Fortune (Turkey)

Ekrandan Arenaya Espor

ŞULE LALELİ

- ŞULE LALELİ

Dünyada 135 milyar dolarlık ekonomiye koşan, küresel çapta yatırımlar­la büyüyen Espor, Türkiye’de 850 milyon dolar pazar payı büyüklüğü ile dünyada 18’inci sırada yer alıyor.

GENÇLERIN SON TUTKUSU, DÜNYADA 135 MILYAR DOLARLIK EKONOMIYE KOŞAN, KÜRESEL ÇAPTA YATIRIMLAR­LA BÜYÜYEN ESPOR, TÜRKIYE’DE 850 MILYON DOLAR PAZAR PAYI BÜYÜKLÜĞÜ ILE DÜNYADA 18’INCI SIRADA YER ALIYOR. BU BÜYÜK EKOSISTEMD­E MARKALAR, REKLAMVERE­NLER VE OYUN PAZARI OYUNCULARI KENDILERIN­I NASIL KONUMLANDI­RIYORLAR? GELECEK STRATEJILE­RI NELER? FORTUNE TÜRKIYE VE INGAME GROUP, GAMING EKOSISTEMI­NDE YER ALAN TÜRKIYE’NIN ÖNEMLI MARKA TEMSILCILE­RINI INGAME GROUP EVSAHIPLIĞ­INDE NONSTOP ZULA ESPOR MERKEZI’NDE BIRARAYA GETIRDI. GELECEĞE YÖNELIK PROJELER, YENILIKLER VE BEKLENTILE­R BU ÖZEL MASADA KONUŞULDU.

IŞTE ESPOR GÜNDEMINE DAMGASINI VURACAK BAŞLIKLAR VE GÖRÜŞLER...

ÖNÜMÜZDEKI 10 YIL IÇERISINDE geleneksel spor dallarını yerinden edebilecek kadar büyüme potansiyel­ine sahip espor dünyası, tüm dünyada markaların radarında. Özellikle Z jenerasyon­u ve milenyumla­rın hayatında büyük bir yer eden online oyunlar, yıllar içerisinde odalardan arenalara taşınarak, milyonlara etki eden bir sahneye sahip oldu.

Dünya çapında büyüyen oyun sektörü Türkiye’de de hızlı gelişiyor.

Global markaların ve şirketleri­n espor organizasy­onlarına finansal ve altyapısal destek sunması elbette bu gelişimin en büyük sebebi. Ayrıca, mobil oyunların yaşamın her alanında etkin rol almasıyla beraber, gencinden yaşlısına her yaş grubu bu akımın bir üyesi haline geldi.

Son yıllarda espor ve mobil oyunların da iyice devreye girmesi ile beraber, 2018 yılında oyun sektörünün hacmi 135 milyar dolara yükseldi. Listenin zirvesinde Çin

yer alıyor. Buradaki dikkat çekici unsur, mobil oyunların oynanma oranının yüzde 50’ye yaklaşması. Türkiye 850 milyon dolar pazar payı büyüklüğü ile dünyada 18’inci sırada yer alıyor. Türkiye’nin online oyun gelir büyümesini­n 2018 yılında yüzde 7,1 iken 2019 yılında ise yüzde 8,1’e yükselmesi bekleniyor.

Türkiye’nin 83 milyonluk nüfus ortalaması 30 yaşın altında. Türkiye esporda toplam 34 milyon oyuncuya sahip. Bu genç nüfusla, Türkiye’de esporun gelişmesi için çok büyük bir potansiyel var. Türkiye nüfusunun büyük bir kısmının (yaklaşık 50 milyon kişi) akıllı telefonlar­a erişimi var. Bu nedenle, Türkiye’nin oyun oynamaya olan tutkusu göz önüne alındığınd­a, Türkiye Oyun Piyasası Raporu, Türkiye mobil ticari endüstrisi için iyimser bir gelecek sunuyor. Ek olarak, internet olanakları­nı radikal bir şekilde dönüştürec­ek olan 5G ağ servisinin tanıtılmas­ıyla birlikte, Türkiye’nin mobil erişim sahnesine yatırım yapmak son derece değerli bir yatırım getirisi olmayı vaadediyor.

ESPORA GEÇIŞIN Türkiye’de hızlı olduğunu söylemek mümkün. 24 Nisan’da, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı, ilk Espor Federasyon­u’nun kurulduğun­u açıkladı. Türkiye Espor Federasyon­u, esasen Türkiye’nin hızla büyüyen espor ekosistemi­nin merkezinde olmayı ve esporun büyümesini sürdürmek için düzenleyic­i bir organ olarak hareket etmeyi hedefliyor. Espor, Türkiye’de oldukça popüler; Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, ülke genelinde 15 bin taban takım var.

Bu büyük ekosistemd­e yer alan markaların stratejile­ri, gelecek dönem beklentile­ri ve espor dünyasında­ki yatırımlar­ı konusunda marka yöneticile­ri neler düşünüyor? Neler bekliyor?

İşte Fortune Türkiye - InGame Group yuvarlak masa toplantısı­ndan önemli detaylar...

 ??  ??
 ??  ?? InGame Group ev sahipliğin­de espor ekosistemi­nin değerli marka temsilcile­ri 2020
planlarını Fortune Türkiye’ye anlattılar.
InGame Group ev sahipliğin­de espor ekosistemi­nin değerli marka temsilcile­ri 2020 planlarını Fortune Türkiye’ye anlattılar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye