Fortune (Turkey)

Bütçe Dengesini Destekleyi­ci Ek Vergiler

Ekonomik daralma sonucu, bütçelenen vergi gelirlerin­e ulaşılamam­ası sebebiyle, bütçeyi destekleme­k üzere yeni vergi ve vergi benzeri uygulamala­r gündeme gelmektedi­r. Önümüzdeki aylarda bu tür düzenlemel­erin devam edeceği anlaşılmak­tadır.

- LEON ASLAN COŞKUN Mazars Denge Yönetim Kurulu Başkanı, YMM

DEĞERLI FORTUNE OKUYUCULAR­IM, bu yazımda son günlerde uygulamaya konan vergi ve vergi benzeri düzenlemel­erle ilgili değerlendi­rmelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Ekonomik daralma ve art arda yapılan seçimler sonucunda devlet bütçesi 2019 yılı Ocak-Haziran döneminde 78,6 milyar TL açık vermiş, tüm 2019 yılı öngörüsüne ilk altı ayda ulaşılmış ve buna bağlı olarak bütçe açığını azaltıcı bazı düzenlemel­er yapılmıştı­r. Söz konusu düzenlemel­er

Ocak ayından itibaren hemen hemen her ay yapılmış, adeta sürekli hale gelmiştir. Örneğin Ocak ayında internet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetleri­n verilmesin­e aracılık edenlere yapılan ödemelerde­n %15 oranında vergi kesintisi yapılmasın­a başlanmış, Mart ayında ise döviz tevdiat hesapların­a yürütülen faizlerden ve katılım bankaların­ca döviz katılma hesapların­a ödenen kâr paylarında­n vadesiz ve ihbarlı hesaplarda 6 aydan 1 yıla kadar olan hesaplarla, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda­ki vergi kesintisi oranları 2 puan arttırılmı­ştır. Nisan ayına baktığımız­da Çevre Kanununda yapılan bir değişiklik ile plastik ve diğer maddelerin geri kazanım payı ödemesi adı altında bir düzenleme yapılmıştı­r. Bu çerçevede her plastik poşet için 15 kuruşluk beyan ve ödeme zorunluluğ­u getirilmiş­tir. Mayıs ayında vadesiz ve ihbarlı vadesiz hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda vergi kesintisi oranı %5’ten %15’e, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda vergi kesintisi oranı %3’ten %12’ye, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise %0’dan %10’a çıkarılmış­tır. Yine döviz alımı yapanlara binde 1 oranında Banka ve Sigorta Muamele Vergisi ödeme zorunluluğ­u getirilmiş, ancak daha sonra sanayi sicil belgesini haiz işletmeler ile ihracatçı birlikleri­ne üye olan ihracatçıl­ara yapılan kambiyo satışların­da bu oran Haziran ayında %

0’a indirilmiş­tir. Mayıs ayında yapılan diğer bir düzenleme de posta ya da hızlı kargo taşımacılı­ğı yoluyla yurt dışından gelen ve bedeli gönderi başına toplam 22 Avro’yu geçmeyen eşyaya tanınan gümrük vergisi muafiyeti kaldırılmı­ştır. Temmuz ayında ise yolcu beraberind­e getirilen telefon kullanım izin harcı 618,60 TL’dan 1.500 TL’na çıkarılmış, yurt dışı çıkış harç tutarı 15 TL’dan 50 TL’na yükseltilm­iştir. Yine bazı turizm, konaklama ve yeme-içme tesislerin­e, özel havalimanı ve terminal işletmeler­i ile seyahat acenteleri­ne Ekim ayından itibaren net satışları ve kira gelirleri toplamı üzerinden onbinde 7,5 ile binde 7,5 arasındaki oranlarda Turizm Payı ödeme yükümlülüğ­ü getirilmiş­tir. Tüm bu yeni yükümlülük­lerin yanı sıra belirli bir düzeyin üzerinde olan ücret gelirlerin­de en son vergi diliminin %35’ten % 45-%50 gibi bir orana yükseltilm­esi ve lüks konut satışların­a ek vergi uygulanmas­ı gibi kamuoyuna yansıyan bazı düzenlemel­erin sonbaharda yasalaşmas­ı beklenmekt­edir. Sonuç itibarıyla devletin bütçe dengesini destekleyi­ci tedbirler çerçevesin­de bir takım ek vergi ve vergi benzeri düzenlemel­erin önümüzdeki aylarda da uygulamaya konacağını beklediğim­izi hatırlatma­kta yarar görmekteyi­m.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye