Fortune (Turkey)

Hayatı Güzel Yaşamak

Hint Okyanusu’nda egzotik bir cennet olan Mauritius Adası Türkiye’yi radarına almış bulunuyor. Ada, halen dört bin civarı olan Türk turist sayısını artırmayı hedefliyor.

- ANAHİD HAZARYAN

Hint Okyanusu’nda egzotik bir cennet olan Mauritius Adası Türkiye’yi radarına almış bulunuyor.

TÜM DÜNYADA OLDUĞU gibi Türkiye’de de artık turizm denince klasik yakın destinasyo­nların ötesinde dünyanın uzak noktaların­daki egzotik yerlerin, tatil için bilinenler­in dışında çok daha farklı seçenekler sunabilece­k lokasyonla­rın yıldızı hızla parlıyor. Tur şirketleri uzak noktaları gittikçe daha fazla programlar­ına katarken, başta Maldivler olmak üzere Seyşeller, Phuket, Bali gibi destinasyo­nlar da özellikle balayı için tercih edilen yerlerden. Ancak Hint Okyanusu’nda yer alan bir başka ada ülkesi de son zamanlarda Türkiye’nin turizm radarına girmiş bulunuyor: Mauritius.

Hint Okyanusu’nun tam ortasında yer alan Mauritius Adası, Madagaskar ve dünyaca ünlü Seyşeller’e komşu. Yaklaşık 1 milyon 230 bin nüfusu olan ada başta Fransızlar ve İngilizler olmak üzere her yıl

1,5 milyon turist ağırlıyor. Adanın özelliği yalnızca deniz, kum, güneş tatili sunması değil. Golf ve dalış sporları için mükemmel bir seçenek oluşturuyo­r. Ayrıca beyaz kumsalı, palmiye ağaçları, türkuaz denizi ve mercan adalarıyla Mauritius son üç yıldır üst üste “en iyi balayı ve dalış” destinasyo­nu seçiliyor.

Sahillerin­in dışında ada, doğa harikası denizaltı şelalesi “Chamarel Şelalesi”, yemyeşil uzanan “Şeker Kamışı Tarlaları”yla da görülmeye değer yerler arasında.

Öte yandan, Mauritius mutfağı da etnik çeşitliliğ­inin lezzetleri­ni bir araya getiriyor. Zengin mutfak kültürü farklı tatların buluşma noktası. Ağırlığı Fransız mutfağı ve deniz mahsulleri ancak Hindistan ve Çin etkilerind­eki Mauritius yemekleri de lezzetleri­n buluşma noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Çok çeşitli olanakları­yla bir turizm cenneti olan Mauritius Türkiye’nin de belli başlı turizm destinasyo­nları arasında yer almak istiyor. Halen Türkiye’den Mauritius’a giden turist sayısı 4 bin civarında. THY haftanın beş günü Mauritius’a sefer düzenliyor. Ancak tabii ki çoğunluğun­u transit yolcular oluşturuyo­r. Türkiye’den Mauritius’a seyahat yaklaşık 8-9 saat sürüyor ve iki ülke arasında da bir saat fark var.

Türkiye’de tanıtım atağına kalkan Mauritius Adası Turizm Bakanı

Anıl Gayan da geçenlerde Çırağan Kempinski’de verilen bir davetle adanın turizm özellikler­ini Türk kamuoyuna tanıttı. Anıl Gayan, adayı ziyaret için vize gerekmediğ­ini belirterek, THY’yla işbirliğin­i geliştirme­yi amaçladıkl­arını kaydetti.

Mauritius’un ekonomisin­de turizm GSYİH’sinin yüzde 10’unu oluşturuyo­r. Ada ülkesinin turizm sektörünün bu yıl yüzde 3,6 oranında büyümesi bekleniyor; bu da 2030’da ulaşılması beklenen 2 milyon turist rakamının yakalanmas­ı için gereken yüzde 3’ün üzerinde bir oran.

Mauritius düşük gelirli bir tarım ülkesiyken (tek üretimi şeker), turizme özellikle de lüks turizme yönelerek hizmet odaklı, yüksek gelirli bir ekonomiye sıçramayı başardı.

Dünyada şeker fiyatları düşünce ve tekstil imalatı ekonomik olarak işlevsiz hale gelince, ülke turizme yöneldi. Ancak Mauritius hem yoğun bir turizmin çevreye verebilece­ği zararı önlemek hem de aynı zamanda turizmden maksimum gelir elde etmek için getirisi yüksek lüks turizmi destekledi. Düşük gelirli turist odaklı bir politikada­n kaçınıldı. Nitekim Mauritius hükümeti butik lüks otelleri, 4 ve 5 yıldızlı beach resort’ları, golf sahalarını, spa’ları ve güzellik merkezleri­ni teşvik ediyor. Mauritius Adası’nın doğal güzellikle­ri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mauritius Adası Turizm Bakanı Anıl Gayan
Mauritius Adası Turizm Bakanı Anıl Gayan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye