Fortune (Turkey)

Çin, hızla toparlanıy­or

Uluslarara­sı Para Fonu’nun (IMF), Asya-Pasifik Ekonomik Görünüm Raporu’na göre; bölge ekonomisi bu yıl yüzde 2.2 küçülürken, Çin ekonomisin­in yüzde 1.9 büyümesi öngörülüyo­r.

- Ersan Taylan Çıplak

ULUSLARARA­SI PARA FONU (IMF), geçtiğimiz ayın sonunda “Asya-Pasifik Ekonomik Görünüm Raporu”nu yayınladı. Rapora göre; Asya-Pasifik Bölgesi’nin ekonomisi bu yıl yüzde 2.2 gerilemesi, önümüzdeki yıl ise yüzde 6.9 büyümesi bekleniyor. Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki gelişmiş ekonomiler­in yüzde 4, yeni yükselen piyasalarl­a gelişmekte olan ekonomiler­in ise yüzde 1.6 gerilemesi bekleniyor. Hızla canlanan Çin ekonomisin­in ise bu yıl yüzde 1.9 büyümesi bekleniyor.

IMF Asya-Pasifik Departmanı Direktörü Jonathan D. Ostry, “2020’de Asya-Pasifik Bölgesi’nin ekonomik performans­ının iyi olmamasına karşın, dünyanın diğer bölgelerin­in üzerinde. Bu bölgede güçlü bir büyüme eğilimi olduğunu gösteriyor” diyor. Çin’in ekonomik performans­ını değerlendi­ren Ostry, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Çin, acil durumlar karşısında güçlü ve etkili kamu sağlığı politikala­rının yanı sıra büyük ölçekli mali destek politikala­rı ortaya koydu.”

“EN TEMEL ENDİŞE İŞŞİZLİK”

Dünya Ekonomik Forumu, “Bölgesel Riskler 2020” interaktif haritasına göre, yöneticile­rin endişe ettiği konuların en başında işsizlik geliyor. İşsizliği bulaşıcı hastalıkla­r takip ederken, en büyük üçüncü risk ise ekonomik, mali riskler olarak görülüyor. Doğal afetler, biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi iklim ile ilintili riskler de listede üst sıralara çıkıyor. 128 ülkeden 12 binden fazla iş liderinin katıldığı anket kapsayıcı, adil ve sürdürüleb­ilir ekonomiler­i, toplumları ve iş yerlerini şekillendi­rmeyi amaçlıyor.

Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Saadia Zahidi, “Pandeminin neden olduğu istihdam aksaklıkla­rı, artan

otomasyon ve daha yeşil ekonomiler­e geçiş, işgücü piyasaları­nı temel olarak değiştiriy­or. Krizden çıktığımız­da, liderlerin yeni işler yaratma, geçim ücretlerin­i destekleme ve yarının işgücü piyasaları­ndaki zorluklara göğüs gerecek sosyal güvenlik ağlarını yeniden tasarlama konusunda kayda değer bir fırsata sahip olacaklar” diyor.

“TEMASSIZ ÖDEME REKORU”

Visa ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Harcamalar Araştırmas­ı’na göre, mart-mayıs aylarında daralan Türkiye’deki kartlı harcamalar, normalleşm­e ile birlikte hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Kartlı ödemeler, ağustos ayının son haftası itibarıyla 2019 seviyesini­n yüzde 18 üzerinde gerçekleşt­i. Araştırmad­a ayrıca İsveç ve İtalya’nın harcama verileriyl­e Türkiye’ninkiler kıyaslandı. Türkiye’nin bu süreci Avrupa’ya kıyasla daha az hasarla geçirdiği ve sektörleri­n daha hızlı biçimde toparlandı­ğı dikkat çekiyor.

Araştırma, salgın döneminde farklı yaklaşım izleyen iki ülke; Avrupa’da sokağa çıkma kısıtların­ı ilk hayata geçiren İtalya ve adöunyegmu­ilnadmeaty­earcnih İsveç ile kıyaslamal­ar da içeriyoEr-.TMicarte-tmayıs ayları arasında kartlı harcamalar bakımıned-taicanretİ’ttearelkyo­ar: %e3n0 keskin düşüşleri yaşarken, nisan ve mayıs aylarında Türkiye ve İsveç birbirine paralel ye yakm dalga-lanmalar ya§adi. Alt ana harcama selctoriin­iin bir sene oncesiyle luyaslandf­il tablolar Icar§dapnIch-gmda, isveg ye Italya'mn haziran ayda yiizde 13 oramnda kiiciilmey­e de-yam ederken, Tiirkiye'nin aym ayda normalle§meyle birlikte yfizde 10 biiyiiye-rek, hizh bicimde toparVisa 'I'iirkiye Genel Madura Merve Tezel, "Bu araprma, Turkiye adma olumlu bir tablo orta-va kovuvor. Olkeinizde nortnalle.pne siirecinin ba§lamaslyla birlikte bii-tiin sektorlerd­e Avrupa'ya kiyasla daha huh bir toparlanma oldugunu goriiyoruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel
Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye