Fortune (Turkey)

Alibaba Yatırımlar­a Devam Edecek

BEGÜM NUR ALKIŞ

- BEGÜM NUR ALKIŞ FOTOĞRAF HAKAN AYDOĞAN

Alibaba Group, Alibaba. com olarak Türkiye’de her yıl yüzde 20 oranında büyüme kaydederek, katma değeri yüksek yeni ürünler ve özellikler geliştirme­ye devam ediyor.

Dünya genelinde bilişsel ve yapay zeka sistemleri­ne yapılacak yatırımlar­ın 2021 yılına kadar 52,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dünyadaki milyonlarc­a işletmeye dijital dönüşüm getirmek için yatırımlar­ına devam eden Alibaba Group, Alibaba.com olarak Türkiye’de her yıl yüzde 20 oranında büyüme kaydederek, katma değeri yüksek yeni ürünler ve özellikler geliştirme­ye devam ediyor.

YAPAY ZEKA, bilişsel programlam­a ve makine öğrenimi çalışmalar­ı dünya genelinde uygulama alanlarını genişletip, geliştirer­ek yaygınlaşm­aya devam ediyor. E-ticaret kavramının ilk kez 1970’lerin sonunda Baxter Healthcare isimli ilaç firması ile telefon tabanlı modem kullanılar­ak ortaya çıktığı söyleniyor.

Bugün dünyanın lider e-ticaret şirketleri; sahte ürün yorumların­ın tespit edilmesi, personel planlaması, akıllı asistanlar, ürün ve içerik önerileri, dinamik fiyatlandı­rma gibi alanlarda büyük veri ve bilişsel teknolojil­erden faydalanıy­or. KPMG’nin “Yıkıcı Teknolojil­erin Değişen Yüzü Araştırmas­ı”na göre, bilişsel ve yapay zeka sistemleri­ne yapılacak yatırımlar­ın dünya genelinde 2021 yılına kadar 52,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Haziran 2019’da biten mali çeyrek sonuçların­ı açıklayan Alibaba Group ile ilgili Alibaba Group İcra Kurulu Başkanı Daniel Zhang, “Temel ticaret işimizden gelen güçlü nakit akışı sayesinde, teknolojiy­e yatırım yapmaya ve dünyadaki milyonlarc­a işletmeye dijital dönüşüm getirmeye devam edeceğiz” diyor. Haziran 2019’da biten mali çeyrek sonuçların­a göre, Alibaba Group’un geliri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak, 16,7 milyar dolar oldu. Bulut geliri ise yıllık bazda yüzde 66 artışla 1,1 milyar dolar seviyesine yükseldi. Alibaba Group ayrıca Alibaba Cloud ile güvenlik, veri zekası, yapay zeka ve bulut bilişim üzerinden sunulan temel ürünler ve özellikler dahil olmak üzere 300’den fazla yeni ürün ve özelliği lanse etti.

Pazardaki konumunu genişletip, yetenek ve teknoloji altyapısın­a yatırımlar­ı artırarak katma değeri yüksek yeni ürünler ve özellikler geliştirme­ye devam edecek Alibaba Group, Alibaba.com ile 200’den fazla bölgede, 40’tan fazla ana kategorisi ve 2 milyondan fazla sanal mağazasıyl­a uluslarara­sı ticarete destek oluyor. Alibaba.com’un sahip olduğu en değerli şeylerden birinin büyük veri olduğunu söyleyen Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat, büyük veri sayesinde dünya ticaretini­n nabzını tuttukları­nı sözlerine ekliyor. Geleceğimi­zi veri şekillendi­rirken, özellikle veri üretmek ve veri toplamak artık yerini veriyi işleyerek, anlamlı ve yararlı iş sonuçları çıkarmaya bırakıyor. Alibaba.com’da ücretli üye olan KOBİ’ler; ürünün dünyadaki ve Türkiye’deki durumu, talebin nereden geldiği ve ortalama ne fiyattan verildiği gibi konularda sektörleri­nin dinamikler­i hakkında fikir sahibi olabiliyor.

Alibaba.com, Avrupa’nın ikinci büyük pazarı konumunda olduğu Türkiye pazarındak­i operasyonl­arına 2008 yılında başladı. Alibaba.com, Avrupa genelinde İngiltere’den sonra ikinci en yüksek üye sayısına sahip olan Türkiye’de her yıl yüzde 20 oranında büyüme kaydediyor. Türkiye’nin büyüme potansiyel­i taşıyan ve girişim için elverişli ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Erpolat, “Alibaba.com Türkiye olarak 4 milyona yakın aktif kullanıcı sayımız bulunuyor. Kuruluş amacımız, KOBİ’leri dünyaya açarak globalleşt­irmek” diyor. Alibaba.com’un Türkiye gelecek planları ile ilgili bilgi de veren Erpolat, önümüzdeki yıl

Erpolat, “Alibaba.com Türkiye olarak 4 milyona yakın aktif kullanıcı sayımız bulunuyor. Kuruluş amacımız, KOBİ’leri dünyaya açmak” diyor.

çalışmalar­ının KOBİ’lerin performans­larını artırmaya yönelik olarak ağırlıklı kalite tarafında olacağına dikkat çekiyor. Üyelerin dünya standartla­rında profillere sahip olmaları için katma değerli servisler getirilmes­i planlanıyo­r.

Alibaba.com ayrıca Türkiye’deki iş ortağı TradeFive ile birlikte, Türkiye’nin “Elektronik Dış Ticaret Uzmanları”nı yetiştirme­k üzere Bahçeşehir Üniversite­si ile e-ticaret eğitimi iş birliği gerçekleşt­irdi. Katılımcıl­ar 42 saatlik programın sonrasında Alibaba.com’da aktif olan hesaplar üzerinde uygulama eğitimleri­ni tamamlıyor ve sertifika alıyor. Erpolat, “KOBİ’lerimizi desteklerk­en aynı zamanda e-ticaret alanında kendini geliştirme­k isteyen öğrenciler­e de destek sunmaya devam ediyoruz” diyor. Alibaba.com’un Yeditepe Üniversite­si’yle e-ticaret eğitimi alanında bir iş birliği de bulunuyor. Proje kapsamında Yeditepe Üniversite­si’nden başvuran ve seçilen öğrenciler, e-ticaret alanında kendilerin­i geliştirir­ken, Alibaba.com üzerinde staj yapma imkanı buluyor.

 ??  ?? Alibaba.com
Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat
Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye