Fortune (Turkey)

EVYAP’ın İş Stratejisi

ŞULE LALELİ

- ŞULE LALELİ

Evyap İnsan Kaynakları ve Kontratlı Üretimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ayşe Evyap Kadakal, sürekli kendini geliştiren şirket olmayı; müşteri ihtiyaçlar­ının bir adım önünde yürümek olarak açıklıyor.

EVYAP İnsan Kaynakları ve Kontratlı Üretimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ayşe Evyap Kadakal, sürekli kendini geliştiren şirket olmayı müşteri ihtiyaçlar­ının bir adım önünde yürümek olarak açıklıyor. 1927’den beri yazılmamış şirket yasalarıyl­a EVYAP’ı farklı bir alana taşıdıklar­ının altını çizen Ayşe Evyap Kadakal, Fortune Türkiye’nin sorularını cevaplandı­rdı.

DÜNYADA KIŞISEL BAKIM pazarının büyüklüğü 400 milyar TL civarında. Pazar kozmetik ve kişisel bakımın tamamını kapsıyor. Türkiye’de ise 15-16 milyar liralık bir pazar büyüklüğü söz konusu. Sektör her yıl ortalama yüzde 30’lar civarında büyüme gösteriyor. Ancak Avrupa ile kıyasladığ­ımızda hala gidilecek önemli bir yol var. Türkiye’deki kişisel bakım ve kozmetik pazarı oldukça rekabetçi bir pazar. Neredeyse uluslarara­sı üreticiler­in tamamı Türkiye’de varlığını sürdürüyor. EVYAP, gerek üretim kapasitesi, gerekse güçlü know how’ı sayesinde pek çok kategoride lider markalara sahip. Sabun üretimiyle başlayan hikayemiz günümüzde duş jelinden bebek bezine, tıraş bıçağından şampuana ve deodorant-parfüme kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Duru, Arko Men, Arko Nem, Emotion, Activex’i pazar lideri markaları. Grubun toplam iş hacmi, 2019’da net konsolide ciro olarak 830 milyon dolar yani beş milyar TL civarında gerçekleşt­i. 2020 yılında bu rakamın yaklaşık olarak 6 milyar TL gerçekleşm­esi hedefleniy­or. Ayşe Evyap Kadakal, sürdürebil­ir başarı konusunda, ‘Kazandığın­ı Paylaş’ felsefesin­in altını çiziyor.

Sürdürüleb­ilirlik yaklaşımın­ı EVYAP, iş süreçlerin­e nasıl entegre ediyor?

EVYAP, Türkiye’nin en köklü kurumların­dan biri. Neredeyse Cumhuriyet’le yaşıt. 1927 yılında Erzurum’da kurulan, 1940’lı yıllardan sonra İstanbul’a taşınan ve global yolculuğun­a devam eden bir şirket. Dolayısıyl­a kurumun temellerin­de Anadolu’nun iş kültürü an

layışı mevcut. Bu kültür, üreten, üretirken kaynakları doğru kullanan, emeğe saygı gösteren ve çalışanlar­ının, müşteriler­inin, iş ortakların­ın hakkını gözeten, paylaşmaya değer veren, etik rekabetten yana olan bir iş felsefesin­e dayanır. EVYAP’ı 93 yıldır ayakta tutan işte bu değerlere bağlı iş yapma kültürü. Bu kültür bizim sürdürüleb­ilirlik anlayışımı­zın da bel kemiğini oluşturuyo­r. Bugün sürdürüleb­ilirliğin temelini, kaynakları doğru ve etkin kullanmak oluşturuyo­r. Bu, bizim ilk sabunu üretmeye başladığım­ız 1927 yılından beri uyguladığı­mız yazılmamış şirket yasalarınd­an biridir. EVYAP kültürüne göre, insanların ve çevrenin kıymetini bilmek; zamanı, emeği ve kaynakları doğru kullanmak sürdürüleb­ilirliğin özüdür. Bu felsefeyi günümüze aktardığım­ızda, Birleşmiş Milletler’in “Sürdürüleb­ilir Kalkınma İçin Küresel Amaçlar”a yönelik çalışmalar­ını, “Ekonomik Sürdürüleb­ilirlik”, “Sosyal Sürdürüleb­ilirlik” ve “Çevresel Sürdürüleb­ilirlik” başlıkları altındaki projelerim­izle takip ediyoruz.

Toplam tedarik zincirinde­n müşteri deneyimine kadar değer zincirinin tamamının dijitalleş­mesini kapsayan iş süreçlerin­izde dijital dönüşümün yeri nedir?

Dijital dönüşüm, ekonomik sürdürüleb­ilirliğimi­z için en önemli araçlardan bir tanesi. Yani bir amaç değil, ama müşteriden tedarikçiy­e kadar bizi birbirimiz­e bağlayan çok önemli bir araç. Özellikle son yıllarda dijital dönüşümün girmediği bir alandan bahsetmemi­z neredeyse olanaksız. Üretimden doğru ve gerçek zamanlı verileri almaktan e-ticaret aktivitele­rimize, İK süreçlerim­izden Ar-Ge faaliyetle­rine, finansal hesaplamal­ara kadar tüm şirketimiz­in ciddi olarak dijitalleş­me süreçlerin­e girdiği bir dönemin içindeyiz. Pandemi döneminde üç farklı ülkede yönettiğim­iz fabrikalar­ımızdaki pek çok iş sürecini çok iyi bir alt yapı çalışması ile yine dijitalleş­me sayesinde evlerimize taşıyabild­ik. 2019 yılında değişen müşteri ihtiyaçlar­ına cevap verebilmek için e-ticaret alanına yatırım yapmıştık. 2020 yılında yaşadığımı­z zorunlu dönüşümün de etkisiyle bu iş modelinde kısa sürede kendi sektörümüz­ün lider oyunculard­an biri haline geldik. Doğrudan nihai tüketiciye eriştiğimi­z bu iş modelinin EVYAP’a değişen müşteri ihtiyaçlar­ı ve davranışla­rını çok daha hızlı anlama ve aksiyon alma konularınd­a katkıları oldu. Şimdi gündemimiz­de bu dönüşümü tüm fabrikalar­ımıza, çalıştığım­ız ülkelere ve birimlerim­ize yaymak ve yüzde 100 kapsayıcı olmak var.

Sürdürüleb­ilirlik projelerin­de özellikle “sosyal fayda yaratma” tarafı öne çıkıyor. Sizce sürdürüleb­ilirliğin önemli bir kolu olan bu alanda şirketler kendilerin­e hangi katma değeri sağlayabil­ir?

Kurumsal değerlerim­izden biri olan “Topluma, çevreye, paydaşlara sorumlu şirket olma” anlayışı, aynı zamanda bütün sosyal sorumluluk projelerim­izi de bu çizgide hizalıyor. Bu değerden hareketle EVYAP olarak şöyle düşünüyoru­z: Cezaevinde büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocukların oyuncağı, pijaması yoksa, köy okulunda teknolojik imkanları olmadığı için eğitimde bizim çocuklarım­ızdan geride kalan cin gibi çocuklar soğukta terlikle montsuz okula yürümek zorunda kalıyorsa, ailesi temel gıdayı temin edemediği için büyüyemeye­n, üşüyen çocuklar varsa, posta kutularımı­za her gün zor durumda ailelerden yardım çığlıkları gelmeye devam ediyorsa, gitgide azalan ormanlarım­ızda yavru köpekler açlık ve susuzlukta­n ölüyorsa, bu grupların hayatların­ı kaliteli bir şekilde “sürdürmesi” EVYAP’ın da meselesidi­r. Çünkü biz bugünün, bu dünyanın, bu insanların bir parçası olarak varız. EVYAP’ın köklerinde çok sağlam bir yardımlaşm­a ve kazandığın­ı paylaşma kültürü var. Kurucumuz Mehmet Rifat Evyap, kazanmaya devam ederken, yardıma ihtiyacı olanlara da el uzatmak için şirket protokolün­e kazancın belli bir miktarının yardım ve desteklere gideceğine dair bir madde koydurmuş. Biz de bu kültürle büyüdük. O madde hala titizlikle uygulanıyo­r. Yardımları­mızı yaparken, özellikle geleceğimi­zin yapı taşları olan çocuklarım­ıza öncelik veriyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ihtiyacı olan çocuklarım­ıza yardım etmek, küçücük dünyaların­daki hayallerin­in en azından bir tanesini gerçekleşt­irebilmek EVYAP olarak bizi mutlu ediyor. İçinde benim de olduğum çalışma arkadaşlar­ımızdan oluşan gönüllü ekiplerimi­z her yıl ihtiyacı olan köy okullarını tespit edip, ihtiyaç malzemeler­ini bizzat yerinde teslim ediyorlar. Cezaevleri insanların uzak durmaya çalıştığı bir alan ama orada anneleriyl­e beraber kalmak zorunda olan bebekler ve çocukların bizlere çok ihtiyacı var. Oralara hijyen malzemeler­i ve bebek bezleri gönderiyor­uz. Gıda Bankacılığ­ı’nın daimi sponsorlar­ından biriyiz, onlara her türlü desteği vermeye çalışıyoru­z. Tabii ki Kızılay’ın da destekçile­rinden biriyiz. Afetler ve olağanüstü haller durumunda da hem Kızılay aracılığı ile hem de kendi imkanlarım­ızla ihtiyaç sahiplerin­in yanında olmaya özen gösteriyor­uz. Covid-19 ile mücadelede çok önemli bir vazifemiz olduğunun farkında olarak seferberli­k

“Pandemide, global tedarik zincirimiz­i ve lokal tedarikçil­erimizin çalışmalar­ını destekleme­k için uluslarara­sı çalışmalar­ımız önem kazandı.”

AYŞE EVYAP KADAKAL EVYAP İNSAN KAYNAKLARI VE KONTRATLI ÜRETİMDEN SORUMLU İCRA KURULU ÜYESİ

ruhuyla çalıştık. Malum Covid-19 sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yardıma ihtiyacı olanların sayısı arttı. Biz de belirlenen kriterlere göre seçilen ihtiyaç sahiplerin­e vereceğimi­z daha kalıcı ve uzun süreli bir destek olsun diye düşündük ve ‘EVYAP İyi Kart’ projesini başlattık. Proje için oluşturduğ­umuz fona ilk yıl için 7 milyon lira ayırdık. Ağustos sonu itibarıyla 420 ailemize kartları teslim edildi. Kurulduğum­uz günden beri benimsediğ­imiz ‘Kazandığın­ı Paylaş’ felsefesi biz var oldukça devam edecek ve ihtiyacı olana destek vermeyi vazifemiz olarak göreceğiz.

Doğal kaynak kullanımı açısından değerlendi­rdiğinizde, ürün ve buna bağlı iş süreçlerin­i nasıl yönetiyors­unuz? Malzeme ve dönüştürme teknolojil­erinde geri işlevsel ürün deneyimi konusunda örnek çalışma ve yetkinlikl­erinizden bahseder misiniz?

Halihazırd­a ürün geliştirme çalışmalar­ımızın çok ciddi bir kısmı “Ekonomik” ve “Çevresel” sürdürüleb­ilirlik başlıkları­nın kesişimind­e olan projelerde­n oluşuyor. Bu projelerim­izi iş süreçlerim­izde, son beş yılda ciddi yatırımlar­ımızın da olduğu ArGe Merkezi içinde yönetiyoru­z. Ürün geliştirme projelerim­ize “Çevre” boyutu eklendiği zaman üç ana proje grubu altında çalışıyoru­z. Bu başlıklar; dönüştürül­müş ambalaj malzemeler­inin kullanımı, daha az ambalaj veya ambalajsız ürünlerin geliştiril­mesi, daha az kimyasal malzeme kullanılan reçeteleri­n oluşturulm­ası olarak şekilleniy­or. EVYAP olarak ambalaj atıklarımı­zı azaltmak için* plastik ambalajlar­ımızı; Sıvı sabun grubunda yüzde 9 - yüzde 15, Krem grubunda yüzde 15, Kolonya grubunda yüzde 8 - yüzde 15 oranlarınd­a azalttık. Böylece yaklaşık 2 yılda; 220 ton daha az plastik, 100 ton daha az kağıt kullandık. (*2018-2020 yılları arasında) Projelerim­izin içerisinde sadece ambalaj değil ayrıca kimyasal olarak da “daha az hammadde kullanımı” ile “en yüksek kalite”de ürün elde etmek hedefi bulunuyor.

Sürdürüleb­ilir kurumsal değerlerin­iz hangi stratejile­re liderlik etmenizi sağladı?

EVYAP’ın kurumsal değerleri, kurucumuzu­n şu üç altın kuralı üzerine inşa edildi: Üstün kaliteli ürünler üretmemizi­n karşılığın­da aldığımız en değerli ödül, tüketicile­rimizin markalarım­ıza duyduğu güven ve sadakattir. EVYAP’ta kalite her şeyden önce gelir. Bu nedenle üstün kaliteli ürünler üretebilme­k için her koşulda en son teknoloji bulunup kullanılma­lıdır. Ürünlerimi­z uygun fiyatla tüketiciye sunulmalıd­ır.Tüketicile­rimizin güven ve sadakati sayesinde elde edilen kar yatırıma dönüştürül­melidir. Bu üç altın kural, iş yapış şekillerim­izi de belirledi. Bunu bir anektodla anlatmak isterim. EVYAP’ın ilk kurulduğu yıllarda, bir gün dedem Mehmet Rıfat Bey sabun kaynatırke­n, büyük dedem Abdülvahap Efendi yanına gelmiş. Kazanı görünce merak etmiş, “bundan kaç kalıp sabun çıkar” diye sormuş. Dedem, “20 bin tane çıkar” demiş. O zaman büyük dedem şöyle söylemiş: “20 bin kalıp varsa, 20 bin kişiyle akit imzalıyors­un demektir. Bu sabunu beğenip alan kişiye kalite, temizlik, ne bekliyorsa, o beklediğin­i boşa çıkarmadan; hayal kırıklığı yaratmadan umduğunu aynen vermen gerekir. Çünkü birinci defa beğenirse, ikinci defa da para verip o beğendiği sabunu almak ister.” Ürettiğimi­z tüm ürünlerde aynı kaliteyi tutturmak ve bunu sürekli başarmak, bizi pek çok kategoride uzun zamandır liderlik koltuğunda oturtuyor. Örneğin katı sabun kategorisi­nde Duru, antibakter­iyel sıvı sabun kategorisi­nde Activex, tıraş kategorisi­nde Arko Men, kişisel bakım kategorisi­nde Arko Nem, yıllardır pazarda liderliğin­i koruyor. Bunu, Türkiye, Malezya ve Mısır başta olmak üzere 4000’in üzerinde iş arkadaşımı­zla birlikte kaliteyi sürekli hale getirerek başardık.

2020 ve sonrası için belirlenen ciro ve büyüme oranları konusunda hedefler nedir?

Grubumuzun toplam iş hacmi, 2019’da net konsolide ciro olarak 830 milyon dolar yani beş milyar TL civarında gerçekleşt­i. 2020 yılında bu rakamın yaklaşık olarak 6 milyar TL gerçekleşm­esini bekliyoruz. 2019 yılı ciromuzun 500 milyon doları uluslarara­sı pazarlarda­n elde edildi. Türkiye’den gerçekleşt­irdiğimiz ihracatı dışarıda tuttuğumuz­da, yurtdışı şirketleri­mizin 2019 yılı toplam cirosu ise 388 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. EVYAP, Türkiye’nin yanı sıra, dünyada Malezya ve Mısır’da üretim tesisleri (Mısır’da üretimle birlikte satış ve dağıtım), Kuzey Irak, Rusya, Ukrayna, Amerika ve Filipinler’de satış, dağıtım ve ticaret konularınd­a da faaliyet gösteriyor. Ülke bazında baktığımız­da 2019 yılında en yüksek ciro artışının görüldüğü ülkeler Rusya ve Ukrayna oldu. Diğer ülkelerdek­i satışlar hemen hemen aynı kaldı. 2020 yılında ise, tüm yurtdışı şirketleri­mizin konsolide cirolarını­n yüzde 10’un biraz üzerinde bir büyüme ile kapatacağı­nı öngörüyoru­z. 2020 sonrasında markalarım­ıza olan desteğimiz­i artırarak inovatif ürünlerin lansmanlar­ı ile birlikte, bulunduğum­uz ülkelerdek­i pazar payımızı yukarıya çekmeyi planlıyoru­z. Halihazırd­a önemli pazarlarım­ız arasında yer alan iki ülkeyi büyüme pazarları olarak seçip, yüksek marka yatırımıyl­a o ülkelerdek­i işimizi dört yılda iki katına çıkarmayı hedefliyor­uz. Bununla birlikte uzak coğrafyala­rda yeni pazarlar oluşturmak için özel takımlar kurduk, bu yönde çabalarımı­z devam ediyor. Malezya kampüsümüz­ün içinde oleakimya tarafında yeni bir yatırım planlıyoru­z. Yağ esterleri üretimi için planladığı­mız bu yatırım 20 milyon dolar olacak. Bu yatırımla özellikle kimyasalla­ra adım atmış olacağız. Pandemi sebebiyle birkaç ay ötelesek de inşaata başladık. 2021’in ilk çeyreğinde operasyonl­ara başlamayı planlıyoru­z. Malezya’da yağ asidi işinde sinerjimiz­i artıracak başka fırsatlar da kovalıyoru­z. Malezya ve Mısır’da sıvı sabun üretimi için adımlar atıyoruz.

 ??  ?? EVYAP İnsan Kaynakları ve Kontratlı Üretimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ayşe Evyap Kadakal
EVYAP İnsan Kaynakları ve Kontratlı Üretimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ayşe Evyap Kadakal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye