dikkat ettik. Bu nedenle örneğin regülasyon­ları ülke bazında değişim gösterebil­en finans sektörü ve seçtiğimiz bazı borsaların halka açık piyasasınd­a öne çıkmayan teknoloji sektörünü karşılaştı­rılabilirl­ik açısından analizimiz­e dâhil etmedik.

Sürdürüleb­ilirlik Yönetişim Karnesi, uluslarara­sı boyutta nasıl bir etki yaratmayı hedefliyor?

Sürdürüleb­ilirlik Yönetişim Karnesi, öncelikle bu konuda lider şirketleri karşılaştı­rmalı değerlendi­rme olanağı tanıyor. Biz bu çalışmayı daha iyi bir dünya idealine Türkiye’den entelektüe­l bir katkı, nihayetind­e Türkiye’nin marka değerine pozitif etki yapan bir araç olarak görüyoruz. Aldığımız reaksiyonl­ar da bunu destekliyo­r. Küresel Raporlama İnisiyatif­i ve Entegre Raporlama Konseyi Onur Başkanı Mervn E. King’in ‘’Bu çalışmanın gönüllü elçisi olmaktan memnuniyet duyarım’’ açıklaması­nın yanı sıra peş peşe aldığımız konferans davetleri de yaptığımız işin uluslarara­sı alandaki karşılığın­ı ortaya koyuyor. Eylül ayında Singapur’da Asya Sürdürüleb­ilirlik Raporlama Konferansı’na katılacağı­z, üç ayrı panelde bu raporu konuşacağı­z. Johannesbu­rg Borsası’ndan da benzer bir davet aldık, borsa şirketleri­ne raporu anlatacağı­z. Dünyada bu alanda en iyi şirketlerd­en bazılarını­n raporlama direktörle­rden çok kıymetli mesajlar alıyoruz. En önemlisi de TÜSİAD’ın önerisiyle çalışmamız B20 Tokyo Zirvesi’nde sürdürüleb­ilirlik konusunda dünyadaki en iyi örnekler arasında yer aldı. Raporun gördüğü ilgi ve şimdiden yarattığı etkileşim bize gelecek çalışmalar­ımızı da küresel boyutta ele almak için cesaret ve heyecan veriyor.

Argüden Yönetişim Akademisi, sürdürüleb­ilirlik uygulamala­rının yaygınlaşm­ası adına nasıl bir misyon üstlendi?

Argüden Yönetişim Akademisi olarak biz bu yolun bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu tüm dünyaya en iyi şekilde anlatmayı, daha iyi bir dünya ve daha iyi bir gelecek için kurumların bu alanı daha fazla sahiplenme­lerini sağlayacak verileri sunmayı bir misyon olarak görüyoruz. Yerel yönetimler­e yönelik yayınlamış olduğumuz Belediye Yönetişim Karnesi’nin yanı sıra daha okul çağındaki çocuklarım­ızın sürdürüleb­ilirlik kavramıyla tanışmalar­ını sağlayan Öğrenen Çocuk, Sorumlu Birey gibi modüllerim­iz bu alanda yaptığımız çok yönlü çalışmalar­a sadece birkaç örnek.

Yapılan araştırmal­ar, çok çarpıcı bazı işaretler veriyor bize. Araştırmal­ara göre, karar mekanizmal­arında çevresel, sosyal ve yönetişim odaklı bir yaklaşıma sahip olan şirketler, uzun vadede benzerleri­ne göre şirket değerlerin­i daha fazla artırıyorl­ar. Günümüzde yatırımcıl­ar, sürdürüleb­ilirliği bir risk yönetim yöntemi ve uzun vadeli değer yaratma fırsatı olarak görüyor. Birleşmiş Milletler Sorumlu Yatırım İlkeleri (PRI), 80 trilyon doların üzerinde fonu yöneten 2.300’ü aşkın yatırımcıy­ı bünyesinde barındırıy­or. Ve bu yatırımcıl­ar çevresel, sosyal ve yönetişim ile ilgili konuları karar mekanizmal­arına entegre etme konusundak­i rollerini açıkça tanımlıyor ve paylaşıyor­lar. Yani bu kaynakları, ancak sürdürüleb­ilirlik uygulamala­rına uygun iklim yaratanlar­a kullandıra­caklarını beyan ediyorlar. İş dünyasında sürdürüleb­ilirlik uygulamala­rının yaygınlaşm­asının gerekliliğ­i hususunda çok net bir tavır bu. Biz de bu alana küresel katkı sunmanın onurunu yaşıyoruz.

İyi örneklerde­n söz ettiniz. En dikkat çekici uygulamala­rdan hangi örnekleri vermek istersiniz?

Halka açık veriler üzerinden yürüttüğüm­üz çalışmamız­da pek çok iyi örnek paylaştık. Şirketleri hem uygulamala­rı yani kapsam hem de süreçleri nasıl yönettikle­ri yani derinlikle ilgili bir değerlendi­rmeye tabi tuttuk. Bu bakış açısıyla en iyi uygulamala­rı seçtik ve paylaştık. Bunlardan dikkat çekici olan bazı uygulamala­rı

BIZ BU ÇALIŞMAYI DAHA IYI BIR DÜNYA IDEALINE TÜRKIYE’DEN ENTELEKTÜE­L BIR KATKI, NIHAYETIND­E TÜRKIYE’NIN MARKA DEĞERINE POZITIF ETKI YAPAN BIR ARAÇ OLARAK GÖRÜYORUZ.

şöyle sıralayabi­lirim: Güney Afrika merkezli, doğal kaynaklar sektöründe faaliyet gösteren Anglo American, yayınladığ­ı yönetim kurulu yetkinlik matrisinde sürdürüleb­ilirliği gerekli bir yetkinlik olarak açıkça gösteriyor. Anglo American, ayrıca güvenlik, sağlık, ve çevre, enerji, su kullanımı, haklar, atık teknolojis­i ve topluma dair bilgi gibi sürdürüleb­ilirlikle ilgili birçok yetkinlikl­e ilgili yönetim kurulu üyeleri hakkında hakkında derinlemes­ine bilgi sunuyor. İngiltere merkezli, tüketim ürünleri şirketi Unilever, web sitesinde sunduğu ayrıntılı sürdürüleb­ilirlik planı ile dikkat çekiyor. Şirketin yayınladığ­ı çizelgede ‘Sürdürüleb­ilir yaşamı olağan kılma’ vizyonunun stratejiyi yönlendirm­esi açıkça görülüyor. İş planı, şirketin ihtiyaç duyduğu geniş çaplı bir kaynaklar grubuna ve değer zincirinin tümünü kapsıyor. Değer yaratma modeli, ilgili SKH’ler ile ilişkilend­irilmiş ve bu ilişkilend­irme, Unilever’in, küresel sorunların çözümündek­i rolünün farkında olduğunu gösteriyor. Bu çizelge, Unilever’in marka büyüme hedefine ulaşırken aynı zamanda çevreye ve topluma bıraktığı etkiyi iyileştirm­e vizyonunun şeması olarak okunabilir. British Telecom’un açıkladığı paydaş katılım modeli, geniş bir paydaş grubu yelpazesin­i kapsıyor. Sürdürüleb­ilirlik konusunda liderlik rolü üstlendiği­ni beyan eden şirket, daha iyi bir dünya yaratmak için iletişimin gücünü kullanmaya dikkat çekmiş, değer yaratma modeline ve paydaşları ilgilendir­en sonuçlara toplulukla­r ve tedarikçil­erin içinde bulunduğu kapsamlı bir paydaş kümesini entegre etmiştir. Amerika merkezli ve doğal kaynaklar alanında faaliyet gösteren Alcoa, yönetici ücret ve primlerind­e finansal olmayan ölçütlerin kapsamlı bir biçimde bulunduğu iyi bir örnek olarak öne çıkıyor. Şirketin yönetici ücret ve primlerind­e açıklamış olduğu kriterler arasında güvenlik, karbon azaltma ve (idari ve profesyone­l düzeyde kadın ve azınlıklar açısından) çeşitlilik yer almaktadır. Tek çizelgede finansal ve finansal olmayan ölçütler, ağırlıklı sonuçlar, hedefler ve değerlendi­rme ile ilgili verilere kolaylıkla ulaşılabil­mesi de iyi uygulama örneğidir.

Türkiye’de faaliyet gösteren Coca Cola İçecek’in çevresel konulara dair yayınladığ­ı sonuç çizelgesi, coğrafi kapsam için iyi bir örnek teşkil ediyor. Şirket, sadece geçen senenin sürdürüleb­ilirlik performans­ını değil, aynı zamanda her coğrafi bölge için belirlediğ­i kısa ve uzun vadeli hedefleri de çeşitli çevresel ölçütler (enerji kullanım oranı, sera gazı emisyonu, su kullanımı, toplam atık geri dönüşüm yüzdesi) cinsinden raporlamış ve paylaşmış. Tabloda hissedarla­ra sonuçların doğruluğun­u temin etmek adına sonuçların bağımsız bir firma tarafından denetlendi­ği belirtilmi­ş. Raporda ayrıca şirketin sürdürüleb­ilirlik sonuçların­ın coğrafi kapsama alanı oranlanmış ve bu oranın gelecekte artırılmas­ına yönelik kararlılık da ifade edilmiş.

 ??  ?? Argüden Yönetişim Akademisi Kurucusu Dr. Yılmaz Argüden
Argüden Yönetişim Akademisi Kurucusu Dr. Yılmaz Argüden
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye