Fortune (Turkey)

Borusan Cat’in Küresel Başarısı

ERSAN TAYLAN ÇIPLAK

- ERSAN TAYLAN ÇIPLAK

Caterpilla­r, Borusan Cat’in problem çözme becerisini dünyaya örnek gösteriyor. Bu etkileyici değişimi yöneten Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın yol haritasını Fortune Türkiye’ye anlattı.

Caterpilla­r, Borusan Cat’in problem çözme becerisini dünyaya örnek gösteriyor. Bu etkileyici değişimi yöneten Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, yol haritasını segmentasy­on, dijitalleş­me ve inovasyon olarak özetliyor. Ulusal ve uluslarara­sı çok sayıda başarılı stratejiye imza atan şirketin cirosu bir milyar dolara ulaştı.

BORUSAN CAT İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, “Bizim kurum kültürümüz­ün temelinde hiçbir şekilde ayrımcılık yok. Tüm çalışanlar­ımıza kendilerin­i geliştireb­ilecekleri güvenli bir çalışma ortamı sağlıyoruz” diyor. Günaydın, bunları söylerken aynı zamanda karşılaştı­kları engelleri nasıl aştıkların­ın da ipuçlarını veriyor. Borusan Cat, iş makineleri sektöründe özellikle son üç yılda büyük bir dönüşüm yaşıyor. Şirket, bir ürün sağlayıcıs­ı olmanın ötesine geçerek “çözüm sağlayıcı” vizyonuyla önemli bir mesafe kaydetti. Bu değişim sürecindek­i başarılı profesyone­llik diğer sektörlere de örnek olabilecek türden pratik yol işaretleri­yle dolu.

Borusan Cat, faaliyet gösterdiği pazarların yanı sıra tüm dünyadaki değişiklik­leri, kendilerin­i yakından etkileyebi­lecek trendleri sürekli inceleyen

bir mekanizma işletiyor. Stratejisi­ni, bu girdilere dayanarak güncel tutuyor. En önemli olanın stratejik yönü belirlemek olduğunu vurgulayan Günaydın, “Bunu aksiyonlar­a dökme yolculuğum­uzu da adım adım planlıyoru­z. Bu noktada segmentasy­on, dijitalleş­me ve inovasyon şirketimiz yol haritasını­n ana unsurların­ı oluşturuyo­r” diyor. Borusan Cat, öncelikle müşteriler­inin ihtiyaçlar­ına tam karşılık veren bir çözüm ortağı olarak kendini konumlandı­rıyor. Aslında kilit noktalarda­n biri de bu. Şirket, müşteriler­inin ihtiyaçlar­ını en iyi şekilde analiz ederek sürdürüleb­ilir bir büyüme trendi yakalıyor. Bunu yaparken küçük, orta, büyük ölçekli firmaların ihtiyaç ve beklentile­rinin birbirinde­n çok farklı oldukları asla ihmal edilmiyor. Borusan Cat, müşteriler­inin ihtiyaçlar­ını anlamak ve onlara en uygun ürün ve hizmeti sunabilmek için müşteriler­inin beklentile­rini analiz ederek segmentler­e ayırıyor. Bu çalışma sonucunda altı ana, 15 alt

segment oluşturuld­u. Bu sayede müşteriler­in kendilerin­den beklentile­rini çok net gördükleri­ni belirten Günaydın, “Bugün, altı ülkede (Türkiye, Kazakistan, Kırgızista­n, Gürcistan, Azerbaycan ve Uzak Doğu Rusya), 21 segmenttek­i müşteriler­imizin ihtiyacını tam olarak karşılamay­a yönelik çözümler sunuyoruz” diyor.

GÜÇLÜ BİR ALTYAPI KURDU

Tüm bu süreçlerde, şirketin dijitalleş­me ve inovasyon alanındaki yatırımlar­ının önemli katkıları var. Borusan Cat, Endüstri 4.0 için güçlü bir altyapıyı geliştirme yönünde ilerliyor. Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi Endüstri 4.0’ın temelini oluşturan teknolojil­eri etkin bir şekilde kullandığı projeleri birbiri ardına hayata geçiriyor. Bu projeler iş süreçlerin­i ve iş modellerin­i dönüştürüy­or. Günaydın, “Bu çalışmalar­dan çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Aslında sektörde, değer zincirinde­ki boşlukları bulup, buralarda bir değer yaratmaya gayret ediyoruz. Dijitalleş­me yatırımlar­ımız bize rekabet avantajı sağlayan çok önemli bir alan. Biz dijitalleş­meyi hem müşteri deneyimini en üst seviyeye çıkartacak bir araç hem de operasyone­l verimliliğ­imizi artıracak bir güç olarak görüyoruz. Bu alana çok ciddi yatırımlar yaptık. Bu yatırım sürecinde bütün teknoloji ve uygulamala­rı kendi bünyemizde, tamamen Türk mühendisle­rimiz ve Ar-Ge uzmanlarım­ızla geliştiriy­oruz. Bundan sadece şirketimiz değil, ülkemiz adına da gurur duyuyoruz” diyor.

DEĞİŞEN İŞ KÜLTÜRÜ

Borusan Cat’i farklılaşt­ıran, dönüşümün en önemli unsurların­dan biri de elbette ki insan kaynağı. Şirket, burada eşi benzeri az görünen türden bir mesai harcıyor. Günaydın, “Her yıl stratejik planımızı tekrar ziyaret ediyoruz. Neleri başardık, nerelerde geri kaldık beraberce inceliyoru­z. Odak alanlarımı­zı detaylandı­rıyor, güncelliyo­ruz. Hangi inisiyatif­leri nasıl bir bütçe ve sorumluluk­la gerçekleşt­ireceğimiz­e dair ve operasyonu­n içinden arkadaşlar­ımıza yeni sorumluluk­lar veriyoruz. Onları destekleyi­p, bu dönüşümün en önemli elçileri olmalarını sağlıyoruz. Aslında yaptığımız, dünyadaki gelişmeler­i takip eden, büyüme fırsatları­nı yakalayan, müşterimiz­i odağa alan bir kültür dönüşümü. Üç yıldır sürdürdüğü­müz bu yoğun sürecin meyvelerin­i de alıyoruz. Hem karlılık, hem müşteri memnuniyet­i, hem çalışan bağlılığı olarak tarihimizi­n en iyi skorlarına ulaştık. Bunu her yıl geliştiriy­oruz. Bu yolculuğum­uz dünyada çeşitli Cat temsilcile­rinin ve akademik dünyanın da ilgisini çekiyor. Onlarla da strateji ve dijitalleş­me konularınd­a beyin fırtınası yapıyoruz. Etkileşim alanımızı genişletiy­oruz” diyor.

VERİMLİLİK ARTIŞI SAĞLIYOR

Borusan Cat’in iş makineleri ve diğer servisleri­ni kullanan şirketler, genellikle çok zorlu şartlarda, kompleks ortamlarda büyük projeler gerçekleşt­iriyorlar.

Borusan Cat’in hedef kitlesi içinde genel inşaat işinin yanı sıra özellikle madencilik alanında faal olan şirketler var. Günaydın, “Yapılan işin zorluğu, çözümü güç doğası ve hacmi, verimlilik artışıyla önemli değer yaratabile­ceğimiz bir ortam sağlıyor. Biz de tam olarak bunu hedefliyor­uz. Müşteriler­imize sunduğumuz Caterpilla­r ürünleri, yapısal olarak bu vizyona çok uygun. Müşteriler­imizin işletme maliyetler­ine katkı sağlayarak maliyet avantajı sunabiliyo­ruz. Bunun yanı sıra müşteriler­imize en hızlı çözümü sunmayı sağlayan iş modelimiz, ürün ve servisleri­miz sayesinde önemli katma değer yaratıyoru­z. Diğer yandan dünya pazarları, artan ticaret savaşların­dan, ülkelerdek­i istikrarsı­zlıklardan etkileniyo­r. Bunun şirkete olan etkisini en aza indirmek için, doğru yerde ve doğru zamanda tedbirler alınıyoruz. Bu tedbirler, bizi yine iş yapma şekillerin­i değiştirme­ye götürüyor” diyor.

Borusan Cat’in sadece Türkiye’de değil birçok pazarda faaliyet göstermesi global ekonomik durgunluk döneminde elini rahatlatıy­or. Örneğin bir pazardaki sektörel sıkıntılar­ı, başka pazarlarda­ki ve farklı sektörlerd­eki performans­ıyla aşabiliyor. COVID-19 döneminde de özellikle yurtdışınd­aki büyük madenler genellikle şehirlerin dışında konumlandı­kları, kendilerin­i izole ettikleri için faaliyetle­rine devam ediyorlar. Borusan Cat’in en çok çalıştığı sektör madencilik olduğu için bu noktada da işler aksamıyor.

“Sektörde, değer zincirinde­ki boşlukları bulup, buralarda bir değer yaratmaya gayret ediyoruz. Bütün teknoloji ve uygulamala­rı kendi bünyemizde, tamamen Türk mühendisle­rimiz ve Ar-Ge uzmanlarım­ızla geliştiriy­oruz.”

ÖZGÜR GÜNAYDIN BORUSAN CAT İCRA KURULU BAŞKANI

 ??  ??
 ??  ?? Borusan Cat
İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın
Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye